Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Te duety były minimalnie chłodniejsze od 2010 i 2020 - sumy ich średnich temperatur wynosiły odpowiednio 38,9 i 39,0, więc jest różnica mimo takiego samego zaokrąglenia (do 19,5). Uwaga dotyczy także innych opisanych w ten sposób duetów.
Widać jakie spustoszenie zrobił Mutant. Nabił latu 2019 rekord, chociaż 2/3 tej pory roku, jaką stanowią wakacje lokuje się dopiero pod koniec pierwszej dziesiątki.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Czerwiec 2023, 20:18
Tutaj na tle kraju (mówię tylko o XXI wieku jak coś) na pewno rzucają się w oczy w kierunku cieplejszym 2020, 2017, 2009 i trochę 2012. Zaś chłodnawo wyglądają 2016 (co mnie zaskoczyło), 2014 i 2006.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Czerwiec 2023, 20:31
Mnie wakacje 2020 też zaskoczyły, bo wcale nie kojarzą mi się z jakimś szczególnym skwarem. Do sierpniowego subupału z czasem przywykłem i tylko kilka bardzo gorących dni wybija się w moich wspomnieniach - na pewno mniej niż z 2019, a nawet 2017. Z kolei wakacje 2016 umiały w ochłodzenia, zarówno w wersji złośliwej, jak i sielskie okresy - upały zaś były niezbyt mocne. Czerwiec zepsuł potencjał na naprawdę "niedzisiejsze" lato, zwłaszcza że jego I połowa też nie urywała tyłka pod względem temperatury. A wakacje 2014 i tak wypadają cieplej niż gdybyśmy zliczali całe lata - to z 2014 roku jest w NS trzecim najchłodniejszym w wieku.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Czerwiec 2023, 20:36
PiotrNS napisał/a:
Czerwiec zepsuł potencjał na naprawdę "niedzisiejsze" lato, zwłaszcza że jego I połowa też nie urywała tyłka pod względem temperatury.
Tak naprawdę to właśnie głównie drugie połowy czerwca windują anomalię lata w ostatnich latach. Po chociażby ogólnokrajowym zestawieniu widać, że lata 2018-2022 bez czerwców by za wysoko się nie znalazły No wyjątek to 2018.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Czerwiec 2023, 22:00
Prawda, ale jednak to II połowy czerwca skutecznie przejęły inicjatywę i serwują nam w ostatnich latach standardy ciepłego lipca, a nie czerwca. W tym roku to też ulegnie zaznaczeniu, choć możliwe, że wcale nie będzie tak anomalnie, jak już niektórym się wydaje.
PS. Dziwną i śmieszną ironią losu jest to, że w niektórych miejscach 1 czerwca 1923 roku miał wyższą Tmax (i - być może - Tśr) niż jego odpowiednik z czerwca będącego jego przeciwieństwem
Wysłany: 21 Czerwiec 2023, 21:08
kmroz, prawda, aż zastanawiałem się wtedy, czy wiek wcześniej notowano aż tak niskie temperatury minimalne. Myślę że na pewno, bo tak kosmiczna anomalia sama by się nie zrobiła, jednak z drugiej strony był to miesiąc ekstremalnie pochmurny, a nawet takie (jak czerwiec 1985) potrafiły przynieść lodowate noce.
pawel, to czekam, jestem bardzo ciekawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum