Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 15 Sierpień 2018, 14:38 Lipiec 2007
Lipiec 2007 przyniósł bardzo zróżnicowaną pogodę. Były zarówno chłody znad Atlantyku, jak i fale ekstremalnych upałów. Ostatecznie jednak lipiec 2007 zapisał się w Gliwicach jako ciepły. Jednak gdzieniegdzie w Polsce lipiec ten osiągnął zaledwie normę.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Sierpień 2018, 14:39
Najwięcej było 37,5 stopnia w Słubicach jeśli się nie mylę. Przez kolejne lata (2008-2012) temperatura nie zdołała pobić tej wartości. Aż do roku 2013 i 2015.
No cóż dużo emocji przyniósł, że tak w skrócie powiem . Na pewno jeden z najpochmurniejszych i najwilgotniejszych lipcow ostatnich lat. Anomalią też zbliżony do lipca 2019 (jej rozkładem z resztą też )
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Tak wyglądał opadowo u mnie, bardzo duży tych dni wymienionych, ale dwucyfrówka tylko jedna. Poszedł w ilość, nie w jakość, a sumarycznie był jednym z gorszych w wieku
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Czerwiec 2020, 19:06
Ostatnio było trochę o tym lipusiu więc odświeżam wątek
Była to na pewno miła odmiana po cierpieniach z jakimi przyszło nam się zmierzyć w poprzednim roku. I namiastkę tamtego horroru mieliśmy od 15-17.07, ale i tak w Toruniu nie było tak strasznie jak na południu, gdzie to trwało ponad tydzień.
No miesiąc jaki całość na pewno nie fajny, ale nawet niezły był przełom 1 i 2 dekady + super 3 dekada no i bardzo wysoka suma opadów . Jakby do tego były jakieś burze z konkretnym opadem przez te 3 dni, to nawet bym się nie zastanawiał czy chcę takiego w tym roku
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Czerwiec 2020, 21:26
Jeden z najgorszych lipców Ta fala upałów była u mnie naprawdę drastyczna, przebijając swoją intensywnością to co było rok wcześniej. Dwa tygodnie gorąca z jednodniową przerwą, zaś przed nią chłodna i pochmurna, a przy tym wcale nie tak mokra pogoda.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Czerwiec 2020, 21:33
No u Was to nie 3 dni, nie tydzień... A 2... Na moje imieniny dostaliście dzień oddechu a tak to od 15 do 28.07 to istny lipiec 2006 . Niby było 5 burz, ale bardzo ubogie w opady i żadna nie przyniosła u Was więcej niż 2 mm
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Czerwiec 2020, 21:41
Najgorętszy pod względem średniej dobowej dzień lipca 2006 zająłby w lipcu 2007 dopiero piąte miejsce Strasznie niewydarzony miesiąc. To była pierwsza fala upałów, podczas której naprawdę czułem że jest o wiele za ciepło. Pamiętam też jedną dość gwałtowną burzę z upalnego dnia, ale nie mam pewności co do daty (na pewno w tygodniu, a nie w weekend). W każdym razie pioruny biły mocno i wystąpiła ulewa, lecz raczej krótka.
Moim zdaniem drugi najgorszy lipiec w XXI wieku po 2001. Jeszcze 2011 walczy o to drugie miejsce, ale chyba się nad nim zlituję i wyróżnię go trzecim od końca Dzięki niemu przynajmniej można było cieszyć się sierpniem, który nam się po prostu należał
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum