Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2021, 23:12
Najbardziej mnie zdumiewa, że w prognozach pojawiają się intensywne śnieżyce (które w pasie południowym mogłyby sięgać spokojnie rejonu Krakowa, a nawet do okolic Katowic), a za nimi ulewy na krańcach wschodnich, muszę przyznać, że ta wizja wygląda mi mało wiarygodnie... By w Lublinie padał deszcz, a w Krakowie śnieg, to raczej chyba tylko niż z południa musiałby obrać taką ścieżkę, że Lubelszczyzna znalazłaby się w "ciepłym sektorze" (po prawicy), a tutaj byłby niż ze wschodu...
Strona meteoblue jednak się nie poddaje i w środkowej Polsce (Górny Śląsk, zachodnia Małopolska oraz Kielecczyzna) widzi za kilka dni "suszę", a w miastach wschodniej Polski (Tarnów, Nowy Sącz czy Sandomierz już się do tego grona zaliczają) więcej opadów (głównie stałych). Mam nadzieję, że się to nie przesunie na zachód.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Grudzień 2021, 10:09
Bardzo zazdroszczę Ci tych opadów i sporej pokrywy, u mnie niestety nie spadło nic i nadal śniegu jest niewiele, tak ledwo kryje ziemię. W dodatku nowe odsłony prognoz trochę się pogorszyły, chociaż patrzę na nie bardziej krytycznie niż jeszcze kilka dni temu. Oby w końcu dosypało, a potem chwycił mróz, bo jak na razie absolutne minimum grudnia wynoszące -7 stopni, to taki weźdajbielowy standard
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Grudzień 2021, 11:08
To prawda, dość ładnie posypało.
Ale te -7 C pewnie było notowane przy chmurach i wietrze, więc pod kątem odczuć temp. mogła wynieść po -10 C/-15 C. Naprawdę nie sądziłem, że tegoroczny grudzień, jeśli ma jeszcze gdzieniegdzie dodatnią anomalię na terenie Polski, pokaże zupełnie dwa odmienne oblicza, jeśli chodzi o pogodę już na tym etapie...- myślałem, że 1-2 grudnia będą wyraźnie chłodniejsze, a reszta cieplejsza i tym samym, że anomalie dobowe będą bardziej wobec siebie "wyrównane". Wietrzna noc 1.12./2.12. to jest jednak niemałe cholerstwo i przekleństwo- doceniam ją chyba tylko z tego względu, że niewielka pokrywa śnieżna w najwyżej położonych okolicznych miejscach (>400 m. n. p. m.) stopniała całkowicie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Grudzień 2021, 12:31
Mi nie zależy na wysokim mrozie, zwlaszcza w grudniu, ale takie lekkie plusy jak choćby u mnie teraz (+0.5 stopnia) sa kompletnie niepotrzebne, mam nadzieję że do godziny tempetatura zleci poniżej 0, między innymi dlatego uważam ze w grudniu dzień jest za długi 😒
Co to za mróz Pamiętam czasy gdy z minus trzydziestu paru "ociepliło się" na -15, to ludzie poczuli ulgę, a szkoły i przedszkola na nowo zostały pootwierane.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 10 Grudzień 2021, 23:03, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum