Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2022, 14:40
Jacob napisał/a:
Takich dni jak twoj 3.05.2022 będzie bardzo dużo, ale w kwietniu
No i na początku kwietnia rzeczywiście się udało, ale w jeszcze większej skali, bo śniegu poleciało sporo
A jak patrzę na te wyżowe projekcje minionej majówki, zastanawiam się - co Ci zawinił ten Białystok
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2022, 15:05
Ja tam wolę archiwalne prognozy dla Białegostoku od pozostałych dwóch miast (jeśli chodzi o propozycję Jakuba)- jest zachowana większa prawdziwość, a także większe umiarkowanie termiczne mimo wszystko: wysokie temp. dzienne, niskie temp. nocne (chociaż dobowe amplitudy temp. są wszędzie "nieziemskie"). Maj jest miesiącem meteorologicznie wiosennym, więc wyższe temp. dzienne niż +20 C na dobrą sprawę tak naprawdę nie są wówczas za bardzo do szczęścia potrzebne (no może przejściowo pod koniec miesiąca, w okolicach Dnia Mamy mogą się pojawić pojedyncze dni na granicy z gorącem), podobnie jak też w 1 poł. czerwca, gdy jeszcze rok szkolny lub akademicki trwa. Ogniste epizody jak dla mnie mogłyby się tylko pojawiać podczas właściwych wakacji (zwłaszcza na przełomie miesięcy: czerwiec-lipiec, lipiec-sierpień, sierpień-wrzesień), ewentualnie w 1 poł. września.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Październik 2022, 01:45
Też myślę, że majówka była dobra (mimo że reszta maja już mi się raczej nie podobała: plus to mimo wszystko przeważające łagodne i niezbyt ciepłe noce, ale duży minus za rozkład temp. i za niewielkie opady) - temp. w stylu 20/5 oraz zachmurzenie umiarkowane/duże (ale nie całkowite- przewaga chmur) mogą przez większość maja [a nawet czerwca] występować (nie licząc końcówki, kiedy jak dla mnie powinno zrobić się na krótko cieplej).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 1 Listopad 2022, 20:16
Dla mnie dobro maja nie mierzy się jak najwyższą temp. (bo później posucha się rozwija i rośnie zagrożenie pożarowe, więc trzeba później więcej [niekiedy skrajnie] ulewnych epizodów, by to wszystko ukrócić) , ale jak najczęstszym dziennym przedziałem temp. 15-20 C oraz nocnym przedziałem temp. na poziomie 0-10 C (najlepiej ok. +5 C), aura może być zmienna (raz bezchmurnie/słonecznie lub zachmurzenie małe [<2 w skali oktant.], raz zachmurzenie umiarkowane lub zachmurzenie duże/przewaga chmur [2-6 w skali oktant.], a raz pochmurnie/zachmurzenie całkowite i opady deszczu, ale w towarzystwie burz raz na jakiś czas, na pewno nie zawsze [>6 w skali oktant.]).
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Listopad 2022, 20:22, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum