Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Wrz 2019 Posty: 98 Miejsce zamieszkania: Warszawa
Wysłany: 22 Wrzesień 2019, 23:25 Gust kulinarny
Chyba niemal każdy za dzieciaka przechodził okres buntu jeśli chodzi o szpinak i wątróbkę. Ja również, co przeszło mi z wiekiem. Obecnie nie jestem można powiedzieć wymagającą osobą, zjem absolutnie wszystko co zostało jako tako umiejętnie przyrządzone z właściwych produktów z małym może wyjątkiem... danie regionalne na mazurach, czyli tak zwany kugiel.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Wrzesień 2019, 16:48
Akurat w dzieciństwie szpinak był moją ulubioną "jarzynką" do obiadu. Wolałem go od na przykład buraczków. Ćwikły z chrzanem nie lubię do dziś, co innego buraczki na słodko-kwaśno.Wątróbkę też bardzo lubiłem Teraz nie mogę jej jeść, gdyż smażona cebula po prostu mi szkodzi. Mama gotowała tez wyśmienity "barszcz dudkowy" (biały barszcz na płuckach). Żona płucek się brzydzi i bardzo mi ich brakuje. Tak samo jak "ratek" (nóżek wieprzowych) gotowanych w kiszonej kapuście. Nie gustuję w "eksperymentach kulinarnych" np w kuchniach orientalnych.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Wrzesień 2019, 17:24
Ja zawsze uwielbiałem szpinak i wątróbkę
Generalnie lubię wiele rzeczy, ale nie toleruję jogurtów, twarogów czy śmietany, nie jestem też fanem musów czy dżemów owocowych (mimo, że owoce uwielbiam), czy różnych ciastek czekoladowych (aczkolwiek i tutaj nie jest to jednoznaczne z mojej strony
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 14 Marzec 2020, 17:15
Ja natomiast bardzo dużo rzeczy nie jadam. Zaczynając od grzybów bo nie lubię tego smaku ale jako dodatek na przykład do bigosu , bogracza czy krokietów to mi na ogół nie przeszkadza byle za dużo nie było. Ogólnie ryb nie jadam zwłaszcza tych na zimno. A z warzyw jedynie czerwonych buraków nie cierpię. Jeśli chodzi o mięsa to ogólnie właściwie to każde zjem ale te ostatnie nowe przepisy gdzie do mięs dodają jakieś owoce itp.to już nie dla mnie. Wolę takie jak było kiedyś. No i jeszcze nie jadam nic gdzie jest majonez. A najlepszym daniem obiadowym dla mnie to są zrazy wołowe ale wieprzowymi też nie pogardzę oraz placek po węgiersku(cygańsku) jest super. Większość warzyw mam swoich więc wiem co jem.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Styczeń 2021, 23:06
To wyda się dziwne, ale ja na ogół lubiłem takie powszechnie nielubiane rzeczy, jak szpinak czy wątróbka. Sęk w tym, że za często ich nie spożywam. Jednak ryby znielubiłem (poza tymi w panierce).
Czego kiedyś nie lubiłem, a bez tego teraz wręcz ciężko mi żyć, to słodycze w różnorodnej postaci (może poza lizakami czy cukierkami).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 18 Maj 2022, 08:42
Nie wiem, czy więcej rzeczy lubię, niż nie lubię. Na pewno nienawidzę wątróbki czy kaszanki, nie mówiąc o oscypkach czy żurawinie (będąc w górach z trudem zjadłam oscypka niesamowicie się krzywiąc ). Z potraw, które uwielbiam to na pewno łazanki czy kotlet de volaille a z napojów to na pewno bawarka (herbata z mlekiem).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2022, 08:45
To ja uwielbiam oscypka na ciepło z żurawiną Gdybym miał podjąć u siebie gości z zagranicy, to chyba od tego zacząłbym wspólny posiłek Wątróbki natomiast też nie lubię, natomiast potrawy, które wskazałaś jako lubiane przez Ciebie, w mój gust trafiają No i bawarkę bardzo lubię, kojarzy mi się z dzieciństwem
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum