Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15855 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2022, 20:47
Chodzi pewnie o dzisiejsze rozdanie modelu GFS z południa. Źle jakoś bardzo nie jest, chociaż w okresie Barbórka-Mikołajki mogłoby symbolicznie popadać, a w tym rozdaniu widziałem, że konkretnie miałoby pieprznąć niżem z północnego-wschodu- pewnie mam słabe rozeznanie, ale taka trajektoria nie należy raczej do częstych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15855 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2022, 21:08
Ja się najbardziej obawiam, że potencjalne głębokie ochłodzenie w okolicach Mikołajek spotka się z konkretną kontrą w np. ostatnim tygodniu grudnia i roku 2022 i pogoda "stanie na głowie"... To znaczy w chwili gdy ludzie będą ewidentnie odpoczywać od zajęć, pogoda będzie np. łagodniejsza niż w tamtym okresie, co nie ma (przynajmniej dla mnie) większego sensu - lepsze jest względne ciepło albo aura odwilżowa/głównie deszczowa (tzn. chociaż w ciągu dnia temp. na "+"), jak obowiązki wzywają, a jak będzie wolne i nie będzie trzeba nic na zewnątrz robić (wszelakie wyjścia z domu będą raczej dobrowolne, by np. ulepić bałwana, obrzucać się śnieżkami czy jeździć na sankach), to wtedy może sobie być mroźno i śnieżnie...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 25 Listopad 2022, 21:53
Pocieszeniem (choć dla niektórych też pewnie utrapieniem) jest fakt, że nie musi paradoksalnie całodobowo trzymać mróz, by anomalia temp. była w grudniu ujemna. Plusy na termometrze "dobrze wyglądają", ale jak trwają zaledwie kilka godzin, a mrozy większą część doby (dla przykładu jakieś 75% dnia), to średniej dobowej specjalnie liczyć nie trzeba, by się okazało, że wychodzi na minusie i powstaje już pewna anomalia (poza ewentualnie obszarami górskimi- gdzie wyraźniejsza wysokość n. p. m. uniemożliwia przeważnie osiągnięcie wygórowanych temp. czy regionami wschodnimi [woj. podlaskie, lubelskie, podkarpackie]- gdzie zaznacza wyraźniej się kontynentalizm).
Wysłany: 27 Listopad 2022, 12:44
Takiego ewidentnie mglistego okresu nie było jeszcze za bardzo w tym sezonie, więc inwersja jest niewykluczona. Chociaż też jeszcze wolałbym, by było u mnie "cieplej" niż "chłodniej".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum