Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15873 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Maj 2022, 18:04
Teoretycznie tak powinny wyglądać wakacje, że 1 z miesięcy jest chłodniejszy od reszty, natomiast który dokładnie, to sam nie wiem: kiedyś jak przedstawiałem zakres ulubionych temp. w danych miesiącach, to chyba wytypowałem "najzimniejszy" czerwiec.
Prognozy długoterminowe raczej się nie sprawdzą- ryzyko błędu/pomyłki dotyczące temp. oraz opadów w dalszej perspektywie czasowej należy do wysokich...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 11 Maj 2022, 18:06, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5430 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 11 Maj 2022, 18:06
Np. na podstawie śpiewu kosa można przewidzieć długoterminową prognozę(tak na ok. miesiąc) - gdy się przenosi z potoka do lasu, to znaczy, że trwalsza wiosna już blisko
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11850 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 24 Wrzesień 2022, 15:23
A teraz IMGW prognozuje dość ciepłą dalszą część jesieni oraz ciepły początek zimy. Co ciekawe, model CFS2 prognozuje podobnie. Oby tym razem się to sprawdziło.
Hobby: Inne Pomógł: 313 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16014 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Wrzesień 2022, 16:23
Bociany odleciały już dawno, wczoraj widziałem klucze dzikich gęsi i żurawi. Jaskółki jeszcze krążyły nad działką, jerzyków już w mieście nie widać... Czyli odloty ptactwa w tym roku odbywają się terminowo.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum