Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2022, 11:50
Ale przepraszam, czy mam rozumieć, że chodzi Ci o punkty wspólne w kwestii pogody czy tak ogólnie? Myślę, że jakieś związki istnieją, łączy nas ta sama kraina geograficzna (Wyżyna Olkuska), tylko ta miejscowość i moja znajdują się w innych jej częściach (tam są Grzędy Olkuskie, a może ewentualnie Płaskowyż Sułoszowej, a u mnie są Doliny Podkrakowskie). Mój kolega ma dość blisko tej miejscowości działkę, a ja też mimo że lubię miasto Kraków i dostrzegam jego urok, to jednak wolałbym osiedlić się bardziej w oddali niż obecnie (jakbym o tym miał osobiście decydować). Wiem, że raczej ciągnie mnie na "zachód" od stolicy Małopolski, ale dokładny wybór byłby dość trudny: rejon Olkusza to jedna z alternatyw ewentualnego mojego przyszłego miejsca zamieszkania, rozważam też okolice Chrzanowa oraz Trzebini, a także (wiem, to może wydać się dziwne) też ciekawi mnie rejon Oświęcimia.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Kwiecień 2023, 19:30
Cytat:
To je najzimniejszy śmiecień wieku 🤡, czas to zmienić
Warto przypomnieć tego posta z ostatniego dnia marca 2021 roku Kwiecień 2003 stracił swoje pierwsze miejsce wśród najchłodniejszych w wieku, ale to już wiemy.
Natomiast fakt, że zaledwie 2 lata i miesiąc po napisaniu tego posta, kwiecień 2003 w moim mieście może nawet spaść z podium, naprawdę szokuje
Wyhamowanie kwietniów w ostatnich latach, to niewątpliwie najbardziej spektakularne wyhamowanie ocieplenia jakiegokolwiek miesiąca w ostatnich przynajmniej 25 latach. Dostało mi się za piotrowanie Jacoba
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Kwiecień 2023, 19:43
Może jeszcze będą okazje i inny miesiąc, który aktualnie ociepla się jak szalony, zaliczy wkrótce wyhamowanie, a przynajmniej zrobi takiego psikusa jak sierpień w 2021 Mam na myśli ten miesiąc, który ostatnio omal nie podarował nam wiosennej 40-tki
A co do kwietnia 2003, to tegoroczny kwiecień będzie u mnie jednak cieplejszy (dziś temperatura była wyższa niż wynikało to z prognoz), ale wyjście ponad poziom kwietnia 2017 jest niepewne, a wręcz wątpliwe. Tymczasem kiedyś był to najchłodniejszy kwiecień od 14 lat i jedyny chłodny, jaki świadomie przeżyłem
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Kwiecień 2023, 21:43
Na poziom wysokości temp. w miesiącu pracuje się cały czas. Po przeżyciu pierwszego tygodnia jakoś tak miałem takie wyobrażenie, że nie warto robić sobie większych nadziei co do wysokiej średniej temp. w miesiącu, mimo że większość dni później była raczej jeszcze w moim typie (w zasadzie ruchomy okres obejmujący popołudnie 3 kwietnia i przedpołudnie 6 kwietnia jako daty graniczne też był w miarę przyzwoity jak na takie chłody- najgorsze było to co go bezpośrednio poprzedziło i zakończyło). Stacja krakowska oficjalnie odnotowała +16 C (u mnie termometr wskazał niewiele ponad "15"), jutro na 99.9% więcej nie będzie, jak według Wujka Google widzę praktycznie cały czas spore szanse deszczu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 29 Kwiecień 2023, 11:05
Ja myślę że listopad nie zaliczy jakiegoś wielkiego spadku, choć w tej dekadzie moze pojawić się jakiś na prawdę zimny, być może nawet najzimniejszy w XXI wieku, lub przynajmniej od 2007 roku. Jednak ogólnie widzę raczej po prostu wyhamowanie/ wyraźne zwolnienie jego trendu, choć no oczywiście mogę się mylić xd w miarę spokojny jestem też o losy czerwca, który był do 2014 ostro poniżej stanu, aczkolwiek to też niestety daje do zrozumienia, że patolsko zimne czerwce są wciąż w zasięgu, i niestety prędzej czy później trafi się najchłodniejszy od tego 2015 roku 🙄
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum