Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19878 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 22 Wrzesień 2022, 11:15 Anomalia września 2022
Wiadomo już, że będzie to jeden z zimniejszych wrześniów po 1996 roku, zwłaszcza odsunięcie ocieplenia na wschód w końcówce września nas w tym utwierdza. Tylko który będzie w rankingu, o to jest pytanie .
Dałem dużo opcji, żebyście mieli pole do popisu , ja zaznaczyłem opcję pomiędzy 2008 a 2010 i będzie to ok. -1,2/-1,3K wg. mnie, druga najbardziej prawdopodobna opcja to nieco zimniejszy od 2010, ale nie sądzę by ta końcówka była aż tak zimna, jeśli jednak ocieplenie nie ucieknie aż tak bardzo na wschód to może okazać się też nieznacznie cieplejszy od 2008, ale w to wątpię xD.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19878 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 22 Wrzesień 2022, 12:55
FKP, nie no szanse na ciut chłodniejszy wrzesień od 2010 jeszcze są, ale wręcz jestem pewien, że mniej niż -1,5K nie będzie i tak samo w drugą stronę więcej niż -1K
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16345 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Wrzesień 2022, 13:30
Na refach (tj. okresach referencyjnych niestety nie znam się za bardzo (tyle by określić czy miesiąc był oficjalnie chłodny, neutralny czy ciepły względem średniej w danym okresie, ale już w skali odległości od zera [tzn. szczegóły] rzadko kiedy cokolwiek wiedziałbym) , a także jestem świadom, że regionalnie mogły występować pewne różnice , ale jeśli chodzi o decyzję ostateczną, chyba wybiorę jedną ze środkowych opcji. Mam przeczucie, że pojawiło się wcześniej trochę chłodniejszych wrześni, także za żywota większości z nas- jeśli chodzi o podobieństwo do wymienionych w ankiecie roczników, to najbliżej jest chyba obecnemu do 2013 (mimo że średnia temp. wychodzi jednak formalnie wyższa, to jednak podobnie ocieplenia i ochłodzenia w trakcie miesiąca wypadają), a później pewnie 2008.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum