Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 3 Kwiecień 2023, 22:37
FKP, Mi też jest się coraz ciężej pożegnać z porą ciepłą, jezcze mając świadomość ile ta zima przynosi kibla, patolstwa, rozczarowań i smutku. Śnieg jest dla mnie jedynie osłodą w tym okropnym i zimnym czasie, a że jest tego coraz mniej i coraz ciężej o niego będzie, to wolałbym wyjechać gdzieś, gdzie piękne dopiero się zaczyna.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Kwiecień 2023, 22:38
FKP napisał/a:
Ja po lecie to chyba wylatuję do Argentyny, jak pomyślę, że za kilka miesięcy znowu będę musiał się zmagać z tym wleczącym się, ciemnym i jałowym shitem to mi się suabo robi xd
Ja tak samo Jak sobie pomyślę, że zima znowu może być ciepła, bezbarwna, smutna, to też mam ochotę wylecieć gdzieś daleko, aby mnie to ominęło... Te nieudane zimy, to dla mnie największa złośliwość. We wszystkich innych pogodowych zrządzeniach potrafię znaleźć plusy - i w Majówce 2012 i w ataku zimy w połowie kwietnia 2021 i w letniej sielskości i w upale...
W ciepłej zimie nie potrafię. Dla mnie to bezużyteczna i niczym nieuzasadniona klimatyczna żałoba.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Kwiecień 2023, 12:55
PiotrNS napisał/a:
w Majówce 2012 i w ataku zimy w połowie kwietnia 2021
Obydwa okresy to nie była prawdziwa wiosna : w pierwszym przypadku przydałoby się odjąć przynajmniej 10 C przy zachowaniu równie ładnej pogody, w drugim zaś te kilka C dodać, a opady zostawić, ale w innym rodzaju.
kmroz napisał/a:
przez resztę zimy może być +15 i lampa
Na początku grudnia czy przez większość marca jeszcze w miarę rozumiem, chociaż ja wolałbym całodobowy 1-cyfrowy "+" z opadami deszczu, ale styczeń i początek lutego- dlaczego? To już byłoby serio wynaturzenie...
Dla mnie rok mógłby wyglądać tak pod kątem temp. dziennych i nocnych
Styczeń: od -5 C do +5 C za dnia (lepiej by było by po Dniu Babci i Dziadka temp. była przeważnie ujemna) , od -10 C do 0 C w nocy
Luty i grudzień: od 0 C do +10 C za dnia (ale cieplejsze dni na początku grudnia i na końcu lutego) , od -5 C do +5 C w nocy
Marzec i listopad: od +5 C do +15 C za dnia, od -5 C do +5 C w nocy (dodatnie temp. mogą dominować)
Kwiecień i październik: od +10 C do +20 C za dnia, od 0 C do +10 C w nocy (oczywiście czym niższa temp. o zmroku, tym mniejsza szansa opadów)
Maj i wrzesień: od +15 C do +25 C za dnia (przy czym na początku maja lub na końcu września mogłoby się niekiedy zdarzać poniżej +15 C) , od 0 C do +10 C w nocy (we wrześniu byłoby naturalnie więcej "10" niż w maju, acz kolwiek w maju też mogłyby się co jakiś czas pojawiać)
Czerwiec i sierpień: od +20 C do +30 C za dnia (przez większość czerwca, nie licząc końcówki temp. mogłaby ledwo przekraczać wartość +20 C) , od +5 C do +15 C w nocy (w sierpniu więcej cieplejszych nocy byłoby oczywiście niż w czerwcu)
Lipiec: od +25 C do +35 C za dnia, od +10 C do +20 C w nocy (ale "20" byłyby tylko ze względu na powiewy wiatru halnego, tak to raczej byłoby standardowo po kilkanaście C)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum