Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16255 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 1 Luty 2022, 20:06
Byłem dziś na działce i zobaczyłem, że pospadało trochę szyszek z sosen i świerków.. I nic więcej.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Luty 2022, 01:02
Mocniejszy wiatr paradoksalnie daje zwiększoną namiastkę zimy.
U mnie efekty ostatnich wichur są różnorodne: mój dom, których jest "otoczony" przez inne nie jest tak bardzo podatny na powiewy, jak np. wiejski cmentarz, który znajduje się na niewielkim pagórku: jak byłem z Mamą parę razy (by pomodlić się za Tatę i też pozmieniać ułożenie zniczy oraz kwiatów), to pewne rzeczy były już nie do odratowania. Sam za bardzo nie odczuwam takiej potrzeby, by teraz gdziekolwiek chodzić, chyba że trzeba załatwiać jakieś sprawy urzędowe/finansowe.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Luty 2022, 16:00
Ja w sumie też trzymam kciuki, ale przeczuwam, że nadchodzące większe ciepło nie potrwa za długo i da o sobie znak tylko po to, by ewentualnie rozpuścić na wyżynach śnieg (którego miejscami jest sporo: na ogół od kilku do kilkunastu cm): jak ten proces ulegnie zakończeniu, to na horyzoncie pojawi się ochłodzenie, zresztą jeszcze przed połową lutego ma się to stać (bodajże w przyszłą sobotę lub niedzielę)... Wierzę jednak, że najpóźniej koło 20.02. względnie wysokie temp. dzienne (tmaks. przynajmniej +5 C) już będą w miarę regularne. Na razie luty w kwestii sumy opadów zaczął się nieźle: w ostatnie 2 dni zebrała się u mnie niemalże połowa normy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum