Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Gust kulinarny
Autor Wiadomość
Kszś 
Poziom 3

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Wysłany: 22 Wrzesień 2019, 23:25   Gust kulinarny

Chyba niemal każdy za dzieciaka przechodził okres buntu jeśli chodzi o szpinak i wątróbkę. :mrgreen: Ja również, co przeszło mi z wiekiem. Obecnie nie jestem można powiedzieć wymagającą osobą, zjem absolutnie wszystko co zostało jako tako umiejętnie przyrządzone z właściwych produktów z małym może wyjątkiem... danie regionalne na mazurach, czyli tak zwany kugiel.

Jak jest u Was?

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Wrzesień 2019, 16:48   

Akurat w dzieciństwie szpinak był moją ulubioną "jarzynką" do obiadu. Wolałem go od na przykład buraczków. Ćwikły z chrzanem nie lubię do dziś, co innego buraczki na słodko-kwaśno.Wątróbkę też bardzo lubiłem Teraz nie mogę jej jeść, gdyż smażona cebula po prostu mi szkodzi. Mama gotowała tez wyśmienity "barszcz dudkowy" (biały barszcz na płuckach). Żona płucek się brzydzi i bardzo mi ich brakuje. Tak samo jak "ratek" (nóżek wieprzowych) gotowanych w kiszonej kapuście. Nie gustuję w "eksperymentach kulinarnych" np w kuchniach orientalnych.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Wrzesień 2019, 17:24   

Ja zawsze uwielbiałem szpinak i wątróbkę :D

Generalnie lubię wiele rzeczy, ale nie toleruję jogurtów, twarogów czy śmietany, nie jestem też fanem musów czy dżemów owocowych (mimo, że owoce uwielbiam), czy różnych ciastek czekoladowych (aczkolwiek i tutaj nie jest to jednoznaczne z mojej strony ;)

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 14 Marzec 2020, 17:15   

Ja natomiast bardzo dużo rzeczy nie jadam. Zaczynając od grzybów bo nie lubię tego smaku ale jako dodatek na przykład do bigosu , bogracza czy krokietów to mi na ogół nie przeszkadza byle za dużo nie było. Ogólnie ryb nie jadam zwłaszcza tych na zimno. A z warzyw jedynie czerwonych buraków nie cierpię. Jeśli chodzi o mięsa to ogólnie właściwie to każde zjem ale te ostatnie nowe przepisy gdzie do mięs dodają jakieś owoce itp.to już nie dla mnie. Wolę takie jak było kiedyś. No i jeszcze nie jadam nic gdzie jest majonez. A najlepszym daniem obiadowym dla mnie to są zrazy wołowe ale wieprzowymi też nie pogardzę oraz placek po węgiersku(cygańsku) jest super. Większość warzyw mam swoich więc wiem co jem.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Styczeń 2021, 23:06   

To wyda się dziwne, ale ja na ogół lubiłem takie powszechnie nielubiane rzeczy, jak szpinak czy wątróbka. ;-) Sęk w tym, że za często ich nie spożywam. ;-) Jednak ryby znielubiłem (poza tymi w panierce). :-(
Czego kiedyś nie lubiłem, a bez tego teraz wręcz ciężko mi żyć, to słodycze w różnorodnej postaci (może poza lizakami czy cukierkami). :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 18 Maj 2022, 08:42   

Nie wiem, czy więcej rzeczy lubię, niż nie lubię. Na pewno nienawidzę wątróbki czy kaszanki, nie mówiąc o oscypkach czy żurawinie (będąc w górach z trudem zjadłam oscypka niesamowicie się krzywiąc :D ). Z potraw, które uwielbiam to na pewno łazanki czy kotlet de volaille a z napojów to na pewno bawarka (herbata z mlekiem).

PS. Przypomniała mi się lukrecja - okropny smak!

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2022, 08:45   

To ja uwielbiam oscypka na ciepło z żurawiną :D Gdybym miał podjąć u siebie gości z zagranicy, to chyba od tego zacząłbym wspólny posiłek :mrgreen: Wątróbki natomiast też nie lubię, natomiast potrawy, które wskazałaś jako lubiane przez Ciebie, w mój gust trafiają :) No i bawarkę bardzo lubię, kojarzy mi się z dzieciństwem :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 18 Maj 2022, 08:46   

Miłe zaskoczenie, że ktoś uwielbia bawarkę, większość osób reaguje z obrzydzeniem. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu