Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Listopad 2021, 09:59
To u mnie cały weekend 7-8.12 był magiczny, w niedzielę w połączeniu z mrozem i słońcem było jak w bajce, zwłaszcza w lesie.
Niestety bardzo źle wspominam życiowo ten weekend, pogodowo akurat obojętnie, w 2013 jeszcze w sumie nie byłem starym kmrozem, wtedy w ogóle pasja meteo osłabła mocno. W sumie okres 7-10.12 był jednym z naprawdę niewielu niesprzyjających życiowo w tamtym czasie.
A wracając do pogodowy, to pogromcą białej magii był u mnie dopiero poranny deszcz i wzrost temperatury do +6 stopni w poniedziałek 9.12. Osobiście tego nie pamiętam, ale wydaje mi się, gdy jechałem do szkoły rano, to już mało co po białej magii zostało. Ale w takim Lublinie czy Białymstoku to całkiem możliwe, że resztki białej magii się nawet do Wigilii utrzymały.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Luty 2022, 17:58
W zestawieniu z poprzednim rokiem pewnie dla wielu z Was był to mniej ciekawy miesiąc. Śniegu nie było praktycznie (przynajmniej w moich stronach), opadów też na ogół niezbyt dużo (chociaż w sumie suma nie wyszła tak daleko od norm, niecałe 30 mm): lwia część (ponad 80%) tutaj pochodzi od sławnego orkanu. Wigilia i Święta BN były przełomem (u mnie lubi się w tym okresie niebo zamglić, przez co temp. bywają niższe niż w sąsiednich regionach, np. widoczne to było w latach 2009-2010), bo temp. przekroczyła +10 C (przy silniejszym wietrze). Termin wzrostu temp. maks. w połowie miesięcy wypadł identycznie (na tej stacji też temp. dzienna przez 2 dni wynosiła powyżej +5 C, dokładnie 16-17.12.): mimo że aura nie ulegała większym zmianom i utrzymywała się na ogół sucha pogoda w porównaniu z 2012 (kiedy po ok. 2 tygodniach mrożenia i słabszego lub mocniejszego śnieżenia spadł deszcz).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum