Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 9 Luty 2023, 15:04
Lepszym pytaniem byłoby czy zima 2022/23 będzie jeszcze łaskawie dawała śniegu dłużej i częściej niż raz przez kilka godzin (a to ile się utrzyma to druga sprawa )
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Luty 2023, 19:13
Myślę że jeszcze tak, ale o tej porze roku będzie już ciężko o to, na czym przez całą tę zimę mi zależało - by nas było stać na święty spokój... Ta zima na pewno wyróżnia się tym, że opady śniegu niejednokrotnie bywały w niej naprawdę konkretne i spektakularne, ale nie podarowała ani jednego momentu, w którym można było być spokojnym o to, że odwilż czy Atlantyk nie nadejdzie prędko.
W sumie jeden taki moment był... 13 grudnia powiało takim optymizmem, który mi się udzielił i którego potem pożałowałem
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Luty 2023, 20:03
Śnieg popada wiosną. Ludzie zamiast święcić jajka i inne pokarmu ubierać będą choinki. A zamiast zająca prezenty rozda Santa Claus, ktory przyjedzie saniami zaprzężonymi w renifery.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16334 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Luty 2023, 01:22
Dla mnie okres 10-20.12.2022. sprawia, że myślę, że obecny sezon zrobił "krok naprzód" w stosunku do poprzednich- uznaję, że tym samym można mówić o przynajmniej pewnym przełamaniu, bo jednak konkretniejsze powiewy zimy przypominają o sobie z reguły po Nowym Roku (w grudniu są co najwyżej przystawki). No i krakowska oficjalna stacja pomiarowa coś nie wiem czemu lepiej obrywa , czuję, że w wakacje będzie analogicznie chłodniej niż na sąsiednich (np. katowickiej).
Jeśli chodzi o pogodę w Wielkanoc, to mam nadzieję, że jajca malowane (tj. pisanki) znajdujące się w wiklinowych koszykach stopią się prędzej na wskutek bardzo ciepłych promieni słonecznych. A jeśli aura nie dopisze i będzie padać, to mam nadzieję, że tśr. będą bez względu na wszystko wynosić powyżej +5 C. Jestem świadom, że w miesiącach takich jak kwiecień, maj czy październik całodobowy mróz jest abstrakcją, ale liczę na to, że nielubiany przez wiele osób zwłaszcza zimą przedział 0-5 C (będący swoją drogą również sporą anomalią termiczną) też praktycznie w ogóle nie wystąpi. Dla mnie lekkie plusy na termometrze są większym złem, gdy trwa kalendarzowo czy meteorologicznie wiosna lub jesień, niż jak to się dzieje w zimie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum