Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 17 Grudzień 2023, 09:29
W tym roku wyjątkowo wierzba już prawie nie ma żadnych liści ale za to jeszcze wszystkie jabłonie mają liście to chyba też sobie nie przypominam aby tak długo się trzymały. Jak patrzę na zdjęcia grudniowe to na jabłoniach nie ma już liści oczywiście po za jedną ale o tym pisałem wcześniej ,że jest to najpóźniejsza jabłoń gdzie jabłka zrywa się przed wigilią oczywiście jeżeli mróz nie jest większy jak 15 stopni.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Grudzień 2023, 13:34
Ostatni zimowy okres co prawda przynosił regularnie ujemne temp. (co niektóre stacje pomiarowe wystawione bardziej na ekspozycję słoneczną jednak pokazywały minimalne przekroczenia wartości neutralnej- np. moja stacja w okolicy widziała na bardzo krótko niewielkie plusy w dniach 4-6.12.), ale jak zwykle w takich przypadkach bywało, przez bliskość niżów i przeważnie pochmurne niebo trudno było o większe spadki nocnych temp.- u mnie nawet mrozy poniżej -5 C się praktycznie nie zdarzały, jak patrzyłem przynajmniej na swój domowy termometr.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum