Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Rok 2019 na Warmii
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Marzec 2020, 19:30   

Trochę jak nie kwiecień 2019 :lol:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Marzec 2020, 19:44   

kmroz napisał/a:
palące słońce

🤪

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Marzec 2020, 19:57   

Mam na myśli wypalające glebę. Niestety słońce od marca do października bardzo ją wysusza, czy tego chcemy czy nie.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 27 Marzec 2020, 20:02   

Jacob napisał/a:
Trochę jak nie kwiecień 2019

Miał i tam epizody dla niego typowe, ale przeplatały się z opadami. I to się liczy.

A jak mówimy o Rzeszowie, to trzeba też wspomnieć o miętowym awatarze. Pojawił się on trzy razy w ciągu tamtego kwietnia

Komentarze dam nie słowo w słowo, ale sens postaram się zachować
3.04: "Mam wrażenie, że idziemy drogą zeszłego roku. Powtarzający się schemat 'Jeszcze kilka dni powyżej normy, a potem już na pewno poniżej', tylko, że każdego dnia jest o ten jeden dzień więcej. Zainstalowałem u siebie klimę, i już wczoraj zastanawiałem się czy jej nie użyć" :lol:

26.04 - Tego dnia Editor wrócił po długiej przerwie. Byłem pewien, że będzie narzekać na lampę i gorąco, a narzekał... na wiatr. Co dokładnie gadał nie pamiętam, ale zaskoczyło mnie to bardzo, że w takim dniu problemem dla niego jest co innego. Czerwony awatar w tym dniu był duży bardziej przewidywalny.

30.04 - "Dopiero teraz widzę, jak wielkim odlotem był 2018 rok. Zaczynam się zastanawiać, po co ja zamontowałem tę klimę"

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 27 Marzec 2020, 20:12   

W Rzeszowie pięknem było to, że wrzesień nawet przed tymi deszczami pod koniec miesiąca nie miał żadnego wielkiego niedoboru opadów, spadło 26mm opadu do tego czasu i niemal w całości była to wielkoskala.

Po opadach z końcówki suma była już olbrzymia, u mnie żaden kwiecień w tym wieku tyle nie osiągnął....

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Luty 2021, 13:03   

Kraków miał lepszą sumę opadów za kwiecień 2019 niż Rzeszów. ;-) ;-) ;-) Wystarczy to sprawdzić. ;-) ;-) ;-) Na moje w okolicach Krakowa ten miesiąc był lepszy. ;-)

https://meteomodel.pl/aktualne-dane-pomiarowe/?data=2019-04-30&rodzaj=da&wmoid=12566&dni=30&ord=desc (Kraków)- 73 mm

https://meteomodel.pl/aktualne-dane-pomiarowe/?data=2019-04-30&rodzaj=da&wmoid=12580&dni=30&ord=desc (Rzeszów)- 58-59 mm ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Luty 2021, 00:30   

Co do Olsztyna, sytuacja wygląda po mojemu tak: styczeń fajny (choć mogło nocami, a nawet w ciągu dnia bardziej pomrozić), luty mi się tak nie podoba (ale pozytywny, jeśli o to chodzi, tylko że... gdzie tu w sumie był epizod wiosenny, najwyżej przedwiośnie, wolę swoją pogodę, z Krakowa i okolic) ;-) , marzec super (ten 4 marca dla mnie lepszy niż gdziekolwiek indziej w Polsce, tak jak teraz temp. >+15 C przygnębiają, tak wówczas moim zdaniem były niepotrzebne, a 10-12 C w ciągu dnia to w sam raz w okresie 2 dek. lutego-3 dek. marca), kwiecień dobry (ze względu na zupełny brak opadów stałych to bardzo dobrze, ale że deszczu brakowało, to już nic fajnego, swoją drogą to jest bardzo dziwne, że z 1 strony miesiąc wietrzny może posiadać przymrozki, wygląda na to, że wiatr był mocniejszy między wschodem a zachodem słońca, co w sumie nie jest takie dziwne, bo wilgotność powietrza nocami jest z reguły wyższa na wskutek "zastoju"), maj średni (pierwsza połowa niezła, tylko te opady mieszane, a druga to niestety okresowy gorąc także z bardzo ciepłymi nocami, te bardziej amplitudowe dni, jak np. końcówka mi się podobają, ulewy na S Polski jednak były lepsze), czerwiec na moje brzydki (ale co cenne, to rzeczywiście miał w sobie nieco więcej rześkości, choć i tak niektóre noce wzywają o pomstę do nieba), lipiec przyjazny (pierwsze 2 dekady naprawdę doskonałe, tylko 3 trochę marna, jak wszędzie zresztą), sierpień gorszy (ale znalazły się też bardzo ładne, rześkie dni, z nocami niższymi niż +10 C), wrzesień w porządku (1 i 2 dekady mogłyby mieć wyższe tmaks., ale 3 naprawdę udana), październik pomyślny (ale wolę swój, bo pogodniejszy), listopad termicznie doskonały, lepsze niż na S Polski (ale opadowo i tak kruchy), grudzień całkiem kraśny (ale mimo wszystko wolę swój z uwagi na wyższe temp. i ilości słońca, tym samym niższe zachmurzenie, oraz więcej opadów- sumarycznie rzecz jasna, ja jestem pewnie głupi, ale jednak na 1 miejscu stawiam z reguły rzeczywistą ilość, a nie częstotliwość). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 08:15   

kmroz napisał/a:
jak mówimy o Rzeszowie, to trzeba też wspomnieć o miętowym awatarze. Pojawił się on trzy razy w ciągu tamtego kwietnia

Komentarze dam nie słowo w słowo, ale sens postaram się zachować
3.04: "Mam wrażenie, że idziemy drogą zeszłego roku. Powtarzający się schemat 'Jeszcze kilka dni powyżej normy, a potem już na pewno poniżej', tylko, że każdego dnia jest o ten jeden dzień więcej. Zainstalowałem u siebie klimę, i już wczoraj zastanawiałem się czy jej nie użyć"

26.04 - Tego dnia Editor wrócił po długiej przerwie. Byłem pewien, że będzie narzekać na lampę i gorąco, a narzekał... na wiatr. Co dokładnie gadał nie pamiętam, ale zaskoczyło mnie to bardzo, że w takim dniu problemem dla niego jest co innego. Czerwony awatar w tym dniu był duży bardziej przewidywalny.

30.04 - "Dopiero teraz widzę, jak wielkim odlotem był 2018 rok. Zaczynam się zastanawiać, po co ja zamontowałem tę klimę"

:lol: :lol: :lol:

No i co teraz o tym myśleć, skoro od czasu napisania tego posta tak wiele się pozmieniało :?: :D Przynajmniej w czerwcu 2019 prawdopodobnie stracił wątpliwości co do sensu posiadania klimatyzacji, ale co robi z tym fantem teraz, to już trudno powiedzieć ;) Szkoda że na punkcie pogody ma takie dziwaczne i rzadko racjonalne odczucia.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 09:18   

Miesiąc letni ze średnią Tmin 17°C u mnie mógłby nakłonić do klimy :-D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 26 Kwiecień 2022, 10:05   

PiotrNS napisał/a:
Nie zazdroszczę tylko jesieni, która jednak to u mnie prawdziwie się rozszalała, a przy tym była mokra - no ale to już północ. Chyba bym się zamienił ;)

Mam nadzieję, że zmieniłęś zdanie

Odpowiedz do tematu