Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Maj 2023, 11:54 Co odczuwacie jako cieplejsze warunki?
Jak w temacie. Może się to wydawać prowokacją, ale ja w tych drugich warunkach się pocę w długich spodniach (np wieczór 30.09.2020, czy wczesny wieczór 24.05.2022), a w tych pierwszych, jak np dzisiaj, czy podczas "sielskiego lata" we wrześniu 2021 jestem ubrany na długo i śladu na nogach nie mam. Ubrałem się na długo, bo wychodziłem wcześnie, a w cieniu przy wietrze jest pierońsko zimno.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Maj 2023, 12:04
Ta wilgoć to też istotny czynnik, dlaczego np w domu chcemy mieć po +23/+26 stopni, a na dworze często się komfortowo już przy np +18 czujemy. Właśnie dlatego, że w domu siłą rzeczy jest niższa wilgotność. Ostatnio mój współlokator zaczął kontrolować wgl wilgotność powietrza w mieszkaniu i okazuje się, że jest przeraźliwie niska.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 31 Maj 2023, 18:49
Akurat tutaj zagłosowałem na pierwszy wariant, ale jeśli by zmienić pytania na następujące:
Cytat:
+33 stopnie, słońce, wilgotność powietrza 20%, umiarkowany wiatr, punkt rosy około 15 stopni
+27 stopni, duże zachmurzenie, wilgotność powietrza 50%, brak wiatru, punkt rosy powyżej 20 stopni
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16326 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Maj 2023, 19:27
Szkoda trochę, że brakuje opcji typu "odbieram z grubsza podobnie" lub coś w ten deseń, bo w sumie u mnie w takowy sposób sytuacja wygląda. Choć zdaję sobie sprawę, że wyższe temp. ogólne lepiej pasują do "ładniejszej" pogody, a niższe z kolei do "brzydszej"- przynajmniej w porze ciepłej, więc o czymś to może świadczyć.
W wakacje odnoszę wrażenie, że wiele w sumie zależy od chyba jeszcze innego czynnika: jakby np. pojawiał się ulewny, ciągły deszcz, to ciepła by się w ciągu dnia za bardzo nie czuło, nawet gdyby nie wiało.
W kwestii wyższych temp. też raczej oddałbym głos na drugą opcję, chociaż podobno przy bardzo wysokich temp. (od +35 C wzwyż) wiatr już tak orzeźwiająco nie działa.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum