Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7638 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 19 Październik 2022, 22:11 Anomalia października 2022
Jestem ciekawy Waszej opinii, bo rywalizacja zapowiada się pasjonująco i wszystko jest w rękach ostatnich dni miesiąca Ja obstawiam końcową anomalię tego października na poziomie około +2,1K a więc cieplej niż te październiki z serii 2017-2020, ale nie aż tak jak te na przełomie wieków, najbardziej zbliżony swoją anomalią będzie do października sprzed 16 lat i moim zdaniem symbolicznie go pokona.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 19 Październik 2022, 22:38
Ja myślę, że anomalia będzie zbliżona do 2001, a być może nawet lekko wyższa , chociaż jeszcze może koniec coś zdziałać (a tego bym oczekiwał od chociażby tylko ostatniego dnia miesiąca). W sumie to nawet mnie cieszy przełom, ale w innym sensie niż się spodziewaliśmy i po 15, a nawet 20-tu październikach, którym nie udało się przebić progu +2K (bo jednak 2006 to tylko symbolicznie), w końcu prawdopodobnie się uda, najbardziej nie chciałem i obowialem się kolejnego października z anomalią między +1 a +2K xD. No i przez to już do jesieni 2023 mam zupełnie inne oczekiwania
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7638 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 19 Październik 2022, 22:43
Do przebicia października 2001 potrzeba by, żeby te ostatnie 6 dni miało średnią anomalię ponad +5K, w sumie to myślałem że znacznie więcej, tak to rzeczywiście jest to możliwe choć oznaczałoby praktycznie kompletny brak jakiegokolwiek ochłodzenia całą III dekadę, mimo wszystko ja myślę że na sam koniec trafi się jakiś zimny prysznic przynajmniej do okolic normy i ta anomalia nie będzie aż tak, ale no póki co to jedynie gdybanie
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12356 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2022, 23:14
Moim zdaniem będzie to ostatecznie bardzo ciepły październik zbliżony do poziomu października 2006. Brak dużego chłodu i zapowiadane pochmurne ciepełko utwierdzają mnie w przekonaniu, że może być to naprawdę wyjątkowy październik, jakiego nie było dawno, a poziom 2006 roku zostanie przekroczony. Nie wydaje mi się, aby dosięgnął października 2001 czy 2000, ale w pobliżu października 1966 w skali całej Polski może już się pojawić.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16343 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Październik 2022, 00:43
Ja się słabo znam na anomaliach, jak kiedyś miałem sposobność napisać , ale rzuciłem głos (pewnie głupio), że między 2018-2019-2020, zasugerowałem się w zasadzie chyba sąsiedztwem roczników.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum