Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zachowanie zwierząt podczas zaćmienia Słońca
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2022, 20:32   Zachowanie zwierząt podczas zaćmienia Słońca

Temat astronomiczno-biologiczny dedykuję FKP :D

Kiedyś dyskutując o głębokich zaćmieniach Słońca i zmianach w oświetleniu Ziemi, jakie wywołują, zastanawialiśmy się nad zachowaniem zwierząt i konsternacją, jaką zapewne przeżywają, gdy wbrew logice w ciągu dnia robi się ciemno.

Bardzo ciekawą analizę tego zjawiska pod takim względem znalazłem na łamach starego numeru czasopisma "Urania" z maja 1961 roku. Obserwacja zachowania zwierząt wielu gatunków przeprowadzono w krakowskim ogrodzie zoologicznym podczas najgłębszego w wielu miejscach w południowej Polsce zaćmienia Słońca, które wystąpiło zimą 15 lutego 1961 roku. Maksymalna faza tego zjawiska wyniosła w Krakowie 91,5% i była minimalnie większa od zaćmienia z 1999 roku. Przy okazji chciałbym sprostować swój post, w którym napisałem, że zaćmienie sprzed 23 lat było u mnie najgłębszym od XIX wieku (1887) - zapomniałem o tym z roku 1961, które również w Nowym Sączu było bardziej konkretne. Wtedy pas zaćmienia całkowitego przeszedł przez południową Francję, środkowe i północne Włochy, Jugosławię (obszary dzisiejszej Chorwacji, Bośni i Hercegowiny, Serbii oraz Czarnogóry), południową Rumunię i duży obszar ZSRR (m.in. Krym). W Polsce zaćmienie było częściowe, ale bardzo głębokie, a obserwacje umożliwiło pogodne niebo.

Oto dane obserwacyjne:

Trochę zaskoczeń jest, ale w sumie pierwszy raz widzę zapis takich obserwacji.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2022, 21:31   

Piękne zestawienie- lwy i wilki się chyba cieszyły. ;-) :jupi:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Październik 2022, 21:32   

To z pewnością ciekawe obserwacje, osobiście sam chciałbym móc takowe przeprowadzić, ale latem, kiedy jest więcej zwierząt różnych gromad i są bardziej aktywne. Szczególnie zastanawia mnie, czy pasikoniki podczas takiego głębokiego, 90% zaćmienia dałyby się nabrać i zaczęły koncertować jak normalnie o zmierzchu :) Ciekawi mnie także aktywności ptaków, bo te zwierzęta są silnie związane z rytmem dobowym. Idealne do tego celu było zaćmienie z 11 sierpnia 1999, bo te z 12 sierpnia 2026 przyniesie raczej spodziewany efekt tj. koncerty zaczną się szybciej niż standardowo tego dnia, bo ciemności zapadną szybko, jak w tropikach. Intryguje mnie również zachowanie zwierząt podczas głębokiego zaćmienia w trakcie wiosny, ale takiej bardziej zaawansowanej np. w drugiej połowie kwietnia. Nie mniej i tego 20 marca 2015 dało się odczuć spadek siły grzania Słońca, a także odnotowano w okresie kulminacji spadek temp., więc pod względem meteorologicznym to zaćmienie mnie spełniło :)

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 29 Październik 2022, 09:38   

12 sierpnia 2026 miałoby być u nas zaćmienie częściowe tuż przed zachodem słońca, zaś to z 2 sierpnia 2027 w godzinach 10-12. To drugie mogłoby przynieść znacznie ciekawsze wyniki obserwacji.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 29 Październik 2022, 22:38   

W 2027 roku w Polsce zaćmienie będzie raczej zbyt słabe, aby można było cokolwiek zauważyć, a na Mazowszu w ogóle zakrycie bedzie mniejsze niż we wtorek. Głębokie zaćmienie latem wystąpi dopiero w 2039 roku, ale znowu pod wieczór :lol: Lepiej będzie w 2048. Nasze polskie ziemie w XXI wieku nie mają szczęścia do tych zjawisk, więc musimy przynajmniej starać się dożyć lipca 2075 i września 2081 :D Dla bardziej ambitnych - polecam też lipiec 2093 :mrgreen:

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 30 Październik 2022, 11:17   

U nas zaćmienia są i tak na tyle rzadkie, że nie ma co narzekać na 39% zaćmienia ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 31 Październik 2022, 22:08   

pawel, racja ;) Ja nie narzekam i zawsze będę starał się obserwować, tak jak 10 czerwca ubiegłego roku to minimalne zakrycie kilku procent tarczy słonecznej. W astronomii czasami trzeba umieć się cieszyć z drobnych rzeczy, bo idealne zdarza się bardzo rzadko - np. dobry seeing do obserwacji planet.
Niemniej jednak mała faza zaćmienia nie pozwala na obserwacje zmiany oświetlenia ziemi czy nietypowego zachowania w świecie przyrody. Coś zaczyna się dziać dopiero, gdy faza przekracza 50%, a (podobno, bo sam nigdy takiego nie widziałem) naprawdę dziwnie robi się przy 90%.

Podrzucam jeszcze zdjęcia ilustrujące zmianę oświetlenia podczas zaćmienia Słońca z lutego 1961 roku. Przy okazji widać na nich potężną zimę :mrgreen:

Odpowiedz do tematu