Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Filmy o psychopatycznych lub socjopatycznych nastolatkach:-(
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Sierpień 2023, 14:19   Filmy o psychopatycznych lub socjopatycznych nastolatkach:-(

Najmocniej przepraszam, chciałbym spytać czy kojarzycie więcej filmów, albo któryś z niżej podanych przeze mnie? ;-) Żeby nie wynikło z tego tytułu jakiekolwiek nieporozumienie, pragnę na wstępie przysiąc i zapewnić z ręką na sercu, że ja jestem "ponad to" i uczyć się od złych bohaterów negatywnych i nieludzkich postępowań Broń Boże nie chcę :-( , ale tak pytam z czystej ciekawości. ;-)

Ja mogę w każdym razie przedstawić listę chronologiczną tytułów, z którymi miałem okazję się zapoznać. ;-) Wszystkie (lub prawie wszystkie) seanse są produkcji amerykańskiej (w sensie USA). ;-)

Klasa 1984 (Class of 1984), 1982, Australia/Kanada, dramat/dreszczowiec (thriller)/akcja, Mark L. Lester: Jeden gang związany z subkulturą pank i handlujący narkotykami próbuje przejąć władzę w szkole. :-( Najwięcej zamieszania robi jej przywódca, który wdaje się w wielki konflikt z nowo przyjętym nauczycielem muzyki. :-( Fabuła osiąga swe "apogeum", gdy zbuntowana młodzież chce zgwałcić, a później porywa (czy też uprowadza) ciężarną żonę belfra i przetrzymuje ją na dachu placówki. :-(
https://www.filmweb.pl/film/Klasa+1984-1982-6773

Szał krwi (Blood Rage), 1987, Stany Zjednoczone, horror (slasher), John Grissmer: Cała akcja jest oparta w dużej mierze na zbrodni z dzieciństwa. :-( Jeden z bliźniaków zabija w drastyczny sposób innego człowieka, a potem zrzuca winę na drugiego, który ląduje w szpitalu psychiatrycznym, ale z niego ucieka. :-( Ponieważ pomijając fryzury bracia są bardzo podobni do siebie, a także wprowadzają bliskich w błąd do tego stopnia, że nawet znajomi i rodzina (ich rodzona matka) mylą ich ze sobą, taka ich postawa staje się też przedmiotem niemałej tragedii, mimo że w tle oczywiście dochodzi do licznych okrutnych morderstw. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...rwi-1987-164704

Synalek (The Good Son), 1993, Stany Zjednoczone, dreszczowiec (thriller), Joseph Ruben: Bohaterowi głównemu umiera matka. :cry: Jego ojciec odwozi go do wujków, w nadziei, że pomoże to podopiecznemu wrócić do równowagi. :-( Sytuacja jednak osiąga odwrotny efekt od zamierzonego, gdy spędza coraz więcej czasu ze swoim kuzynem. :-( W międzyczasie rodzi się wiele nieszczęść, wypadków, a także prób zabójstw nie tylko obcych, ale i najbliższych osób. :-( 1 pies wręcz został uśmiercony. :-( Ciekawostka: Dobrego nastolatka grał aktor, który zasłynął potem z roli Froda we Władcy Pierścienia, a w złego z kolei wcielił się tytułowy Kewin. ;-)
https://www.filmweb.pl/film/Synalek-1993-93905

Strach (Fear), 1996, Stany Zjednoczone, dreszczowiec (thriller), James Foley: Nastolatka podczas wyjścia do klubu poznaje chłopaka, który sprawia na niej dobre pierwsze wrażenie. :-( Nie należy on jednak w rzeczywistości do spokojnych osób: potrafi uderzyć i przewodzi też jedną bandą. :-( Ciekawostka: Naczelnym antagonistą został aktor, który wystąpił później w filmach Ted i Ted 2 jako jeden z głównych bohaterów (nie, nie podkładał on głosu misiowi). ;-) Protagonistką z kolei była dosyć znana aktorka, ale jej dorobku filmowego tak nie znam. :-(
https://www.filmweb.pl/film/Strach-1996-5573

Słoń (Elephant), 2003, Stany Zjednoczone, dramat/dreszczowiec (thriller)/kryminalny, Gus Van Sant: Dwóch nastolatków opracowuje zuchwały plan napadu na szkołę, by przede wszystkim zemścić się na uczniach i uczennicach, którzy im dokuczali w przeszłości i ogólnie źle ich traktowali. :-( Napastnicy wykazują upodobanie treściami odwołującymi się do nazizmu i ich sposób działania określa się jako bezwzględny. :-( Film jest niejako adaptacją zdarzeń, które miały miejsce podczas strzelaniny w szkole w Columbine, w 1999 r. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...5%84-2003-99120

Uważaj kochanie (Better Watch Out/Safe Neighbourhood), 2016, Australia/Stany Zjednoczone, horror/psychologiczny, Chris Peckover: W trakcie Świąt Bożego Narodzenia nastolatek pod nieobecność rodziców zostaje pod opieką młodej niani. :-( Wraz ze swoim kolegą lubi robić różne żarty i kawały, które w konsekwencji więcej strachu dostarczają (także im samym) niż śmiechu. :-( W międzyczasie sytuacja wymyka się całkowicie spod kontroli. :-( Opiekunka oraz jej znajomi zostają uwięzieni w domu nastolatka, a później 3 osoby umierają (w tym najlepszy ziomek głównego bohatera) w makabrycznym stylu oraz okolicznościach. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...nie-2016-753530

Mój przyjaciel stalker (The Wrong Friend), 2018, Stany Zjednoczone, dramat/dreszczowiec (thriller)?, David DeCoteau: Bohaterka jest notorycznie obserwowana przez nastolatka (mającego mroczną przeszłość), który na początku ich znajomości zwołuje imprezę integracyjną w swoim miejscu zamieszkania. :-( Główna postać podczas niej traci pamięć i staje się praktycznie całkiem zmanipulowana, pada ofiarą licznych intryg. :-( A w dodatku nieznajomy zaczyna często się kręcić wokół jej domu, co sprawia, że nie czuje się bezpiecznie. :-( Podczas kulminacyjnego momentu dochodzi zarówno do włamania, jak i do próby zabójstwa nie tylko nastolatki, ale i jej matki. :-(
https://www.filmweb.pl/fi...ker-2018-834586

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Wrzesień 2023, 17:09   

Bartek617, Znalazłem jeszcze coś takiego - Niebiańskie Stworzenia, Nowa Zelandia 1994 - Opowiada o związku dwóch nastolatek o dość pretensjonalnym z punktu widzenia ówczesnego otoczenia charakterze, których wyobraźnia jest wybujała i wymyślają sobie alternatywne światy. Matka jednej z nich jest szczególnie podejrzliwa wobec przyjaźni, jaka połączyła obie niewiasty, one same w końcu postanawiają zlikwidować ją za pomocą cegły xd Niby banalna historia, ale ów morderstwo i szereg zdarzeń do niego doprowadzających rzeczywiście miał miejsce w 1954 w Christchurch.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 13 Wrzesień 2023, 19:01   

Ciekawa, choć oczywiście zarazem wzbudzająca niemały niepokój fabuła, może w wolnej chwili uda mi się ją obejrzeć- tylko oczywiście nie w nocy. ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:36   

Dzisiaj sobie obejrzałem film "Strach" ("Fear") ponownie i jestem wciąż naprawdę pod wrażeniem niektórych scen. ;-)

(chłop przeprasza bohaterkę za to, że spuścił łomot jej koledze ze szkoły, gdy zobaczył jak tamten się do niej przytulał, a także jej nabił śliwę koło oka) :-(

(antagonista spotyka się z ojcem osoby, w której się zauroczył, celem wyjaśnienia paru spraw: ojciec stawia mu twardo warunki, żeby dał sobie spokój i trzymał się z dala od córki, a chłop go próbuje upokorzyć i sprowokować do pobicia- ojciec jednak nie posuwa się do agresji, więc sam się uderza na granicy klatki piersiowej i brzucha- idealnie w splot słoneczny) ;-) :-(

(chłop robi sobie napis dziewczyny na klatce piersiowej: to znak, że ją bardzo kocha) ;-) :jupi:

(antagonista wdaje się w konfrontację z kolegą bohaterki ze szkoły, opowiadając mu w skrócie swoją historię: goni go potem w lesie, a potem niestety zabija skręcając kark :-( , ktoś tam napisał komentarz jak dobrze pamiętam, że pościg przypominał pogoń za antylopą przez lwa) ;-)

(chłop wchodzi do damskiej ubikacji i próbuje ponownie swoich sił, by nastolatkę do siebie przekonać, nie zważając za bardzo na jej bezpieczeństwo) ;-) :-(

(grupa antagonisty organizuje włamanie z zemsty do domu dziewczyny po tym jak ich kryjówka została rozwalona- on sam próbuje się dostać do domu, by prowadzić dalej swoje prywatne porachunki, w sumie w pewnym sensie stał się osobą bezdomną :-( - wszystkie jego dobra uległy zniszczeniu, w międzyczasie pies rodziny nastolatki zostaje niestety uśmiercony- jego głowa została odcięta) :-(

(to jest chyba najciekawsza, choć jak poprzednie trzy pełna nieszczęść scena [umiera na wskutek postrzelenia strażnik policyjny] :-( , w której niezwykłą akcją jest nagłe wejście ojca dziewczyny, który policzkuje antagonistę i jego znajomego, będącego członkiem grupy- niesamowite jest to, że mimo solidnego klepnięcia tak szybko wraca do siebie: miłość do córki mężczyzny musiała pomóc mu znieść ten silniejszy cios i się sprawnie zregenerować) ;-)

(ostateczna konfrontacja między chłopem a dziewczyną a także jej ojcem ma miejsce- finał bójki wydaje się zaskakujący: ojciec rozwalił córce całkiem pokój i wyrzucił nielubianego przeciwnika przez okno :-( , ale... z drugiej strony zagwarantował szerszy dostęp do świeżego powietrza ;-) , zagrożenie zdrowia i życia też się w sumie zmniejszyło) ;-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:54   

Jeszcze w "Igrzyskach Śmierci" jakby nie patrzeć psychopatyczne zachowanie nastolatków jest aprobowane xd

Odpowiedz do tematu