Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Nadchodzi fala upałów?
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 24 Luty 2022, 19:00   

Ciekawe, kiedy w tym roku nadejdzie pierwsza fala upałów ;-)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Luty 2022, 20:53   

Nieprędko :jupi:

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Luty 2022, 21:55   

Cytat:
PiotrNS z 9.06.2021 z RiGCZ

No widzisz Kmroz, nie taki Piotr straszny :mrgreen: Ale sobie powspominałem - to był czas bardzo zimnolubnego Jacoba, który w sumie podobnie jak ja chciał tego chłodnego roku (który jak się okazało i tak był) i Kmroza lubiącego upały tak, że już niepokoiłem się powstaniem kolejnego nowego Kmroza, do którego trzeba będzie się przyzwyczajać :lol: Ja, widząc te gorące, ale nieupalne prognozy i dużo Słońca, byłem bardzo zadowolony po tej zimnej, a zarazem mokrej wiośnie. Z drugiej strony, kiedy nie mogłem z tej pogody korzystać, po jakimś czasie zaczęła mnie wkurzać i np. dni 18-20 czerwca były dla mnie już nieprzyjemne, później jeszcze 22 i 23, kiedy się uuuniemasezonuburzowcem pod wpływem niepowodzeń na tym polu (gdybym wiedział... ;) ).
Czerwiec był dla mnie trudny, ale zwycięski i wiele mu zawdzięczam. Mam nadzieję, że tegoroczny będzie taki sam, no może przyniesie euforię trochę wcześniej niż w imieniny. Te z 2021 roku chyba i tak zostaną w mojej pamięci jako najlepsze już na zawsze, to była jedna z największych euforii :) Będę walczyć o powtórkę, musi się udać, bo tylko tak mogłem zapoczątkować świetny okres w życiu.

A "uuu, Globcio" wymyśliłem już wcześniej, tylko jakoś nie pomyślałem o tym, aby zrobić z tego słowo do słowniczka. Dopiero we wrześniu utworzyłem definicję :)
A o tego 11 lipca to się na mnie nie gniewajcie, bo każdemu z Was zdarzało się czasami wpaść w panikę albo napisać coś mało racjonalnego ;) No może Jorgusiowi nie, on jest mega wyważony i czasami mógłby piotrować nas wszystkich xD Ja to wtedy trochę przestraszyłem się tych prognoz, zwłaszcza Tmin, a jeszcze widząc Wasze reakcje pomyślałem, że grozi nam taki ekstremalnych rekord pokroju czerwca 2019, a tego bym jednak nie chciał i nadal tak jest. W poprzednich dniach upał był mi parę razy lekko uciążliwy, zobaczyłem takie prognozy i dyskusje, nie wziąłem pod uwagę burz, no i wyszło jak wyszło. Ale cóż, wkrótce zmieniłem podejście :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Luty 2022, 00:21   

A ja się przyznam bez bicia ze po pierwszych pięciu miesiącach 2021 roku bym przyjął nawet czerwiec 2019 XD przynajmniej jeśli chodzi o termikę

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 25 Luty 2022, 00:36   

To ja bym mimo wszystko na to nie poszedł - to byłby za duży hardkor, mnóstwo naprawdę ciężkich upałów i już bardziej wiarygodne powody do obawiania się o letniego Globcia ;) Poza tym ten czerwiec to niedobór burz (bez 20 czerwca 2019 byłaby kompletna pustynia) i stosunkowo mała ilość słonecznych, a zarazem niemęczących dni, których w 2021 roku mieliśmy do woli :)
Dlatego cieszę się, że jako odreagowanie po zimnych pięciu miesiącach (w uśrednieniu) dostaliśmy właśnie taki czerwiec - spektakularnie ciepły, a zarazem znający miarę i nieunikający prawdziwej dynamiki :)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Luty 2022, 10:17   

Ciekawe, czy czerwiec 2021 w jakiejś części Polski zbliżył się na np mniej niż 1 stopień różnicy :D U mnie to jednak była miazga, prawie 3K na korzyść 2019, ale w skali kraju to chyba jakoś 2K, może z groszami

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 25 Luty 2022, 10:21   

W Kołobrzegu czerwiec 2021 jest naprawdę blizutko rekordzisty - brakuje tylko 0,6 stopnia do jego wyrównania. Ogólnie największą anomalię czerwiec 2021 miał bardziej na południe, ale tam z kolei rozciąga się strefa największych wpływów czerwca 2019, przez co ciężko było zbliżyć się do jego wyniku (Posnania to Posnania :) ).

Odpowiedz do tematu