Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Nad rzeką, obok farmy siedzi krowa i pali trawkę.
Podpływa do niej bóbr, wychodzi na brzeg i pyta:
- Te, krowa co robisz?
- Aaaa, jaram sobie i jest OK.
- Daj trochę, jeszcze nigdy nie kurzyłem...
- Jasne! Ciągnij macha bracie! Bóbr wciągnął dym i od razu go wypuścił. Na to krowa:
- Stary, nie taaak! Patrz: ciągniesz macha i trzymasz go w płucach dłuższą chwilę. zresztą - wiesz co? W tym czasie jak wciągniesz, przepłyń się kawałek pod wodą w dół rzeki, wróć tu i wypuść powietrze. I mówię ci będzie OK.
Jak uradzili tak zrobili. Bóbr się zaciągnął, płynie pod wodą, ale już po kilku chwilach zrobiło mu się happy. Wyszedł na brzeg po drugiej stronie rzeki, walnął się na trawę i orbituje.
Podchodzi do niego hipopotam i pyta:
- Te bóbr, co robisz?
- Aaaa, widzisz hipciu, fazuje sobie troszkę...
- Daj troszkę stuffu, ja też chcę.
- Podpłyń na drugi brzeg do krowy, ona ci da.
Hipopotam podpłynął w górę rzeki, wychodzi na brzeg, a krowa wywaliła gały i krzyczy:
- Bóbr, k..wa, WYPUŚĆ POWIETRZE!
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16245 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 14 Listopad 2023, 15:48
Mały Jasio wygląda przez okno. Widzi wujka z ciocią. Mówi do mamusi:
Mamo zobacz, idzie wujostwo
Potem zauważył dziadka z babcią i woła:
Mamusiu, idzie dziadostwo
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16304 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Listopad 2023, 21:19
Kawał z polonizmami opisującymi naszych krewnych też mi się bardzo podoba. Pamiętam, jak Rodzice nie mogli tego zrozumieć, dlaczego ja z takim zamiłowaniem od dzieciństwa używam formy "wujostwo" zamiast "ciocia i wujek".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16245 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Grudzień 2023, 18:13
Pewnemu skoczkowi nie chciał otworzyć się spadochron, ani główny, ani zapasowy. Spadając zawołał:
MATKO BOSKA RATUJ
Potężna nadprzyrodzona dłoń powstrzymała jego spadanie. Z nieba rozległ się słodki kobiecy głos:
KTÓRA, NIESZCZĘŚNIKU
Skoczek zawołał:
JASNOGÓRSKA
Głos z nieba odpowiedział:
JA JESTEM WŁODZIMIERSKA, PRAWOSŁAWNA
Wtedy nieszczęsny spadochroniarz znowu runął w dół
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16304 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2023, 22:54
Ja bym naszej Częstochowy z Włodzimierzem (na terenie Ukrainy czy Rosji- oba miasta znajdujące się w nieco innych regionach świata na mapie noszą taką nazwę) raczej nie pomylił. Ale tak czy owak Matka Boża dla każdego wierzącego człowieka jest jedna (tylko że inaczej może być przez nas wyobrażana), podobnie jak Pan Bóg.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 10 Grudzień 2023, 14:44
Lecz faktem było, że w latach 30-tych na kresach wschodnich Polski dwie parafialne wioski spierały się czyja Matka Boska jest "cudowniejsza". Obydwie miały obrazki czy też figurki uchodzące za "cudowne". Na tym tle dochodziło nawet do bójek pomiędzy mieszkańcami obu wsi..
Chodziło prawdopodobnie o ofiary od pielgrzymów z okolicznych powiatów i o zarobek na nich dla "lokalsów".
P.S. Dla równowagi dowcip cerkiewny.
Pewien batiuszka pop ogłosił, że w jego cerkwi ukazuje się Duch święty. Tuż przed nabożeństwem dał synowi białego gołębia, kazał mu wdrapać się pod kopułę i we właściwym momencie go wypuścić. Jednak chłopak za mocno przygniótł ptaka kapotą i ten zdechł.
Pop śpiewa: SWIATYJ DUCH UKAZISIA
Syn odśpiewuje:
DUCHA NIET, UDUSIŁSIA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum