Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 15 Maj 2023, 15:01
W11 nigdy nie odbierałem jako paradokument, choć wiem że rzeczywiście tak jest klasyfikowany. W każdym razie w porównaniu do takich "ikonicznych" paradokumentów typu Dlaczego ja albo Trudne Sprawy to jednak miazga. Zresztą ogólnie mam wrażenie, że te paradokumenty grupy TVN/TTV są na znacznie lepszym poziomie niż grupy ATM.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 15 Maj 2023, 21:45
W-11 tak naprawdę paradokumentem nie był, nie opierał się na faktach, tak jak np. "Policjanci i Policjantki". Był to kryminałek robiony w stylu paradokumentu, tak jak nadawany w TVP-2 serial "Na Sygnale" jest filmem medycznym w konwencji paradokumentu. Prawdziwym aż do bólu paradokumentem jest kanadyjski serial "Katastrofy w przestworzach" (TV Stopklatka) odtwarzający przebieg autentycznych katastrof lotniczych i w miarę możności angażujących autentycznych uczestników tych wydarzeń oraz śledztw z nimi związanych. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_odcink%C3%B3w_serialu_Katastrofa_w_przestworzach
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Wrzesień 2023, 21:48
Stare odcinki "Trudnych spraw" z 2011/2012 roku, to kopalnia dziwnych i często śmiesznych sytuacji Jakimś cudem kilka odcinków nie zostało zdjętych z YT za prawa autorskie i doskonale nadają się do "odmóżdżenia"
Ojciec wywiera zły, demoralizujący wpływ na swoje dzieci, które to z kolei go uwielbiają:
A to poradnik jak nie robić interesów Mimo wszystko - pomysłowość bohatera odcinka zasługuje na wyróżnienie
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Wrzesień 2023, 23:47
Dobrze wiedzieć, że taki "skarb" jest obecny w sieci: dałem cudzysłów, bo w sumie bez tego można żyć. Obawiam się jednak, że prędzej czy później i te materiały znikną jak wiele innych, na Yt trzymanie takich perełek nie ma racji bytu na dłuższą metę. Miałem okazję się o tym przekonać, jak próbowałem odcinki innych seriali oglądać. Ale tak czy owak moją duszę wypełnia niemała nostalgia, jak widzę takie leciwe odcinki wciąż trwających "tasiemców".
Od tego tygodnia podobno zaczęła się po dłuższej przerwie (trwającej prawie 10 l.) emisja serialu pt. "Detektywi" na stacji TVN- obserwacje są prowadzone przez 1 parę komisarzy z W11 (Anna Potaczek+Maciej Dębosz). Pozostali funkcjonariusze (z tego co mi wiadomo) prowadzą wciąż proces sądowy ze stacją o tantiemy, dlatego oni się raczej już nie pojawią w tutejszych produkcjach: przynajmniej nie Sebastian Wątroba i Joanna Czechowska. Co do Detektywów dla mnie to zawsze był ten "trochę gorszy" serial z uwagi na sprawy z reguły mniej trzymające w napięciu (te mocniejsze z reguły doczekiwały się kontynuacji w W11, a tam pojedyncze przypadki nawet znalazły swój finał w Sędzi Annie Marii Wesołowskiej), ale w wolnej chwili może uda się mi znaleźć czas, by obejrzeć co nieco.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16300 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Luty 2024, 01:04
Jeśli chodzi o Sędzię Annę Marię Wesołowską, to też jest jedna dosyć znana scena z jednego z odcinków serialu (570, pt. "Za kolor skóry"). Niestety tak jak w przypadku z kibicami to tego odcinka o uprzedzeniach rasowych też nie można znaleźć na stronie player, a wyłącznie na portalach cda (też trzeba wpisać w polu wyszukiwania "samw") i freedisc. Sam nie wiem, jak mogę to przebojowe, ale zarazem dyskryminujące wyznanie odebrać. Jakieś ziarno prawdy w tym przemówieniu tkwi (ciemnoskórzy obywatele kiedyś naprawdę nie mogli być nikim innym jak służącymi), ale tak czy owak wypowiedź zawierała dużo nacechowanych negatywnie określeń wobec osób innego pochodzenia czy innej rasy...
Co mi rzuciło się w oczy, to dosyć niewybredny komentarz dotyczący hmm... wrażeń odczuwanych odnośnie wyglądu pani sędzi. Ja bym tak żadnej osoby płci pięknej nie nazwał, tak samo jakbym nie odważył się dotknąć żadnej niewiasty, już prędzej jak poprosiłbym ją wcześniej o pozwolenie i uzyskałbym jej zgodę. A Mama nawet mówiła, że już lepiej o takie rzeczy nie pytać, tylko mimo wszystko przystąpić do działania- bo dziewczyny i tak na ogół się nie zgodzą.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 19 Marzec 2024, 01:18
Tak to już bywa, gdy jest się małym szkrabem, chce się stać osobą dorosłą, zwłaszcza jak się doświadcza trudnych chwil w dzieciństwie. Niestety jednak wraz z wyższym wiekiem rośnie energia, siła, moc oraz pokłady agresji...
Oskarżony pewnie miał nadzieję, że wszystko dobrze się potoczy i może nawet uniknie kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem, powołując się na obronę konieczną... A tu nagle w wyroku dożywocie dostaje. Tak sobie wyobrażałem, że spotka swoją mamę (adoptowaną), przeprosi ją, za to co jej zrobił (uderzył ją żelazkiem po twarzy - taki mocniejszy "oklep po masce") i że nakłamał w sądzie, i będą sobie jakoś żyli długo i szczęśliwie. Zrobienie zdjęcia martwej osobie (a ten chłop miał kilka takich drastycznych obrazków przedstawiających "porysowaną" dziewczynę, jak znalazła je jego adoptowana matka) przecież nie powinno samo w sobie być podstawą do postawienia zarzutów zabójstwa... Ja kiedyś sfotografowałem prawdopodobnie nieżyjącego zająca leżącego na łące (nie widziałem przynajmniej, by oddychał), ale krzywdy mu wcześniej nie zrobiłem.
Niestety wszystko się poważnie popsuło, jak w sprawie zeznawali pozostali świadkowie, zwłaszcza znajomy oskarżonego czy pokrzywdzona... A szkoda, ja wierzyłem do końca, że ten odcinek może dobrze się skończyć... O mały włos by się udało uciec od więzienia.
Wysłany: 27 Październik 2024, 15:06
No to jest dla mnie skrajnie niezrozumiała postawa: nie lubię szczególnie tego typu antagonistów - mam nadzieję, że to moje przeciwieństwo charakterologiczne (albo przynajmniej odwrotność charakterologiczna)... Babka w wieku nastoletnim uciekła z domu oraz sprzątnęła swoich rodziców z zimną krwią (pod koniec odcinka pojawia się informacja, że została osądzona jak dorosła), ale potrafiła w taki sposób sytuację odwrócić, że detektywi początkowo myśleli, że jest również ofiarą (bo w końcu straciła najbliższe dla siebie osoby)... Dlatego ten przykład między innymi pokazuje, że zło całego świata nie dotyczy tylko ludzi ewidentnie dojrzałych czy dorosłych, osoby niepełnoletnie (jak w tym przypadku) czy nawet małoletnie też potrafią robić straszne rzeczy, które mrożą krew w żyłach... Można żyć z fochem na cały świat będąc naprawdę młodym człowiekiem (sam coś niestety na ten temat wiem: wnerwiało mnie to, że jestem niezrozumiany i odbierany przynajmniej w moim odczuciu za inną osobę niż rzeczywiście jestem) , ale pozbawiać zdrowia lub życia już zdecydowanie nie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum