Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Luty 2012
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 17 Styczeń 2021, 19:43   

Jacob, Weź zejdź na ziemię ;)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 17 Styczeń 2021, 19:48   

Zszedłem i jest na niej więcej oznak zimy niż w 1 tygodniu tamtego luciaka :-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2022, 12:37   

Tęsknię :cry: Piękny, zimowy luty, wolny od kataklizmów, wichur i ulew, które zimą nie są żadną alternatywą dla śniegu.
Miesiąc rozpoczął się potężną, największą od 1987/1996 (w zależności od metody uznania) roku falą mrozów zapoczątkowaną jeszcze pod koniec stycznia. Ewenementem była ilość spadków temperatury poniżej -20 stopni. Do 13 lutego miało to miejsce 9 razy, co stawia luty 2012 na drugim :!: miejscu historycznych miesięcy w całej serii pomiarowej - więcej takich mrozów miał tylko luty 1956. Dwa razy temperatura spadła poniżej -25 stopni (najniżej 11 lutego -25,5), zaś 3 lutego średnio w ciągu doby notowano -19,8, co stanowi dwudziestą najmroźniejszą dobę w historii.
Mrozom towarzyszyła stabilna, kilkunastocentymetrowa pokrywa śnieżna, która w wyniku bubu-opadów 6 lutego wzrosła przejściowo do aż 22... Prawdziwe białe szaleństwo miało jednak miejsce po zelżeniu mrozów. 15 i 16 lutego silne śnieżyce podniosły poziom białej magii do aż 35 cm - wielka zima 2020 xd/2021 nigdy nawet nie stała koło takiego wyniku ;)
Od 18 lutego zaczęło się ocieplać, ale zima jeszcze powracała. 21 lutego zanotowano -11 stopni i dopiero padający deszcz przy 9 stopniach 24 lutego poradził sobie ze zmrożoną pokrywą trwającą na ziemi od połowy stycznia. Trochę sypnęło jeszcze 28 lutego i zanotowano wówczas ostatni w sezonie całodobowy mróz.
Gdyby tego dnia luty się zakończył (aby móc go porównać z lutymi 1985 i 1986, trzeba zrównać liczbę dni), byłby najchłodniejszym od 1963 roku. Stałoby się tak również wtedy, gdyby policzyć mu 29 dzień, zaś do lutych 1985 i 1986 dodać 1 marca, a to oznacza że był to luty po prostu najmroźniejszy od niemal pół wieku.
Piękny, mroźny i śnieżny miesiąc - do 21.02 godny miana zimy stulecia. Obfitował w chwile z bajecznymi opadami śniegu, ale także w Słońce. I choć niełatwo funkcjonować przy takich mrozach, to na pewno jest to bardziej bezpieczne i osiągalne niż funkcjonowanie przy tym horrorze, jakiego doświadczamy teraz. I nikt nie stracił dachu nad głową, opcjonalnie całego obejścia, nie występowały zjawiska zarezerwowane dla lata. Normalność! Chciałbym, żeby teraz był 30 stycznia 2012...

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2012-02-29&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=29&ord=asc

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Luty 2022, 12:54   

PiotrNS, z całym szacunkiem, ale nasz kochany Lipuś też wielu ludziom zabrał dach nad głową ;) A groźne zjawiska zimą też nie są tylko zarezerwowane dla pory odwilżowej. Śnieżny orkan Ksawery również poczynił niemało szkód, podobnie miało to miejsce z liniówką z 17.01 b.r. O ogólnych śnieżycach i silnych mrozach to nie będę tu nawet wspominał, bo to oczywiste.

Aż sobie ustawię groteskowy podpis będący lekką parabolą Twojego ;)

Nie cierpię tegorocznego lutego, podobnie jak ponad połowy pozostałych z ostatnich 10 lat. Brak trwałego śniegu, niemalże totalny brak termicznej zimy (poza lekkim akcentem 1 i 12.02), a obecnie okres naprawdę srogich anomalii - są naprawdę nie do przyjęcia. Ale robienie z lokalnych zjawisk takiego dramatu jest równie groteskowe, jak robienie dramatu z pożarów w kwietniu 2013 czy marcu 2010. Gdyby nie szukające sensacji media - byśmy nawet o tym wszystkim nie wiedzieli. Podobnie byśmy nie wiedzieli o szkodach w pięknych, prawdziwie letnich miesiącach jak czerwiec 2020 czy lipiec 2021. Dla mnie te miesiące to było po prostu piękne i zjawiskowe okazy, wymarzone dla przyrody i mojego organizmu, a o tym, że "coś bylo nie halo" wiedziałem tylko z TV i stron pogodowych.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 18 Luty 2022, 13:12   

Wiem, że trochę prowokuję, przyznaję się do tego ;) Ale Ty też tak parę razy robiłeś 8-)
Mimo wszystko nawałnice, trąby powietrzne i towarzyszące temu inne zjawiska są jednak latem bardziej normalne niż zimą, kiedy powinien być mróz, śnieg i spokój. Lipuś poza tymi niszczącymi wydarzeniami (nomen omen nie aż tak niszczycielskimi jak przedostatnia noc) niósł ze sobą też dużo dobrego - sam pamiętasz tę bujną zieleń, która w ubiegłym roku rzucała się w oczy jak nigdy. A jakie są plusy z kompletnego braku zimy w lutym, takich wichur, suchowiei i bezużytecznych temperatur :?: Żadnych. W kwietniu 2009 była przynajmniej fajna pogoda na rower i podziwianie przyrody, która po marcu przynajmniej na początku miała się dobrze, w lipcu 2006 można było do woli pochodzić po górach, a w czerwósió też znalazłoby się trochę letnich rozrywek, które niektórym podeszłyby do gustu, np. pójść na plażę w gorącą noc po upalnym dniu i oglądać obłoki srebrzyste w białą noc albo wygodnie i komfortowo zwiedzać poznańską starówkę (nie lało codziennie jak w następnym miesiącu). Na poważnie - to jednak były miesiące w porach roku, w których przynajmniej po części takiej pogody można oczekiwać. I choć wywołały szkody, to jednak nie pozbawiły nikogo majątku w takiej wielkości - z całym szacunkiem dla Ciebie, ale to jednak gorsza rzecz od piętnowanych pożarów :-P

Wiem, że silny mróz i śnieżyce też mogą dać się we znaki, że nie każdy mieszka w wygodnym, ciepłym domu i ma wszystkiego pod dostatkiem tak jak my. Ale jednak zima (nawet ostra) jest czymś niekłócącym się z naturą tej pory roku, podobnie jak letnia fala upałów. To trochę jak z tymi suszami - ta wiosenna z 2020 roku przerażała bardziej niż nawet letnia z 2019. Wiedzieliśmy, że lato rządzi się swoimi prawami, ale wiosna i to wczesna powinna mieć zapasów wody pod dostatkiem. Tak nie było i właśnie tu leżał ten bolesny paradoks.

edit - odpisując, nie widziałem drugiej części Twojego posta, którą dopisałeś później.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2022, 13:14   

kmroz napisał/a:
robienie dramatu z pożarów w kwietniu 2013

Tutaj akurat dramatem (przynajmniej dla mnie) było coś innego... :-( , chyba że chodzi Ci o końcówkę... ;-) No za taki początek, to też myślałem, że dużo lepsze by były bardzo częste, wielkoskalowe opady deszczu w dalszej części kwietnia przy całodobowych 10-15 C niż to co miało miejsce..., przynajmniej na południu Polski to był skrajny złośliwiec... :cry:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Luty 2022, 13:18   

PiotrNS napisał/a:
kiedy powinien być mróz, śnieg i spokój

Powinien - według naszych upodobań. Jednak lute 2020, 2019, 2016, 2014, 2008, 2002, 2000, 1998, 1995, 1992, 1990, 1989 się wydarzyły. I obiektywnie rzecz biorąc nie były w niczym lepsze od obecnego.

PiotrNS napisał/a:
Na poważnie - to jednak były miesiące w porach roku, w których przynajmniej po części takiej pogody można oczekiwać.

Także jak coś się działo w niemal 40% przypadków w okresie od 1988 roku (mam wrażenie, że to właśnie wtedy nastąpił pewien przeskok klimatyczny, a nie tak jak niektórzy bredzą w 2013), to mówienie, że nie można tego oczekiwać, jest mocnym nadużyciem.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Luty 2022, 13:19   

PiotrNS napisał/a:
pójść na plażę w gorącą noc po upalnym dniu

W takich warunkach pogodowych najlepiej jest do chłodniejszego morza wskoczyć i w nim dłuższy czas pływać. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Luty 2022, 13:24   

PiotrNS napisał/a:
ale to jednak gorsza rzecz od piętnowanych pożarów

Czy ja wiem? Dramaty się stały, ale dotyczyły naprawdę małego promila społeczeństwa. Mniejszego pewnie nawet niż wynosi śmiertelność koronawirusa ;)

Same w sobie pożary też nie są oczywiście takim wielkiem problemem. Problemem był ich symbol, symbolizujący katastrofalną sytuację hydrologiczną w całym kraju. A to już dotyczy wszystkich. A sorry, ale z tymi pier*olonymi wichurami występują inne, bardzo pożyteczne zjawiska, jak nawadnianie atmosfery i - siłą rzeczy - ograniczenie żółtej dupodajki, która by jeszcze przyśpieszyła erozję niezmrożonej, nienawilżonej śniegiem gleby.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 18 Luty 2022, 13:28   

Kmroz, owszem - te wszystkie lute się naprawdę wydarzyły, ale moim zdaniem ich niezimowość oraz nagromadzenie trudnych do wytłumaczenia anomalii było jednak mniejsze. Tylko lute 2002 i 2016 były na tym etapie podobnie niezimowe. A niektóre wręcz deklasowały luty tegoroczny - w 1998 roku było prawie -20 stopni, a w 2000 roku przynajmniej regionalnie zdarzył się piękny atak zimy ze wzrostem pokrywy do poziomu, o jakim nawet grudzień 2021 mógł pomarzyć. Nawet w tym nieszczęsnym 1990 zima na chwilę się wtrąciła, akurat na tym etapie miesiąca.

Luty 2022 jest koszmarny i wynaturzony do granic absurdu :oops:

Odpowiedz do tematu