Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 16 Luty 2022, 14:45 Znowu czekają nas duże wichury!
Prognozy modelu UM z wybranych Polskich miejscowości:
Natomiast według portalu www.ventusky.com mogą zostać odnotowane następujące prędkości wiatru
Czwartek, 17 lutego:
120 km/h (województwo Dolnośląskie oraz Wielkopolskie), 65 km/h (północny wschód kraju);
Sobota, 19 lutego:
130 km/h w województwie Mazowieckim, Wielkopolskim oraz Dolnośląskim, najsłabszy wiatr wynoszący 50 km/h ma być w północnej części kraju.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Luty 2022, 16:11
Znakiem rozpoznawczym obecnej pory chłodnej staje się chyba gwałtowna zmiana ciśnienia w krótkim czasie; nawet jeśli anomalia dodatnia temp. wyjdzie za 3-miesięczny okres zimy meteorologicznej (a przeczuwam na 99.9%, że tak się właśnie stanie), to i tak niezbyt się ta okoliczność przełoży na nasze osobiste odczucia, bo stosunkowo dużą jego część stanowią dni wietrzne. Regularny wiatr (słaby/umiarkowany) jest jak najbardziej potrzebny, by przegonić smród i brud w powietrzu (zwłaszcza w porze nocnej go doceniam, bo dzięki jego obecności prawdopodobieństwo mgieł spada), ale no właśnie, gdy w grę dodatkowo wchodzi często znaczna moc lub prędkość, to już nie jest za wesoło
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 16 Luty 2022, 20:30, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Luty 2022, 12:52
Prognozy na sobotę zostały troszkę zmodyfikowane. Okazuje się, że centrum orkanu będzie przechodziło bardziej na północ od Polski. Dzięki temu na południu mają być słabsze wichury, ale kosztem północy.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2022, 11:47
Żeby przynajmniej nocami były wyraźne spadki poniżej zera i anomalia tak psychicznie nie rosła. Bo o tym, że w lutym zimy nie będzie, wiedziałem już dwa tygodnie temu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2022, 11:53
By naturalnie do takiej sytuacji doszło (tzn. bez frontów chłodnych), to musiałby wiatr się uspokoić. Póki zawierucha będzie o sobie przypominać, szanse przymrozków są na ogół bardzo małe.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Luty 2022, 12:47
Cytat:
Żeby przynajmniej nocami były wyraźne spadki poniżej zera i anomalia tak psychicznie nie rosła.
Mnie to już nawet to średnio interesuje. Czekam na przełom po prostu, prędzej czy później on nastąpi, mam nadzieję, że wcześniej niż w maju, ale nawet wtedy mnie ucieszy Ale jestem niemal pewien, że nastąpi dużo szybciej, dwa lata temu o tej porze też każdy się podniecał szybką i "ciepłą" wiosną, a potem w 2 połowie marca nastało spore dziwko, bo kilkukrotnie padały najniższe temperatury całego sezonu. W tym roku będzie o to trudno, dzięki grudniowi , ale najniższe temperatury (zarówno tmax, tavg, tmin) od początku roku mam nadzieję, że padną przynajmniej 10-krotnie
W przyszłym sezonie zamawiam przede wszystkim właśnie luty, z naciskiem na drugą połowę, no i rzecz jasna grudzień. Ale listopadem i styczniem też pogardzę. Marzec mnie chyba najmniej interesuję, dla mnie ten miesiąc to jak pisałem jest taka "rezerwacją" po słabszej zimie.
Ale to dopiero za rok, daleko i nieprawda. Teraz przede wszystkim przełomu nam trzeba. I szczerze mówiąc już tylko na nim skupiam myśli. Szkoda tylko, że im dłużej go nie ma, tym więcej anomalii rocznej potem trzeba będzie zbijać i tym trudniej będzie się cieszyć z tropikalno-burzowych okresów w porze ciepłej... Lipuś naprawdę wiedział kiedy przyjść, tak jak pisałem 11.07. Wystąpił bowiem momencie, gdy potrzebne było nie zbijanie, a podbijanie
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum