Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Listopad 2022, 16:11
Same niespodzianki. Argentyńczycy dostali w d pę od arabusów, szkopy od żółtków, nawet nastąpiła dekoncentracja "Lewego" przy "jedenastce". Jednak warunki klimatyczne (klimatyzowane stadiony i żar z nieba na zewnątrz) "robią swoje" .
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 24 Listopad 2022, 18:39
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Jednak warunki klimatyczne (klimatyzowane stadiony i żar z nieba na zewnątrz) "robią swoje"
Żar
Obecnie w Katarze temperatura osiąga co najwyżej 30 stopni przy suchym jak pieprz powietrzu. Nawet nocami temperatura spada poniżej 20 stopni. Wskaźnik UV osiąga co najwyżej poziom piąty.
To już u nas w środku lata są gorsze do zniesienia warunki
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Listopad 2022, 20:37
Ja znam efekty wejścia z upalnej ulicy do klimatyzowanego marketu (dreszcze i "gęsia skórka"), a także wyjścia z powrotem (pot mnie wtedy zalewa) To rodzaj szoku termicznego. A w tych sytuacjach różnice temperatur są mniej więcej takie, jak te o których pisze Łukasz.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Listopad 2022, 23:33
Ale w ciepłych krajach klimę ustawia się np. na 26 st., a nie na 17 st. jak u nas w marketach xd A temp. u nich jest jak u nas w drugiej połowie sierpnia tego roku, do tego Słońce słabiej i krócej świeci, aniżeli wówczas miało to miejsce w Polsce, no i niższa jest też wilgotność. Więc to źadna wymówka, nasze "pustułki" latem też grają.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Listopad 2022, 00:22
Temp. powietrza jest jedną sprawą, drugą jest wilgotność. Do gry w nogę umiarkowany wiatr raczej nie zaszkodzi (a nawet jest wskazany, jeśli chodzi o neutralizację gorąca), bo w końcu piłka swoje waży, a zawodnicy po boisku biegają, inaczej sytuacja wygląda w tenisie ziemnym (na korcie jest masakra- bo pędzisz z rakietą w łapie, a uczucie ciepła lub żaru jakieś ci musi towarzyszyć) , a co dopiero stołowym (rozmiar i masa tamtych piłeczek jest znikoma- idealne mają warunki do bycia zależnym od podmuchów, no tylko przy ping pongu nie trzeba szczególnie dużo się ruszać- przede wszystkim wskazane jest mieć długie ręce). Jakbym miał uczestniczyć w jakiejś imprezie sportowej przy temp. przekraczającą +30 C, ale z pustynną wilgotnością powietrza lub przy 20-paru C, ale w warunkach jak w saunie- to wybrałbym zdecydowanie pierwszą opcję (mimo że po drugiej wydziela się więcej potu i lepiej się chudnie). Jak byłem z Mamą z 2-3 razy tego roku w "piekielne" dni w hurtowni makro (zwykle Tata chodził, ale no to już nieaktualne) , to bardzo (w przeciwieństwie do niej) uwielbiałem dział z nabiałem. Do tego stopnia mi się tam podobało, że pomyślałem sobie, że mógłbym tam spędzić tam wszystkie krzywe i nieprzyjemne chwile, gdy powietrze na zewnątrz jest stojące i "śmierdzące".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 26 Listopad 2022, 16:19
No i Allah oraz Mahomet z leżącej na terytorium Arabii Saudyjskiej Mekki nie pomogli.
Nie pomogli nawet stronniczy, robiący wszystko, aby pomoc arabusom sędziowie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Listopad 2022, 22:21
Pięknie było, chociaż wynik mógł być jeszcze lepszy Przed meczem przewidywałem, że Arek Milik strzeli gola, a tu zabrakło centymetrów, poszło w poprzeczkę Gwiazdą meczu jest dla mnie jednak Wojtek Szczęsny - ta obrona karnego i dobitki, to najlepsza obrona, jaką kiedykolwiek wykonał w grze w reprezentacji. A tu jeszcze mamy Mundial i taki sukces ma szczególną wagę Jestem bardzo zadowolony, oby z Argentyną także udało się tak zwyciężyć.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum