Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Kwiecień 2023, 20:46
kmroz, Ale Ty korelacji mokra wiosna = chłodne lato też niczym nie poparłeś. Samą statystykę w tym kontekście traktuje się jako zdarzenie losowe, to tak samo jakbyś pisał, że skoro kura przez tydzień znosiła jajko o 13:00 i wtedy występowała w większości przypadków najniższa dobowa wilgotność powietrza. Wynikałoby z tego, że znoszenie jajka przez kwokę o pierwszej jest powiązane z niską wilgotnością powietrza, ale bez żadnego ugruntowania tejże teorii ów zbieżność wydarzeń jest tylko zbiegiem okoliczności, nawet jeśli powtarza się 5 na 7 dni w tygodniu xd Wiele bzdurnych założeń powstało w ten sposób, także w meteorologii i krąży w tym środowisku od lat, stąd moja dość zdecydowana reakcja xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Kwiecień 2023, 20:56
Ale ja nie piszę, że korelacja statystycznie nie może zaistnieć, ale chodzi mi o to, że na jej podstawie nie możesz wykazać, czy jest to przypadek totalnie bez związku, czy rzeczywiście ów korelacja ma jakieś podstawy. Można w takim przypadku zbadać inny czynnik np. sytuację baryczną, by choćby w jakimś stopniu spróbować nakreślić prawdziwość danej teorii. Ty tego nie zrobiłeś, a wniosek postawiłeś xd
I nie pisz, że tylko z Tobą tak dyskutuję, bo Piotr też był w ten sposób "poniewierany" np. gdy dyskutowaliśmy o Bogu
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum