Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16299 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2021, 02:10
Magia napisał/a:
A według was Zenon Martyniuk to fenomen czy kicz ?
Ja człowieka nie kojarzę za dobrze po jego twórczości, jak przesłuchałem pojedyncze utwory, to były raczej w porządku. W sumie gatunek disco-polo jest o tyle ciekawy, że można śpiewać zarówno o wszystkim jak i o niczym (nie mylić z niemieckim filozofem).
Ale za fenomen raczej uważam (lub uważałem) Braci Figo-Fagot.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 27 Listopad 2021, 19:16
Jednak wolę stare "piosenki chodnikowe"
Ale najlepszy jest ich "pastisz" Miała być parodia, a wyszedł "megahicior"
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 25 Maj 2022, 12:28
Nie umiem się zdecydować czy fenomen czy kicz. Z jednej strony to fenomen bo jednak zdołał się wybić ponad innych artystów z tego nurtu muzycznego, do tego jego kawałki są ponadczasowe (osobiście lubię jego starsze piosenki, niż te nowe), a z drugiej strony to kicz, bo jego nowe piosenki nie różnią się bardzo od innych wykonawców disco-polo co szybko tonie wśród podobnych tworów i nie jest aż tak warte zapamiętania. No i ten film biograficzny o nim wyprodukowany przez TVP - istna fabularna laurka, chociaż ukazane w nim nastoletnie czasy Martyniuka wyszły świetnie, ale czym dalej, tym gorzej. Dla zainteresowanych zostawiam zwiastun tego filmu o Martyniuku.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16299 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Maj 2022, 15:18
Cholerka, mnie to pewnie jeszcze wiele rzeczy na tym świecie zdziwi, ale naprawdę niezwykłe jest to, że o tym człowieku film powstał, choć legendą muzyczną (o której zrobiło się naprawdę głośno) stał się stosunkowo niedawno... Rozumiem, jak pojawiają się filmy biograficzne o ludziach, którzy są w podeszłym wieku lub nie żyją (np. nasz papież Jan Paweł II, drugi prezydent RP Lech Wałęsa, czy niedawno sekretarz PZPR, Edward Gierek) , ale jak tacy bohaterowie jeszcze mają trochę czasu do przejścia na emeryturę (pan Martyniuk jest mniej więcej w podobnym wieku do moich Rodziców, jak sprawdzałem informacje, ok. 50-55 l.), to jest to ewidentnie za wcześnie...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Maj 2022, 16:27
Nie przepadam za disco-polo, ale trzeba oddać mu, że w swoim gatunku jest unikatowy, a przy jego muzyce bawią się miliony ludzi, a to niewątpliwie wielki sukces.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 25 Maj 2022, 19:33
Jeśli ludziom to się podoba, to niech sobie słuchają. Dla mnie to kicz. Chociaż nawet kicz malarski też ma swoich amatorów i takie "bohomazy" wiszą w niejednym mieszkaniu.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum