Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Maj 2023, 09:00
Ja dość zachowawczo odpowiedziałem, że 21-23.05, aczkolwiek fakt, że dzisiejsza noc dzięki suchowiei nie była tak lodowata w skali kraju, a tmax i tak tradycjnie będą z 2-4 stopnie wyższe od prognoz, daje do myślenia xd
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16334 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Maj 2023, 10:08
Przepraszam najmocniej, jeśli wyjdę na upierdliwca , ale w sumie w zadanym przez Ciebie pytaniu mogło chodzić o inne rzeczy niż temp. (np. suma opadów, usłonecznienie, średnia prędkość wiatru). Gdyby nie Twój rozwiewający wątpliwości wpis z uzasadnieniem, czego dotyczyłaby ta norma, to naprawdę miałbym kłopot z rozszyfrowaniem, o co się rozchodzi i co masz na myśli.
Sam od siebie nie mam pojęcia kiedy nadejdzie jakiś wyraźniejszy przełom i w sumie niewiele mi na tym zależy - nie mogę się w końcu całkiem poddać zupełnie niezależnej ode mnie pogodzie. Rok temu się gorączkowałem co rusz jakimś cieplejszym okresem i no niekorzystnie na tym wyszedłem. W tym roku spróbuję przynajmniej udawać, że nie było tematu i poświęcić się całkiem rzeczom, na które mam fizycznie większy wpływ- poza zajęciami nie mam przecież obowiązku wychodzenia z domu, a w końcu dla później otrzymanych pozytywnych ocen warto się na takie poświęcenie zdobyć. A na opalanie się z parasolem w ręku (jakby lało) czy i bez niego znajdzie się jeszcze czas w trakcie właściwych wakacji i ewentualnie tzw. "kampanii wrześniowej".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Maj 2023, 12:24
Zaznaczyłem opcję "po 23.05", myślę że wcześniej może nam jeszcze ciepełka zabraknąć i nie uzbiera się go na tyle, by zbić anomalię ostatnich dni. Poza tym przejście anomalii z regularnie ujemnych na dodatnie nie nastąpi jeszcze tu i teraz. Moim zdaniem przełom przedostatniego i ostatniego tygodnia maja będzie kluczowy.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Maj 2023, 13:20
Myślę, że 21-23.05, a sama III dekada maja grubo pow. normy i będzie zapowiedzią bordowej pierwsźej połowy czerwca To będzie rekordowo ciepły miesiąc ruchomy 21.05-21.06
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Maj 2023, 13:48
Ja mam nadzieję, że ta II dekada jest przedsmakiem czegoś jeszcze piękniejszego w III, choć znając życie... Zresztą... nie będę zaklinać xd Ale gdybym miał obstawiać, to myślę że do normy doczłapie się koło 24-go i ostatecznie gdzieś pod +1K wyjdzie.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 13 Maj 2023, 15:56
Oj jak wzrośnie to najszybciej w ostatniej petandzie. Raczej mało prawdopodobne, żeby był cieplejszy od sraja 2022 w skali kraju, chyba że dowaliloby porządnym bordem na koniec, to może do +1K by doszło (czyli anomalia majow 2012-13), ale o więcej to jestem w stanie się wręcz założyć, że nie .
Myślę, że w okolicach 2060/2070 roku pięciolatka majow 2019-23 może być postrzegana podobnie jak lata 1977-81 obecnie
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum