Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15746 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Wrzesień 2023, 12:32
Prognozy modelu ECMWF w ogóle raczej słabo trafiają z temp., głównie nocnymi oraz opadami (mają takie skłonności, by widzieć ich ok. 2x więcej)- myślę, że model GFS jest przynajmniej pod względem tych parametrów bliższy prawdy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15746 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Wrzesień 2023, 20:02
Wiele wskazuje na to, że w połowie przyszłego tygodnia (okolice środy-czwartku) słońce oraz wysokie temp. (dzienne, nocne się raczej nie zmienią) nam powiedzą "pa pa" na pożegnanie i pogoda się pogorszy- czy na dosłownie 2 dni czy na dłużej, trudno jest mi stwierdzić.
Jednak podejrzewam, że jak obecna "słoneczna sielanka" się zakończy, to pewnie trzeba będzie poczekać do października na równie konkretny ciąg ładniejszej pogody. Do końca miesiąca raczej trudno będzie o coś podobnego do dni 4.09.-13.09.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Wysłany: 7 Wrzesień 2023, 20:56
Wrzesień cieplejszy od normy to w zasadzie nic nadzwyczajnego- trwający miesiąc zazwyczaj przejawia taką skłonność, by wypadać w obecnych czasach poniżej meteomodelowej klasy 6 pod względem wysokości temp. (1- czyli "ekstremalnie ciepłe" należą raczej do rzadkości, ale klasy z przedziału od 2 do 5 już są bardzo prawdopodobne) Inna sprawa jest, z jaką anomalią temp. się ten miesiąc zakończy, ale nie wierzę raczej w rekord, ani nawet w jego bliskość- jakieś naturalne zgrzyty zaczną się prawdopodobnie pojawiać w 2 poł. miesiąca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 133 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11805 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 19 Wrzesień 2023, 16:05
Do końca miesiąca została jeszcze trzecia dekada, ale z dużym prawdopodobieństwem można już stwierdzić, że wrzesień 2023 będzie miesiącem rekordowo ciepłym.
Wysłany: 19 Wrzesień 2023, 16:08
Dla mnie wciąż zostaje to pytanie, czy miesiąc zostanie oznaczony "1" (na stronie meteomodel według legendy oznacza "ekstremalnie ciepły"), czy pojawi się do tego podkreślenie świadczące o rekordzie.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 19 Wrzesień 2023, 16:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum