Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Bus World
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2022, 04:35   Bus World

Ostatnio pojawił się kolejny symulator autobusów (oczywiście w fazie wczesnego dostępu). ;-) Specyfika gry polega na tym, że (póki co) są dostępne dwie mapy: jedna obejmuje okolice Czernobyla i Prypeci [z czasów gdy jeszcze te tereny były zamieszkałe przez ludzkość, przed awarią reaktora jądrowego, czyli przed 1986] ;-) - ogólnie północnego krańca Ukrainy, niedaleko granicy z Białorusią, kawałek na północ od Kijowa; druga zaś skupia się na południowych Chinach [jaki to region dokładnie, niestety nie mam pojęcia, ale z tego co patrzyłem na zdjęcia i filmiki to w scenerii pojawia się m. in. dżungla i wilgotne lasy]. ;-) Poza zwykłą jazdą autobusem i odprawą pasażerów (najprzyjemniejsza i najprostsza, ale dla wprawionych graczy głodnych wrażeń również najmniej atrakcyjna i najnudniejsza opcja) pojawiają się też misje, w trakcie których mogą wystąpić pewne awarie (między innymi związane z silnikiem pojazdu- takie scenariusze już mogą co nieco podnieść ciśnienie) :-( lub co gorsza mogą wydarzyć się nawet poważniejsze katastrofy przyrodnicze, m. in. pożary, tornada i trzęsienia ziemi (nie wiem, jak inni reagują na takie wyzwania, ale ja się czuję zestresowany- adrenalina rośnie niemiłosiernie, a serce bije dużo mocniej niż zwykle). :-( Nie grałem i jeszcze raczej nie zamierzam, bo wolałbym poczekać na ewidentnie gotową wersję, ale produkcja wygląda na ciekawą i mam nadzieję, że nie będzie zbyt zniechęcająca. ;-) Za wydanie gry odpowiedzialne jest rosyjskie studio KishMish, ale myślę, że mimo nieciekawej sytuacji (w rzeczywistym świecie przynajmniej) ten fakt nie ma raczej przy grach większego znaczenia. ;-) To nie będzie raczej ten sam styl co jest widoczny w innych symulatorach typu OMSI 2, The Bus, czy Bus Driver Simulator 19 (ten sam producent i ten sam wydawca), ale jestem raczej pozytywnie nastawiony. ;-)

https://store.steampowered.com/app/1193090/Bus_World/?l=polish

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Październik 2022, 06:26   

Gra wygląda na ciekawą. Aż dziwne, że pierwszy raz o niej słyszę.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 12 Październik 2022, 01:09   

Zauważyłem, że pobrałeś grę. ;-) Chyba jednak się skuszę, bo w wyjaśnieniach dowiedziałem się, że gdy produkcja doczeka się większej aktualizacji lub jej "pełna wersja" będzie gotowa (zostanie wydana), to również cena może znacząco wzrosnąć, a teraz widzę, że wygląda całkiem korzystnie, bo oscyluje na poziomie ok. 70 zł. ;-) Później po głównej transakcji podobno powinno się uniknąć dodatkowych opłat za automatycznie pojawiające się poprawki, więc ze względu na pieniądze, chyba lepiej jest jednak rzeczywiście dokonać zakupu w obecnym okresie. ;-)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 13 Październik 2022, 08:41   

Gdy ostatnio grałem w tę grę, to były tylko dwie misje. Więc nie wiem, czy warto ją kupować akurat teraz. Ale może faktycznie po ostatniej aktualizacji coś dodali. Sam muszę sprawdzić...

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 13 Październik 2022, 16:02   

Naprawdę były tylko 2 misje? :cry: Może chodziło Ci o 2 mapy, z ok. 10 scenariuszami w każdej z nich, które trzeba niestety zaliczać z osobna po kolei :-( , by odblokować następne. ;-)

Swoją drogą prolog się konkretnie zaczyna z tą ewakuacją "ogórkiem" z Prypeci, bo w rozkładzie jazdy podana jest informacja, że najbliższy przystanek będzie w Kijowie (czas dojazdu do największego miasta i stolicy Ukrainy orientacyjnie powinien wynieść ok. 3 godziny). ;-) Szkoda, że twórcom gry nie udało się całej takiej trasy odtworzyć, tylko akcja się urywa w chwili opuszczenia granic miejscowości... :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 17 Wrzesień 2023, 01:52   

Uważam, że mapa główna (Czernobyl, Ukraina) jest w tej grze najlepsza- owszem teren jest z reguły płaski, przewyższenia rzadko kiedy występują, a także do przejazdu jest ograniczony dobór autobusów do tych starszych (a ich osiągi zwłaszcza co do prędkości wiadomo do najlepszych nie należą)- brakuje m. in. z mniejszych pojazdów Mercedes Benz Sprinter czy z większych znanego Solarisa Urbino, ale trasy są najprzyjemniejsze i najprostsze do pokonania. ;-) W Chinach te fale tsunami są piekielnie kłopotliwe- do tego stopnia że jednej misji w kampanii nie byłem w stanie przejść. :-(

W aktualizacji dodano fragment Islandii. ;-) Wrażenia mam raczej pozytywne, chociaż kampania "na dzień dobry" dała trudny poziom z gejzerami. :-( Wszystkie stoją w pobliskim otoczeniu i co krótki czas wybuchają, co czyni przejazd obok nich niezwykle utrudniony (a niestety ścieżki trzymać się trzeba, przez zarośla przejazd jest niemożliwy) :-( , a jak ta gęsta para wodna się unosi, to nawet oddalanie się od jej źródła niewiele pomaga, bo i tak oddziałuje ona na silnik autobusu (zasięg działania jest niesamowity)... :-(
Trasy w trybie wolnym są nawet całkiem przyjazne, jednak do ich perfekcyjnego zaliczenia (brak kolizji, brak spóźnień lub przedwczesnych dojazdów na przystanek [nie większe niż 1,5-2 min.], ewentualnie brak przejazdów na czerwonych światłach [w tej mapie sygnalizacji świetlnej jednak nie ma], niedobór pasażerów [wiele zależy od godzin przejazdu, jak robiłem kursy tuż przed godz. 8 rano, to podróżnych znajdowało się sporo] ;-) ) zaleca się wziąć minibusa (najlepiej pierwszego z brzegu- mimo niewielkich gabarytów ma przyzwoitą wielkościowo szybę) ;-) , bo dużo sprawniej da się pokonać drogi terenowe. ;-)

Odpowiedz do tematu