Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Odtworzenie usłonecznienia w regionie warszawskim 2017
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:12   

A ja to ci i tak zazdroszczę tego czerwca 2019, współczuje za to mocno mieszkańcom S....

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:14   

kmroz napisał/a:
A ja to ci i tak zazdroszczę tego czerwca 2019, współczuje za to mocno mieszkańcom S....

A czego mi w nim zazdrościsz :?: :mrgreen:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:15   

Jacob napisał/a:

Dokładniej to Toruniowi zazdroszczę... Sensownych opadów, łagodzenia upałów burzami, konkretniejszych i regularnych ochłodzeń. Może było w nim dużo bardzo złego, ale przeplatane naprawdę dobrymi akcentami (a nie takimi znośnymi). Te odpoczynki od tropiku były naprawdę odpoczynkami.

W moim regionie właśnie zabrakło tak jednoznacznie rześkich nocy, które by dały odetchnąć, a także takiej sensownej liczby burz i sumy opadów.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:19   

kmroz napisał/a:
Jacob napisał/a:

Dokładniej to Toruniowi zazdroszczę... Sensownych opadów, łagodzenia upałów burzami, konkretniejszych i regularnych ochłodzeń. Może było w nim dużo bardzo złego, ale przeplatane naprawdę dobrymi akcentami (a nie takimi znośnymi). Te odpoczynki od tropiku były naprawdę odpoczynkami.

No nie wiem czy 10/30 nietropikalnych nocy to tak fajnie, a i tak był to mega suchy miesiąc, lepszy niż na S, ale potem się "wyrównało" i dalsza część lata jeszcze gorsza niż na S

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:21   

Jacob napisał/a:
No nie wiem czy 10/30 nietropikalnych nocy to tak fajnie, a i tak był to mega suchy miesiąc, lepszy niż na S, ale potem się "wyrównało" i dalsza część lata jeszcze gorsza niż na S

A jednak mimo 20 na 30 tropikalnych nocy, nie było żadnego dłuższego ciągu takowych (to zresztą i u mnie). A takie sięzdarzały w niektórych miesiącach, chociaż w czerwcu chyba nigdy, to fakt.

Czy dalsza część lata gorsza niż na S to nie wiem.... Wiem, że najlepsza na wschodzie i północy, w sumie nie wiem czy w tym konkteście Toruń podchodzi pod północ, chyba nie...

W każðym razie jedno wiem, czerwiec 2019 u mnie, a tym bardziej na Kujawach, to jest przykład tego, jakbym chciał, żeby wyglądały odlotowe miesiące letnie, jak już takie się mają trafić...

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:23   

kmroz napisał/a:
Jacob napisał/a:

A jednak mimo 20 na 30 tropikalnych nocy, nie było żadnego dłuższego ciągu takowych (to zresztą i u mnie). A takie sięzdarzały w niektórych miesiącach, chociaż w czerwcu chyba nigdy, to fakt.

Czy dalsza część lata gorsza niż na S to nie wiem.... Wiem, że najlepsza na wschodzie i północy, w sumie nie wiem czy w tym konkteście Toruń podchodzi pod północ, chyba nie...

W kontekście wyzszego uslonecznienia i wyższych sum opadów prawie nigdy nie podchodzi :mrgreen:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:23   

Od 3 do 16 czerwca, tylko noc z 8/9 czerwca nie była tropikalna

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:24   

A gorący czerwiec z rzeskimi nocami, sensowna i ilością burz i opadów i ekstremalnym uslonecznieniem był 8 lat wcześniej :mrgreen:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2011-06-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=30&ord=asc

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:27   

Piękny miesiąc, ale jego anomalia to tylko niewielki ułamek tej z 2019...

Powiem wprost, ciężko mi sobie wyobrazić lepszy miesiąc z takąśrednią temperaturą, jak czerwiec 2019 na Kujawach :mrgreen: Mimo, że OGÓLNIE i tak był nie za ciekawy, a w wielu chwilach drastyczny, to jednak te cenne przerwy w tropikalnych ciągach były. A dla mnie chyba to jest najważniejsze.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 20 Styczeń 2020, 00:30   

kmroz napisał/a:
Piękny miesiąc, ale jego anomalia to tylko niewielki ułamek tej z 2019...

Powiem wprost, ciężko mi sobie wyobrazić lepszy miesiąc z takąśrednią temperaturą, jak czerwiec 2019 na Kujawach :mrgreen: Mimo, że OGÓLNIE i tak był nie za ciekawy, to jednak te cenne przerwy w tropikalnych ciągach były. A dla mnie chyba to jest najważniejsze.

No przy takiej tśr, to wszystko jest i tak złem, więc nie będę już licytował co mógł mieć, a czego nie, bo najlepiej jakby był przynajmniej o jakieś 3,5K zimniejszy :twisted:

Odpowiedz do tematu