Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25172 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Grudzień 2022, 22:22 Czy powtórka zimy 2010/11 jest jeszcze możliwa?
Jak w ankiecie. Moim zdaniem nie jest możliwa, jeden z najbardziej zimowych grudniów, powściągliwy z bordem styczeń i luty z ekstremalnie zimną połową Coś nierealnego.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Ostatnio zmieniony przez FKP 4 Grudzień 2022, 22:24, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 4 Grudzień 2022, 22:27
FKP napisał/a:
Jacob, Wiem, że serce mówi tak, ale pomyślcie, jakie to jest wyzwanie
Wiesz pobicie maja 2004 jeszcze 3 lata temu też wydawało się wyzwaniem, wydawało się że 2 połowa maja 2019 dosadnie to pokazało, a tu proszę. Kwietnie 2021-22, sierpień 2021 i wrzesień 2022 też mogłyby się wydawać niemożliwe
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16343 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Grudzień 2022, 22:29
Dokładne odwzorowanie tego sezonu będzie raczej mało możliwe, ale o samą anomalię temp. nie jest w sumie tak trudno. Śniegi robiły większe wrażenie, ale zazwyczaj akumulacja za sezon (zwłaszcza w wyżej położonych miejscach) wypada głównie i tak z powodu stycznia i czasami też lutego, sumy pokryw za grudzień [a co dopiero listopad- tu tylko 2007 był wyjątkiem na południu Polski- w pasie nizin i wyżyn przynajmniej] wbrew pozorom nie mają tak dużego wpływu na sumę całej pory chłodnej, co pokazują ostatnie lata- zwłaszcza, że w tamtym zimowym grudniu śniegu pojawiało się więcej białej magii i tak w pasie nadmorskim niż na wyżynach czy nawet w górach.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 5 Grudzień 2022, 00:11, w całości zmieniany 3 razy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25172 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Grudzień 2022, 22:29
Jacob, No właśnie, trochę, a grudzień i druga połowa lutego ekstremalne zimno xd W czasach, kiedy nawet blokada atlantycka nie daje od razu zimy trudno mi uwierzyć w coś podobnego, ponadto Globcio lubi teraz bardziej i dłużej atakować.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16343 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Grudzień 2022, 22:33
Tak samo, myślę, że identyczny przebieg sezonu jest trudny do powtórki, ale w ogólnym rozrachunku może się coś podobnego w któreś przyszłe wakacje pojawić do lata 2011.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum