Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Synoptycy zwracają uwagę, że nad Europą rozpościera się ogromny układ wysokiego ciśnienia. - Dawno nie było tak wysokiego ciśnienia. Możemy to odczuwać! - ostrzegała Anna Dec, prezenterka pogody w TVN Meteo. W sobotę i rano w niedzielę będzie ono w Polsce najwyższe - według prognoz nawet do 1045 hPa.
Mimo to jest pochmurno i lekki mrozek (-1 stopień)
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 21:43
A jednak mieli rację z tą zimą trzydziestolecia - jest do tej pory w moim regionie najmniej śnieżna (0 dni z pokrywą śnieżna) i najcieplejsza od 1989/90 A miao być inaczy Wszystkim tym, którzy nadal tak uważają proponuje przygotować się na wysyp rekordów ciepła w 2020 niczym grzybów po deszczu
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 29 Grudzień 2019, 17:25
Na razie jest tak:
Centrum wyżu w nocy przesunie się na południowy wschód, co przyniesie kolejną zmianą i spadek ciśnienia. We wtorek rano w Warszawie prognozowane jest ciśnienie na poziomie 1016 hPA, przy ponad 1040 hPa w niedzielne popołudnie. To oznacza ponowne problemy z samopoczuciem dla osób wrażliwych na takie wahania.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Wrzesień 2020, 16:09
Po przeżyciu ostatniego sezonu jestem skłonny stwierdzić, że załączone mapki przez Ciebie (zwracam się do Łukasza) będą znacznie bardziej prawdopodobne w tym roku. Tak to już jest, czym łagodniejsza zima, tym ma się wrażenie, że wszystkie inne będą bardziej srogie. Już podczas sezonów 2013/2014 (no może nie w pierwszej, drugiej czy trzeciej zimie, bo wiadomo kilka l. wcześniej zimy były solidniejsze, ale tak gdzieś odkąd jak byłem w klasie maturalnej zaczęło mi coś świtać) do 2018/2019 włącznie liczyłem się z myślą, że ta sielanka polegająca na niedługich (jeśli silne) lub niezbyt silnych (lecz dłuższych) mrozach lub niewielkich śnieżycach kiedyś pewnie dobiegnie końca. :
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum