Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 179 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7601 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 12:02
U mnie rok temu 7 kwietnia t.śr. wyniosła 0 stopni, przez co w Średnich i sumach miesięcznych nie widnieje jako termiczna zima Wczorajszy dzień przyniósł więc u mnie pierwszą dobę z t.av<0,0 st. od 2013 roku, kiedy to takie doby trafiły się aż 3, a wcześniej jeszcze więcej, bo aż cztery doby z termiczną zimą miały miejsce w 2003 roku. W tym wieku po jednej dobie termicznej zimy przyniosły również kwietnie 2001 i 2002.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 46 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6847 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 17:27
Piotrze piękne widoki zwłaszcza jak na kwiecień. Ale wcześniej pisałeś ,że w ostatnie Boże Narodzenie nie było takiego śniegu przecież był może nie było go za dużo bo tylko 18 cm ale zawsze coś każde bądź razie u mnie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 17:38
Janekl, niestety u mnie w noc wigilijną nadeszła odwilż. Śnieg był do 17:00, a potem spadł w niedużej ilości dopiero w Boże Narodzenie około 9:00. Wigilia była bardzo ładna i zasobna w śnieg do południa, później zaczął powiewać halny i temperatura podniosła się do 6 stopni.
Jeszcze co do średnich temperatur dobowych, to w 2013 roku zabrakło bardzo mało - 3 kwietnia średnia wyniosła 0,1 stopnia na plusie. Naprawdę potężny był atak zimy w dniach 5-9 kwietnia 2003, kiedy wystąpiły aż cztery doby z porządną ujemną średnią (prawie -3 stopnie, podczas gdy wczoraj było tylko lekko poniżej zera) i dwa całodobowe mrozy, co nie zdarzyło się nigdy wcześniej, przynajmniej od 1954 roku (w 1958 był całodobowy mróz, ale tylko jeden i tyle). Pokrywa śnieżna w 2003 roku też była nieporównywalna do wszystkiego później, wyniosła 12 cm.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16032 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 20:22
Janekl napisał/a:
Piotrze piękne widoki zwłaszcza jak na kwiecień. Ale wcześniej pisałeś ,że w ostatnie Boże Narodzenie nie było takiego śniegu przecież był może nie było go za dużo bo tylko 18 cm ale zawsze coś każde bądź razie u mnie.
To fakt. I nigdy wcześniej u mnie na działce sosnowe konary nie łamały się pod ciężarem wilgotnego śniegu.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16032 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Kwiecień 2022, 20:55
FKP napisał/a:
kmroz napisał/a:
3. Nie piszemy nic nie wnoszących postów, czyli np. takich, które składają się z samych emotikonów.
FKP napisał/a:
Nie mów mi, co mam robić
Cytat:
Jak leczyć wymioty?
Wymioty są reakcją organizmu zarówno na bodźce fizjologiczne jak i patologiczne. Patologiczne wymioty mogą pojawić się w wyniku np. działań niepożądanych leków, chorób przewodu pokarmowego i ośrodkowego układu nerwowego czy zaburzeń hormonalnych. To jaką metodę leczenia zastosować zależy przede wszystkim od przyczyny wymiotów. Jeżeli istnieje taka możliwość należy w pierwszej kolejności zastosować leczenie przyczynowe. Jeżeli wymioty nawracają lub trwają przez długi czas należy podawać leki o działaniu objawowym. W leczeniu wykorzystywane są leki wykazujące różne mechanizmy działania.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum