Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Wrzesień 2023, 17:31
Zacznę od naszego zeszłoroczonego kolegi. On niestety był dość nietypowy w rozkładzie "udania się" - był to jeden z niewielu październików, który na zachodzie wypadł znacznie gorzej niż na wschodzie i niewiele lepiej niż na południu (tak naprawdę na południu do 25.10 to był on całkiem znośny z kolei). Jednak, podobnie jak niemal każdy ciepły październik się bardzo udał na północy kraju
W przypadku tego października dam linki z ogimetu (odkąd zlikwidowano obserwatora nocnego, to meteomodel w ogóle już nie podaje zjawisk, a ogimet przynajmniej te w ciągu dnia pokazuje), ale w tych poprzednich dam oczywiście meteomodel, zgodnie z naszą dobrą, forumową tradycją
Suwałki: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send - Jak dla mnie niemal idealny. Niemal, bo co by nie mówić, to miał tam słabo z opadami. Jednak coś za coś - z opadami licho, ale pełno ciepłego loszku i ciepłych mżawek. Dni "czerwonych" opadowo (bez choćby "tr") było jak widać mało i raczej wiązały się z chłodem lub lochem. Bardzo mi się podoba jego całokształt, ale jednak okres 23-29.10 się bardzo pozytywnie wyróżnia na tle reszty. Szkoda, że analogiczny okres nie trafił się we wcześniejszym okresie października, bo mógłby być jeszcze przyjemniejszy
Kętrzyn: https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send - Nie wiem nawet czy nie lepszy niż w Suwałkach, z uwagi chociażby na to, że ostatnie dwa dni nie naruszyły feng shui tej cudnej końcówki i tego, że jednak trochę więcej padało. Tak naprawdę, to gdyby nie 17.10 i parę innych dupowołowych wtop, to byłaby wręcz zauważalna różnica. No, ale tak czy siak, miesiąc super.
Tak naprawdę to też wygląda super, mimo, że ciut na południe. Ponownie - 17.10 i w mniejszym stopniu 7.10 - strasznie irytujące. Ale poza tymi drobnymi szczegółami to wręcz wyborny. Niestety, tak jak w pierwszych 2 przypadkach, zabrakło opadów (były bardzo często, ale za słabe) do przysłowiowej "dyszki".
C.D.N.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera
Ostatnio zmieniony przez kmroz 10 Wrzesień 2023, 17:31, w całości zmieniany 1 raz
Patrząc z punktu widzenia opadów, a nawet usłonecznienia, to nie wiem czy nie lepszy niż te wyżej. Szkoda tylko, że spora część sumy (14mm z 18-19.10) była zdradliwa. Wadą jednak jest to, że nocami temperatura mimo wszystko spadała w tej końcówce. Ale no stricte opadowo - bajka. Także takie 9/10 spokojnie mogę dać.
Szczerze to patrząc tak obiektywnie, to nie wiem, czy to właśnie tam nie był najlepszy. Sensowne opady na każdym etapie, a przez to, że podczas tego ocieplenia w środku miesiąca "lało codziennie", to ta zdradliwość z 18.10 nie jest taka bolesna. No i końcówka wyborna, nawet te 27 i 31.10 dalekie do pełnej lampy. Ogólnie - od 14.10 październik marzeń.
Tu podobnie jak w Mławie, ale trochę gorzej, bo po pierwsze 15-16.10 mimo lochu zabrakło opadów, po drugie trochę więcej tej suki się przebijało w końcówce - a 27.10 już grubo przegiął. No i po trzecie pierwsza połowa tam autentycznie była nieciekawa, ale mimo wszystko od 15.10 był to cudny miesiąc.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Wrzesień 2023, 18:41
Sprawdziłem sobie te październiki w danych pomiarowych Meteomodelu i wyglądają naprawdę dobrze. Październik 2022 w Suwałkach na pewno był bardzo udany do 18.10. Potem to już noc polarna i trochę stagnacja, żadnego ruchu ani w tę ani we w tę. Nie tęsknię do tego, co miało wtedy miejsce u mnie, ale dla ożywienia tej końcówki miesiąca przydałoby się jednak jakieś rozpogodzenie, choćby z mroźnymi nocami.
W Kętrzynie lepiej - ocieplenia bardziej wyraziste, temperatury wyższe, a do tego nie tak biednie pod względem opadów. Mikołajki mogę umieścić na równi.
Białystok super - moim zdaniem również lepszy od wyżej wymienionych i nawet tych spadków poniżej zera się nie czepiam - to już druga połowa października i NE Polski, więc niech będzie. Mława podobnie, ale nie dałbym więcej niż białostockiej sztuce. A Toruń byłby dla mnie szczególnie sympatyczny, tylko opadów troszkę brakuje. Dziwnie wygląda tyle dni z rzędu z deszczem, kiedy te sumy są tak rachityczne
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 10 Wrzesień 2023, 19:07
A może tak ktoś wspomni o październiku roku 1917 (według kalendarza juliańskiego) w mieście zwanym wówczas Piotrogrodem (Петроград) To na poprawę humoru
P.S. Polski wtedy nie było.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum