Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16252 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 22 Marzec 2022, 22:04
No bo tyle razy tłumaczyłem, że astronomiczne pory roku nie mają nic wspólnego z pogodą. Aż wreszcie sam mnie zaczął o tym przekonywać twierdząc, że pogoda nic nie ma wspólnego z astronomicznymi porami roku. Słusznie, tylko po co "odwracać kota ogonem"
FKP napisał/a:
astronomicznych pór roku nie można odnosić do pogody i przyrody
Muszę przyznać, że solidnie się "uchichrałem", stąd ten misiek w oryginale zwany Winnie-the-Pooh
PiotrNS napisał/a:
To akurat dotyczy bardziej wygody - łatwiej oblicza się średnie temperatury czy inne parametry pół roku, gdy należą do nich całe miesiące i wystarczy podzielić sumaryczny wynik przez trzy zamiast dodawać pojedyncze dni na przestrzeni czterech miesięcy.
Tylko na co to komuś potrzebne, czemu to ma służyć . W praktyce niczemu. Przypomina mi to moją pierwszą pracę, staż biurowy w dziale planowania FSO w Warszawie. Robiłem jakieś obliczenia, pisałem jakieś sprawozdania, analizy, a potem kierownik nawet do tego nie zajrzał i ładował wszystko do segregatora. To była taka biurokratyczna "głupiego robota" Sorry, jeśli czujesz sią urażony. Ja jednak lubię widzieć w różnych rzeczach ich sens.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 22 Marzec 2022, 22:34
Przecież obliczając średnia lata czy zimy nie bierze się astronomicznego ich podziału, bo by wyszły odpowiednio za chłodne/za ciepłe. Najcieplejszy okres roku to 1 czerwca-31 sierpnia, a najzimniejszy 1 grudnia-28 lutego, stąd jedynie słuszne pory roku meteorologiczne.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 23 Marzec 2022, 10:35
PiotrNS napisał/a:
Uśmiałem się Ale musicie tak w kółko poruszać ten temat Jednemu jest wygodniej mierzyć pory roku według jednego, innym według drugiego wzoru i oba są poprawne - tak jak w języku polskim spotykane są dwa rodzaje odmian, wśród których każda jest w porządku. Ja posługuję się i jedną i drugą - uważam za niezawodną mechanikę nieba i terminy wchodzenia Słońca w ramy poszczególnych gwiazdozbiorów, a zarazem do celów hobbystycznych bardziej odpowiadają mi podziały meteorologiczne z całymi miesiącami, i tyle
Rozsądne piotrowanie z rigczem, +1111111111111111111111111111111
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16252 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Marzec 2022, 10:56
FKP napisał/a:
Przecież obliczając średnia lata czy zimy nie bierze się astronomicznego ich podziału, bo by wyszły odpowiednio za chłodne/za ciepłe. Najcieplejszy okres roku to 1 czerwca-31 sierpnia, a najzimniejszy 1 grudnia-28 lutego, stąd jedynie słuszne pory roku meteorologiczne.
Tylko na co komuś potrzebne jest to całe liczenie, jaki jest z niego pożytek Jak kto chce niech to robi tak jak płaskoziemcy tworzą "modele" płaskiej Ziemi. Owszem synoptyka meteorologiczna (prognozowanie) oraz badanie bieżących stanów pogody jest pożyteczne w wielu dziedzinach, także w życiu codziennym, ale statystyki tego co było, ale obliczanie średnich "zeszłorocznych śniegów" . Znaczenie praktyczne zerowe. To tylko zabawa dla zapaleńców, którzy niczego lepszego nie mają do roboty. I nic więcej
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 23 Marzec 2022, 11:00
zgryźliwy tetryk napisał/a:
]Tylko na co komuś potrzebne jest to całe liczenie, jaki jest z niego pożytek Jak kto chce niech to robi tak jak płaskoziemcy tworzą "modele" płaskiej Ziemi. Owszem synoptyka meteorologiczna (prognozowanie) oraz badanie bieżących stanów pogody jest pożyteczne w wielu dziedzinach, także w życiu codziennym, ale statystyki tego co było, ale obliczanie średnich "zeszłorocznych śniegów" . Znaczenie praktyczne zerowe. To tylko zabawa dla zapaleńców, którzy niczego lepszego nie mają do roboty. I nic więcej
No tu akurat się nie zgodzę, bo akurat analiza danych poprzednich lat ma duże znaczenie w liczeniu tempa globalnego ocieplenia i formułowania prognoz dalszego trendu. No i jak sam powiedziałeś są też zapaleńcy, tacy jak znaczna część tego forum, którzy po prostu to lubią ;D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum