Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
16-18.04.2021
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Kwiecień 2022, 20:51   16-18.04.2021

A zatem mija dokładnie rok od tego naprawdę miłego, wlewającego nadzieję weekendu. Wspominam go bardzo miło z wielu powodów i pogodowych i życiowych. W ogóle to był mega fajny okres dla mnie, okres takiej ogólnej motywacji.

Nie chce mi się już szczegółowo rozpisywać, mogę tylko wspomnieć kilka faktów, spróbuje w punktach podsumować te kilka dni XD

-16.04 wieczorem przyjechał do mnie znajomy z woj. łódzkiego na 2 noce. W sumie to zakończyło się tylko na nocowaniu, bo w ciągu dnia (17.04) wybrał się na wycieczkę do innych znajomych wgłąb wschodniej Polski (okolice Kałuszyna).
-17.04 jak w każdy sobotni ranek (do dzisiaj) miałem korki w Pruszkowie, po zakończeniu zajęć udałem się na miły spacerek po Parku Potulickim. Brak wiatru, gęsta mgła, olbrzymia wilgoć i buhająca zieleń. Śmiejcie się, ale wtedy naprawdę odczułem leciutką duchotę :mrgreen: Pamiętam, że wtedy mnie Łukasz trochę wyśmiał, ale jednak przy +10 stopniach i 100% wilgoci oraz zerowym wietrze naprawdę się idzie czasem poczuć jak latem xd
-W ciągu dnia 17.04 się niebo rozpogodziło, na zdjęciach zresztą cały ten proces można zauważyć, jednak oczywiście o żadnym pustynnym niebie nie było mowy - raczej rozpogodzenie było do zachmurzenia umiarkowanego. Temperatura osiągnęła około +12/+13 stopni.
-Wieczorem była zapowiadana burza, toteż znajomy, który u mnie nocował, zdążył przed nią wrócić. Zaprosiłem jeszcze innego kolegę, też pasjonata burzowego i we trójkę z 9 piętra oglądaliśmy naprawdę ładną chmurę szelfową :serce: Niestety było jeszcze totalnie widno, a wyładowania były w oddali, toteż błysków nie udało się ucwycić. Do Michałowic dotarły tylko ochłapy z tej burzy, spadły 4mm
-Noc 17/18.04 mimo wilgoci okazała się chłodna i to jest największa rysa na tej dwudniówce, przez co do 15.04 b.r., czy nawet 6-7.04 b.r. nie ma ona nawet podjazdu xdd Temperatura zeszła do +3 stopni, a rankiem Warszawę i okolice spowiła naprawdę gęsta i malownicza mgła
-W niedzielę 18.04 byłem umówiony na wycieczkę w okolicy Karczewia/Osiecka (pow. otwocki), a jej celem było Bagno Całowanie, które wreszcie po kilku latach przerwy się znowu stało bagnem. Na szczęście dzięki wilgoci udało mi się wyjść rankiem w bluzie, ale dość ocieplanej, ale wziąłem jeszcze długie spodnie. W czasie wędrówki, właściwie w jej połowie, gdy dotarliśmy na bagna, niebo zaczęło się przejaśniać (ponownie do zachmurzenia bardziej umiarkowanego), a temperatura rosnąć, osiągając ponad +15 stopni, co w takiej wilgoci i braku wiatru było odczuwalnie niemalże gorącem. W połączeniu z szybką wędrówką (śpieszyliśmy się trochę na pociąg powrotny) trzeba było zmienić spodenki na krótkie, a bluzę z długimi spodniami schować do plecaka.
-Wieczorem w niedzielę miałem mieć korki w Piastowie razem z moim znajomym, pamiętam, że jak szedłem na stację beznynową, skąd miał mnie zabrać, to zrobiło się zimno, pogodne niebo sprawiło, że temperatura spadła do +8 stopni. Przyznam, że nie miałem nadziei na nic tamtej nocy i pamiętam, że jak skończyliśmy korki to nawet nie chciało mi się patrzeć na radary, ale nagle mi znajomy mówi, że jego dziewczyna z Radzynia Podlaskiego napisała mu o... burzy. I faktycznie wszedłem szybko na grupy pogodowe i radar i okazało się, że to jeszcze może być ciekawy wieczór...
-No i w końcu nadszedł rzeczywiście ten wieczór Temperatura ponownie przekroczyła +10 stopni i zaczęło pogrzmiewać i błyskać :serce: Oczywiście burza słaba, ale jak na kwiecień ujdzie, parę błysków udało się uchwycić. Najważniejsze jednak, że spadło 10mm, oraz po drugie w czasie burzy, co dla mnie bardzo ważne, nie leciała temperatura na szyję, stała w miejscu :jupi: Dopiero potem nad ranem się rozpogodziło i temperatura zleciała do +2 stopni :glaszcze:
-Ostatecznie poza kwestiami burz, mgieł, wilgoci i kowadeł to jednak właśnie noc 16/17.04 była najprzyjemniejsza, bo wtedy temperatura nie zeszła poniżej +5 stopni. Udało się to jeszcze 4 dni później, ale to już inna historia, bo było to w lekko pustynnym czasie :glaszcze:

Tutaj jest cały album on więcej odda niż moje puste słowa, ale chciałem cokolwiek nakreślić :-P Co do filmików z końcówki to najbardziej polecam ten 46 sekundowy z 23:38, bo tam faktycznie jest uwieczniony piękny błysk (oczywiście niestety nie centralnie, ale cóż, to nie był Lipuś :glaszcze: ), reszta to tylko ulewy i grzmoty i jakieś symboliczne flesze

https://photos.app.goo.gl/N754Kh7sAb6s2tEY9

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Kwiecień 2022, 20:59   

Pomyliło Ci się z 19-21.04, namiastką wiosny tej niewiosny.

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 19 Kwiecień 2022, 19:26   

U mnie było przeokropne gówno, namiasta wiosny chwyciła dopiero 20-21.04 xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 19 Kwiecień 2022, 21:41   

Dni 19-21.04 to już niestety raczej nuda u mnie, no trochę fajnych widoków w oddali było, ale to śmiechu warte. Weekend 17-18.04 to zdecydowanie najmilszy okres w zeszłorocznym śmietniu.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Kwiecień 2022, 22:08   

kmroz napisał/a:
Weekend 17-18.04

:zygacz:

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 8 Styczeń 2023, 22:51   

kmroz napisał/a:
w czasie burzy, co dla mnie bardzo ważne, nie leciała temperatura na szyję, stała w miejscu

:serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :prayer: :prayer: :prayer:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Styczeń 2023, 23:03   

U mnie 17.04 się specjalnie niczym nie różnił od 13-16.04, 18.04 ledwo temperatura wzrosła do 10 st. przy całkowitym lochu, 19.04 niestety też było ok. 10 st. maksymalnie i coś nawet padało, ale po tych kilku ostatnich dniach dało się odczuć namiastkę wiosny xd pamiętam, że tego dnia wymieniałem opony w aucie na letnie xd 20-21.04 wspominam jedynie miło pod kątem pogody, bo niestety 22.04 po dość ciepłym poranku chwyciła ulewa przechodząca w krupę śnieżną i strasznie się oziębiło. Po południu znów wyjrzało słońce i wybrałem się ze znajomymi na wyprawę rowerową zakończoną posiadówką wieczorno- nocną na działce u kolegi :mroz: No i kolejny weekend 23-25.04 był strasznie zimny, choć akurat dla odmiany tym razem mnie trochę oszczędziło, aż tak patologicznie jak w innych częściach kraju nie było xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 8 Styczeń 2023, 23:09   

Obejrzałem nagrania z tej niezdradliwej burzy :serce: Dni 17 i 18.04.2021 przyniosły u mnie JEDYNE wiosenne burze w latach 2*20-2*22

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Styczeń 2023, 23:32   

Jakkolwiek wiesz że nie popieram tego kryterium oceniania burz - dla mnie liczy się przede wszystkim ich widowiskowość, wydajność opadowa i brak złośliwości, czyli przynoszenia długich, naprzykrzających się ochłodzeń - tak w tym przypadku, pisząc o najchłodniejszy kwietniu XXI wieku, cieszę się, że udało się zachować naprawdę dobre parametry, a przy tym podarować chwilę zapomnienia o tych chłodach i dać się nacieszyć zjawiskiem, które powinno zdarzać się wiosną często.
Podobnie jak Jorguś, miło wspominam 20 i 21 kwietnia. Po tygodniu absolutnego lochu i zimna, te dni wydawały mi się cieplejsze niż w rzeczywistości i bardzo wiosenne, zaś już dzień później to oziębienie wręcz prawie mnie zdołowało ;) Chociaż i tak najciekawsze było w sumie to, co wydarzyło się 14-go :-P Szkoda że 24 grudnia nigdy tak nie będzie.

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 8 Styczeń 2023, 23:41   

PiotrNS, ja już chyba wolę burze złośliwe niż zdradliwe xd

Odpowiedz do tematu