Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Kwiecień 2019
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Maj 2019, 10:28   Kwiecień 2019

Czas na podsumowanie kwietnia 2019.
Był to miesiąc ciepły i słoneczny, z temperaturą powyżej normy wieloletniej. Było w nim 9 dni z opadami oraz 21 dni bez opadów, ale dzięki intensywnym deszczom w końcówce miesiąca suma opadów osiągnęła normę.

Moje dane z Excela:

Moje dane ze stacji pogody:

A Wy jak oceniacie ten miesiąc :?:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Maj 2019, 19:05   

Plusy:
-niesamowicie dużo słońca
-mało uporczywej pluchy
-dodatnia anomalia temperatury, ale w bezpiecznym zakresie (za taki uznaje odchylenie do około +2.5K w przypadku kwietnia)
-całkiem udana Wielkanoc bez niepokojących odchyłów (Wielkanoc jest zwykle zbyt zimna, ale zbyt gorącej też bym nie chciał, ostatnio taka była 19 lat temu, czyli jeszcze w okresie poza moim ścisłym zainteresowaniem "badawczym")
-mocno rozwinięta przyroda (chociaż to też zasługa poprzednich dwóch miesięcy)
-brak długotrwałych silnych ochłodzeń/ociepleń
-w zasadzie wszystkiego po trochu, w rozsądnych ilościach (z wyjątkiem jednej rzeczy, OPADÓW)

Minusy:
-rekordowo niska suma opadów, do tego druga połowa marca też była skrajnie sucha u mnie
-liczne nocne przymrozki/spadki w okolice zera na Mazowszu
-silne ochłodzenie, nawet z opadami śniegu, na początku drugiej dekady kwietnia
-atak gorąca na 2-3 dni w trzeciej dekadzie kwietnia
-bardzo silne wiatry, zwłaszcza w okresie 2-6.04 oraz 22-25.04, ale także, chociaż w mniejszym stopniu, w czasie ochłodzenia
-burze piaskowe w trzeciej dekadzie kwietnia, spowodowane suszą i silnym wiatrem
-dla odmiany niektóre okresy zbyt bezwietrzne, co generowało smog i duże dobowe amplitudy temperatur (zasadniczo dzień 8.04, oraz dni 17-19.04)

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 1 Maj 2019, 19:39   

Czyli w swojej tabelce powinieneś zaznaczyć ten miesiąc na szaro, czyli jako neutralny. ;-)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Wysłany: 6 Maj 2019, 11:40   

Wklejam jeszcze dodatkowo wykres z mojej stacji pogody z programu Cumulus:

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Sierpień 2019, 20:13   Kwiecień na Kaszubach.

Podsumowanie Kwietnia 2019 roku.

- średnia temperatura mies. 8.26 *C (temp.max.+ temp.min./2)
- średnia temperatura mies. 7.92 *C (temp.mierzona co 10 minut)
- średnia temperatura max. 14,11 *C
- średnia temperatura min. 2.4 *C
- najniższa temperatura -3.6 *C (DT-2 -4.4*C )
- najwyższa temperatura 27.3 *C
- najwyższa temp.min 11.7 *C
- najniższa temp.max. 2.8 *C
- dni z temp.max. powyżej 20*C 3
- dni z temp.max. poniżej 10*C 9
- dni z temp.min. powyżej 10*C 2
- dni z opadami deszczu 1
- dni z opadami śniegu 4
- dni z przymrozkami 13
- dni z mgłą 0
- dni z burzą 0
- maksymalna zmierzona pokrywa 2 cm (ale trzymała tylko kilkanaście godzin.)
- ilość dni bez słońca 3
- ilość godzin gdy świeciło słońce 320
- ilość dni bezchmurnych 7
- amplituda dzienna max. 18.6 *C
- amplituda dzienna min. 2.7 *C
- opad miesięczny 1.8 mm.
- max. opad dzienny 0.9 mm.
- max. opad godzinny 0.3 mm.
- wilgotność max. 99%
- wilgotność min. 26%

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Marzec 2020, 12:01   

Jak dla mnie to był przyjemny miesiąc z uwagi dużą ilość słońca i błękitnego nieba. Może to był miesiąc "chłodny" wedle odczuć osobistych (choć oficjalnie był "ciepły", jeśli nie "bardzo ciepły" względem norm), ale nie można go porównywać z październikiem 2010, którym niektórzy się zachwycają. W 2010 miałem 12 l. i jedyne co pamiętam, to fakt, że podczas jesieni trzeba było się wcześnie cieplej ubierać. Zresztą jak analizowałem temp. i usłonecznienie, to cały rok 2010 był przekichany pogodowo, nie chciałbym powtórki takiego roku w przyszłości. Z miesięcy udanych może był chyba tylko kwiecień, bo nie wystąpiły opady śniegu (przynajmniej ogimet tak twierdzi) i też było mało przymrozków. Zresztą tu rozumiem użytkowników, którzy uważają, że przejście z zimy w wiosnę było 1 z najlepszych w historii, mimo że wiele nieporozumień miało miejsce w tym roku, nie tylko pogodowych. Takiego termicznego dziadostwa jak w X 2010 bym nie zniósł, nawet jeśli byłoby pogodnie: dni z tmaks. ok. +20 C nie było zaledwie "2" czy "3" jak 9.5 l. temu, tylko ok. "10". Oczywiście w zeszłorocznym kwietniu pojawiły się jeszcze na 2-3 dni temp. na poziomie ok. +25 C, a w X 2010 najcieplejszy dzień z +20 C wystąpił... na samym końcu, kiedy jest to już delikatnie mówiąc niepotrzebne. Wracając do zeszłorocznego kwietnia, mi jako Krakusowi udało się uniknąć opadów śniegu ze wschodu, tj. z Podkarpacia w okresie 12-14.04. U mnie padał sam deszcz, pamiętam, bo nawet na rowerze wtedy jeździłem, to mimo mżawki było dużo kałuż na drogach i hamulce gorzej reagowały. Natomiast mimo że termometr wskazywał zaledwie +5 C, nie miałem na sobie kurtki i nie było mi zimno. :] , Poza tym okresem i ostatnimi 4 dniami było naprawdę w porządku (30.04. bym jednak całkiem nie wliczał, bo wówczas nastąpiła przejściowa poprawa pogody, dzięki której Majówka też minęła stosunkowo sympatycznie co do aury, mimo nieszczególnych temp.). Co jest niewątpliwym "+" tego kwietnia, o czym nie można zapominać, to przepiękna Wielkanoc. +20 C (ewentualnie +25 C) przy niemalże bezchmurnym niebie to najpiękniejsza wiosenna mieszanka wpływająca znacznie na samopoczucie :]

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Marzec 2020, 12:10   

U mnie w październiku 2010 był tylko jeden dzień z t. maks. pow. 15 st. i był to 31 października :lol: :lol: A kwiecień 2019 był jednym z lepszych.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Marzec 2020, 13:20   

Tu się z Tobą zgodzę FKP, chętnie go przyjmę za kilka lat po bardzo śnieżnej zimie i mokrym marcu, w tym roku jednak chciałbym żeby wyglądał on inaczej ;-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Marzec 2020, 21:39   

Kwiecień 2019 niemal do końca był u mnie trzecim najbardziej suchym kwietniem w historii po 1961 i 2009 - tyle że tamte dwa nadeszły po mokrych marcach. Dla mnie średnio udany miesiąc, ale już o nim więcej pisałem, wystarczy wspomnieć że trochę zraził mnie suchością, dość częstymi przymrozkami i dwoma przesadnymi wahnięciami temperatury - zimowym 11-12 i letnim 25-26 kwietnia.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Marzec 2020, 22:11   

W tamtym roku susza byłaby do uniknięcia gdyby nie to lato, bo maj nadrobił sumę kwietnia i jesień była dość mokra. Mam nadzieję że w tym roku nie będziemy narzekać na susze i nie trafi się żaden dłuższy niż dekada, okres bez opadów. Nawet mam nadzieję, że pobije świeży rekord dni z opadem z 2017 roku :mrgreen:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Odpowiedz do tematu