Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wymyśleniu nazwy
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Grudzień 2019, 23:42   Pomoc w wymyśleniu nazwy

Jakie określenie proponujecie na typ pogody i reakcji świata natury na luty 2019, luty 2018 do 21-ego, drugą połowę lutego 2017, styczeń-luty 2002? Charakterystyczna dla tego okresu jest gwałtowna zmiana warunków przyrodniczo-pogodowych względem 1-2 poprzednich miesięcy manifestująca się wskoczeniem na wyższy poziom temp. i usł., pierwsze intensywne trele ptaków (głównie bogatek), pojawieniem się lub przyśpieszeniem wzrostu kwiatów wiosennych np. krokusów, tulipanów. Nie ukrywam, że ten okres roku od pewnego czasu stał się dla mnie bardzo ważny ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Grudzień 2019, 23:46   

Proponuję "światełko w tunelu", "wiatr zmian" (Scorpionsi z tyłu głowy :D ), "ciepłe krokusy" (na wzór "ciepłych pasterzy"), "nibyzima" :D albo "wczesne sikorki" :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 27 Grudzień 2019, 23:56   

Powrót do domu? Trzeba jeszcze te propozycje zaadaptować :-D

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 00:03   

Na ciepły okres zimowy proponuję nazwę "ciepłe lody" :lol:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 28 Grudzień 2019, 00:06   

Vitipararrum (sikorki) :D

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 14:02   

Jacob napisał/a:
Na ciepły okres zimowy proponuję nazwę "ciepłe lody" :lol:

"Ciepłe lody" niekiedy kojarzą się troszeńkę inaczej. Tak "pikantnie" :lol: Czyli mogą skojarzyć się z prezydentem USA Clintonem :mrgreen:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 14:37   

FKP napisał/a:
luty 2018 do 21-ego

To naprawdę jakaś obsesja... W porównaniu do grudnia i stycznia z tamtej zimy, był to żenujący, mroźny i ponury okres. To że czasami słonko się przebiło to normalne, po lutym należy oczekiwać znacznie więcej. Gdyby nie ta lampowa fala mrozów w końcówce, to tamten luty zakończyłby się z usłonecznieniem jak w 2013, zresztą nawet takie porównania były...

Pamiętam, że zdesperwowany tą okołozerową ciemnicą, napisałem wtedy, że niech już nawet przyjdą syberyjskie mrozy, byle tylko było słonecznie (albo w ogóle, żeby ta nuda i nijakość się skończyła). Cóż, moje życzenie się spełniło.... I prawdę mówiąc, gdy od 20.02 słonko zaczęło mi dzień w dzień lampić, to czułem swego rodzaju ulgę, przynajmniej zza okna można było poczuć, że to już koniec lutego, a nie koniec grudnia...

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 15:23   

kmroz napisał/a:
FKP napisał/a:
luty 2018 do 21-ego

To naprawdę jakaś obsesja... W porównaniu do grudnia i stycznia z tamtej zimy, był to żenujący, mroźny i ponury okres. To że czasami słonko się przebiło to normalne, po lutym należy oczekiwać znacznie więcej. Gdyby nie ta lampowa fala mrozów w końcówce, to tamten luty zakończyłby się z usłonecznieniem jak w 2013, zresztą nawet takie porównania były...

Pamiętam, że zdesperwowany tą okołozerową ciemnicą, napisałem wtedy, że niech już nawet przyjdą syberyjskie mrozy, byle tylko było słonecznie (albo w ogóle, żeby ta nuda i nijakość się skończyła). Cóż, moje życzenie się spełniło.... I prawdę mówiąc, gdy od 20.02 słonko zaczęło mi dzień w dzień lampić, to czułem swego rodzaju ulgę, przynajmniej zza okna można było poczuć, że to już koniec lutego, a nie koniec grudnia...

U mnie też nie było tak źle z uslonecznieniem, ale też nie rozumiem wyróżniania tamtego okresu :oops:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 28 Grudzień 2019, 20:54   

Ja go nie wyróżniam, on po prostu spełnia te kryteria, właściwie większość lutych spełnia. W dzień temp. często przechodziła na plus i świeciło Słońce a to wystarczy, by pojawiło się ożywienie w przyrodzie. Nawet w 2010 chyba 18 lutego śpiewały ptaki i pająki siedziały na ścianach, dało się wyczuć inną niż tą podczas "środka" pory ciemnej a i odległość do rychłej wiosny też wydawała się niewielka. Na pewno Vitiparrarum nie było w drugiej połowie lutego 2011 i chyba przez większość lutego 2013 (chociaż 4 lutego było fajnie).

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 31 Grudzień 2019, 08:37   

W 2011 w I dekadzie lutego również przyroda zaczynała się wybudzać, sikorki śpiewały, niestety potem przyszły długotrwałe i silne mrozy do -20 st. na goły grunt. Wiele roślin w tym śniedki baldaszkowate miały już dość silnie rozwiniętą rozetkę liści, gdy przyszedł mróz zesztywniały niczym plastik, przy dotknięciu łamały się. Chwilowo pomyślałem, że już po nich a te przy odwilży w marcu natychmiast odzyskały normalną teksturę a liście które odłamałem odrosły :mrgreen:

Odpowiedz do tematu