Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego bardziej obchodzą mnie tmin przy krótszym dniu?
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Grudzień 2019, 22:17   Dlaczego bardziej obchodzą mnie tmin przy krótszym dniu?

Ok, kolejny raz zostałem prawie "zaatakowany", że niby wolę cieplejsze noce w pi*dzierniku niż w lecie.

I wiecie co? Szczerze, jeśli za noc uznamy TMIN, to jest to w sumie prawda. A dlaczego, to już mówię, myślałem, że to oczywiste, a jednak nie...

Im krótszy dzień, tym dłużej trwa nocne plateau termiczne. W pogodną, bezwietrzną dobę między majem a sierpniem, w godzinach, które mnie najbardziej obchodzą (7:00-23:00), temperatura zwykle jest o 5+ stopni wyższa od tmin. To oznacza, że nawet jak temperatura spadnie do niezbyt przyjemnego poziomiu poniżej 5 stopni, to tego zbytnio nie odczuję. Chociaż od razu mówię, że nie jestem zwolennikiem takich nocy latem, wolę jak jest około 10 stopni tmin.

Za to przykładowo w marcu i w październiku analogiem do okresu 7:00-23:00 w okresie przesilenia letniego jest de facto okres 10:00-20:00/9:00-19:00. Trochę krótko, nieprawdaż? Bliżej godziny 7:00 czy 23:00 (obie te godziny mnie jako żywo interesują, środek nocy już nie) temperatura jest już dość zbliżona do tmin...

Mam nadzieję, że to dobrze wytłumaczyłem.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 10 Grudzień 2019, 22:26   

Ja od października do kwietnia cenię sobie wysokie tmin :-D , w pozostałych, w maju/wrześniu mogą, być, ale nie > 15 st. No a od czerwca do sierpnia, najlepiej żeby ich w ogóle nie było :mrgreen:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 11 Grudzień 2019, 00:53   

Dlaczego bardziej obchodzą mnie t. min. w lecie (szerzej to w okresie kwiecień-październik)? Otóż w tym okresie rok stanowi integralną część doby pozwalającą cieszyć nocną odsłoną życia przyrodniczego. Podczas "nieznośnych" nocy świat aż kipi życiem, żaby i pasikonik dają koncerty, kwiaty lata intensywniej uwalniają swój aromat. Nie ma nic bardziej romantycznego niż spędzenie lipcowej nocy przy zapachu lilii :-D No i nie da się ukryć, że roślinność w moim ogrodzie (przeważają gatunki z cieplejszych stref klimatycznych) lepiej się rozwija. Ponadto letnie noce bardziej współgrają z letnimi dniami, gdyż ja t. maks. +28 st. w IV-X a już szczególnie w lecie uważam za dobro konieczne :!: W marcu i październiku zaś noce są już w raczej jałowe - nic nie gra, nic nie kwitnie, nie ma już w moim ogrodzie roślin wymagających ciepłych nocy do prawidłowego wzrostu.

Odpowiedz do tematu