Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 21 Luty 2022, 11:48
Czy aby na pewno z deszczu pod rynnę? Obecnie przymrozki wyrządzą minimalną szkodę, w porównaniu do szkód spowodowanych serią orkanów. No i wreszcie będzie więcej Słońca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Luty 2022, 11:57
FKK napisał/a:
Czy aby na pewno z deszczu pod rynnę? Obecnie przymrozki wyrządzą minimalną szkodę, w porównaniu do szkód spowodowanych serią orkanów. No i wreszcie będzie więcej Słońca.
Też tak uważam, przymrozki wręcz się przysłużą, bo nie będzie takich ekstremalnych średnich dobowych śrubujących anomalię tego okropnego lutego i da się poczuć, jaka jest pora roku - przynajmniej rankami i wieczorami. Poza tym nareszcie by się uspokoiło, mam już po uszy tych okropnych wichur, które dręczą od niemal miesiąca, a od dwóch tygodni właściwie bezlitośnie.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Luty 2022, 12:05
Chyba nikt zrozumiał o co mi chodzi
A osobiście już chyba wolę wichury (może poza tą sobotnią, bo to było przegięcie ) i przede wszystkim chmury i dużo deszczu niż przyjemność lekkiego mroziku w okresie nocnym, ale kosztem pożarów podczas już 11 godzinnego dnia i odliczania codziennie do zachodu słońca
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Luty 2022, 12:10
Jeśli by to wyglądało tak jak prognoza dla Kasiny Wielkiej (ale szczerze, to mam wrażenie, że to błąd aplikacji, bo nawet w Zakopanem ma być cieplej xd), to bym brał w ciemno. Ale jak mam mieć przyjemność "normalności" termicznej, ale kosztem prawdziwego piekła w ciągu dnia i rozwijającej się groźnej suszy, to naprawdę już wolę by zostało to co jest teraz xd
Lampa i brak opadów - tak. Ale przy tmin<-8 stopni i tmax<+3 stopni i najlepiej chociażby "słabozimowej" pokrywie śnieżnej.
Wysłany: 21 Luty 2022, 12:12
Obecnie idzie do mnie piękna ulewa, możliwe, że z krupą śnieżną Jeśli ta prognoza się sprawdzi, to za tydzień będzie można o tym tylko pomarzyć - w godzinach dziennych będzie tylko jeden wielki terror, a dzień jest już na tyle długi, że naprawdę ciężko to znosić.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Luty 2022, 12:30
No ale pada u Ciebie całkiem dużo, to nie będziesz jeszcze zagrożony jakąś wyraźną suszą. A 10 stopni w dzień pod koniec lutego przy jednoczesnych "fizycznych" nocach, to akurat jeszcze nie jest aż taki terror, pamiętasz co było rok temu... A na uzupełnienie hydrologicznych ubytków będzie jeszcze szans, na razie susza to nie duży problem, byle przed sezonem wegetacyjnym udało się uzupełnić to co trzeba.
Dla mnie oczywiście też byłoby lepiej, gdyby temperatura była niższa i był śnieg - a najlepiej regularna zima. Ale z dwojga złego i tak wolę "pożary" od tej popieprzonej, niekończącej się wichury. Od końcówki stycznia praktycznie nie wychodzę na zewnątrz, tylko dom. Mam gdzieś taką "zimę", że ciężko jest trzymać pion przy tych porywach. -20 stopni jest dużo zdrowsze i przyjemniejsze, nawet bez czapki.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum