Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Męskie Granie i jego najlepsze hymny

Które hymny Męskiego Grania są Twoimi ulubionymi (3 opcje)
"Wszyscy muzycy to wojownicy" (2010)
0%
 0%  [ 0 ]
"Kobiety nam wybaczą" (2011)
0%
 0%  [ 0 ]
"Ognia" (2012)
0%
 0%  [ 0 ]
"Jutro jest dzisiaj" (2013)
11%
 11%  [ 1 ]
"Elektryczny" (2014)
0%
 0%  [ 0 ]
"Armaty" (2015)
0%
 0%  [ 0 ]
"Wataha" (2016)
11%
 11%  [ 1 ]
"Nieboskłon" (2017)
0%
 0%  [ 0 ]
"Początek" (2018)
11%
 11%  [ 1 ]
"Sobie i Wam" (2019)
33%
 33%  [ 3 ]
"Świt" (2020)
11%
 11%  [ 1 ]
"I Ciebie też, bardzo" (2021)
22%
 22%  [ 2 ]
"Jest tylko teraz" (2022)
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 5
Wszystkich Głosów: 9

Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2022, 19:36   Męskie Granie i jego najlepsze hymny

Słynna organizowana od 2010 roku trasa koncertowa, której pomysłodawcą był producent piwa Żywiec, cieszy się niezwykle dużą popularnością, gromadząc na koncertach dziesiątki tysięcy widzów.
Najwięcej uwagi przykuwają jednak piosenki, których premiery poniekąd otwierają coroczne imprezy i stanowią przewodni utwór cyklu koncertów. Z tego powodu przyznaje się im miano "hymnu" całej edycji, jednak popularność tych przebojów mocno wykracza poza ramy koncertów Męskiego Grania i sprawia, że nieraz przenikają do grona najpopularniejszych utworów muzycznych w ogóle słuchanych w Polsce.

W tym wątku ustalmy, które hymny były najlepszymi w opinii użytkowników tego forum :D Zaznaczajcie swoje ulubione pozycje w ankiecie, można wybrać trzy.

A oto cały przegląd:

Abradab & Maciej Maleńczuk & Wojciech Waglewski "Wszyscy muzycy to wojownicy"

Wojciech Waglewski & Lech Janerka & Spięty & Fisz & Leszek Możdżer "Kobiety nam wybaczą"

Katarzyna Nosowska & Marek Dyjak "Ognia"

Katarzyna Nosowska & O.S.T.R "Jutro jest dziś"

Dawid Podsiadło & Monika Brodka & Olaf Deriglasoff & Piotr Emade Waglewski & Andrzej Smolik "Elektryczny"

Mela Koteluk & Fisz & Andrzej Smolik "Armaty"

Tomasz Organek & Dawid Podsiadło & O.S.T.R "Wataha"

Monika Brodka & Tomasz Organek & Piotr Rogucki "Nieboskłon"

Dawid Podsiadło & Krzysztof Zalewski & Kortez "Początek"

Katarzyna Nosowska & Krzysztof Zalewski & Tomasz Organek & Igo "Sobie i Wam"

Daria Zawiałow & Igo & Król "Świt"

Daria Zawiałow & Dawid Podsiadło & Vito Bambino "I Ciebie też, bardzo"

Krzysztof Zalewski & Kwiat Jabłoni & Bedoes "Jest tylko teraz"

Największą popularnością w Internecie cieszy się "Początek", hymn z 2018 roku, który do tej pory uzyskał na YouTube aż 135 milionów wyświetleń, co czyni go jednym z najpopularniejszych polskich klipów w tym serwisie. W opinii wielu był to najlepszy hymn, lecz choć również uważam go za absolutnie rewelacyjny, moim osobistym faworytem jest "Wataha" z 2016 roku - ten utwór ma w sobie niesamowitą energię i moim zdaniem wprost doskonale pasuje do takich koncertów, a do tego świetnie zapada w pamięci. Uwielbiam także odbiegające nieco od rockowego charakteru imprezy "I Ciebie też, bardzo", moim zdaniem magiczną piosenkę, która dodatkowo bardzo miło kojarzy mi się z ubiegłorocznym latem. Jako trzeci ze swoich ulubionych hymnów wskazuję "Sobie i Wam", bardzo sympatyczny utwór stanowiący bardzo udaną harmonię między mocniejszym a łagodniejszym brzmieniem - dodatkowo głos Nosowskiej robi świetną robotę.

Tak naprawdę jednak podobają mi się wszystkie "hymny", choć niektóre nie przekonały mnie od samego początku, a dopiero po którymś przesłuchaniu. Miałem tak np. z tegorocznym "Jest tylko teraz" - w dniu premiery wydał mi się słabym kawałkiem, a potem nagle zaczął mi się podobać i siedział mi w głowie :D Również uznawana przez niektórych za najsłabszą w tym gronie piosenkę "Ognia" z 2012 roku moim zdaniem jest naprawdę bardzo dobra i lubię jej słuchać - tyle że może faktycznie jej kameralny charakter mniej pasuje do bycia przewodnim utworem takiego festiwalu. Pierwszy hymn także jest w mojej opinii naprawdę solidnym produktem, może tylko odrobinę mniej melodyjnym od tych ocenianych przeze mnie najwyżej. Kiedy w 2010 roku jego fragment był puszczany w reklamach, w ogóle mnie nie zaciekawił; potrzeba było lat by polubić również takie brzmienia.

Generalnie lubię wszystkie piosenki z tego grona i jestem bardzo ciekawy Waszych opinii, zaznaczajcie co przekonuje Was najbardziej :D Miłośnicy meteorologii na pewno zauważyli lub zauważą małą aluzję do zimy 2012/13 w hymnie IV edycji Męskiego Grania :mrgreen:

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Październik 2022, 19:57   

Znam tylko te od 2018 xd

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 28 Październik 2022, 20:00   

Ja też nie znam tych sprzed 2018, ale może nadrobię xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 28 Październik 2022, 20:36   

To polecam posłuchać i zagłosować :D Dajcie znać, jak odbieracie "Watahę", ale i w ogóle co podoba Wam się najbardziej :) Możliwe, że niektóre kawałki nie porwą Was od razu, podobno to częsta przypadłość tych "hymnów" ;) Przypomniało mi się jeszcze, jak z początku nie przekonał mnie "Nieboskłon", a po jakimśczasie przypadł mi do gustu tak, że nadal jest w moim TOP, choć nie w pierwszej trójce :D

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 28 Październik 2022, 21:07   

Piotrze, świetny temat!

Jeśli mam wybrać mój ulubiony wykon, to będzie ten z 2018, 2019 i z 2021. Niestety ten z 2022 jest dla mnie kiepskawy... Rozumiem, że Zalewski i Kwiat Jabłoni to świetne połączenie ale Bedoes...? Sam wydźwięk edycji z 2022 jest taki... disneyowski.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 28 Październik 2022, 21:13   

Ja sobie przesłuchalem po razie tych utworów z lat 2010-2017 i mam takie pierwsze wnioski:

2010 i 2011 bardzo do siebie podobne, zlały mi się trochę w jedną całość, ale ogólnie spoko, mają taki klimacik lat 90-tych xd

2012 kompletnie inny od poprzednich, całkiem ciekaw propozycja, zapada w pamięci

2013: bardzo pozytywna piosenka

2014-2015: tak jakoś mnie nie porwały, tę z 2015 to aż miałem ochotę przewinąć

2016: super energia i klimat

2017: średnio na jeża, trochę jak ta z 2014

A z tych od 2018 to mi bardzo Świt przypadł do gustu (może też dlatego, że super mi się kojarzą wakacje 2020) Pierwsza moja myśl to był "Początek", ale jednak częśćiej wracam do piosenki z dnia w którym Mati otrąbił koniec COVIDa xd Zresztą wszystkie te piosenki od 2018 bardzo mi się podobają, uszeregowałbym je tak:
2020>2018>2021>2022>2019

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 28 Październik 2022, 21:44   

jorguś, mnie właśnie "Elektryczny" z 2014 roku też szczególnie nie porwał - lubię tę piosenkę, ale moim zdaniem daleko jej do najlepszych. "Armaty" z 2015 oceniam za to wyżej od Ciebie, całkiem przyjemnie mi "weszła" :) "Nieboskłon" z 2017 podobnie, moim zdaniem ma sporo wspólnego z "Watahą" z poprzedniego roku, też jest bardzo energiczny. Hymn z 2016 uważam jednak za lepszy, bo faktycznie jego energia po prostu rozpiera.

"Świt" kojarzy mi się z czymś przyjemnie, ale nie jestem pewien dokładnie z czym xd Chyba po prostu z jakimś szczególnie fajnym momentem wakacji 2020 i dlatego zapadł mi w pamięć. Kawałek super, ale dla mnie poza czołówką. Do mojego podium najbliżej jest chyba "Początkowi", przyznałbym mu czwarte miejsce :D

funkcyjka, moim zdaniem super wybory, a co do ostatniej edycji, to mnie również trochę nie pasuje tu Bedoes. Głosy Zalewskiego i Kwiatu Jabłoni dobrze się uzupełniają; zwłaszcza ten pierwszy jakby próbował ratować ten utwór przed disneyowskim brzmieniem, za to Bedoes lekko dezorganizuje całość. Ale i tak oceniam na plus, po którymś przesłuchaniu polubiłem się z tym hymnem :)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Październik 2022, 21:45   

Ja wybrałem "Sobie i Wam".

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Listopad 2022, 17:02   

Ja z tego co pamiętam, chyba wybrałem opcję "Jutro jest dziś". ;-)

Abradaba kojarzę z tego przeboju. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 17 Listopad 2022, 22:45   

Rzeczywiście, "Jutro jest dziś" jest fajną kompozycją - chociaż nie przepadam specjalnie za hip-hopem, to takie połączenie jak w tej produkcji tworzy bardzo udaną, melodyjną i zapadającą w pamięć całość :) Do tego jeszcze to nawiązanie do długiej zimy 2013 sprawia, że nie sposób przejść obok takiej piosenki obojętnie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu