Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Nietypowe mapy
Autor Wiadomość
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 27 Grudzień 2023, 16:18   

PiotrNS napisał/a:
A to nietypowa mapka idealna na dzisiejsze świętowanie :) Udziela odpowiedzi, kto roznosi prezenty w poszczególnych regionach naszego kraju. U mnie zawsze Gwiazdka :)

Gdy byłem dzieciakiem na "choinkach" organizowanych przez zakłady pracy rodziców prezenty wręczał Dziadek Mróz. Były to przeważnie paczki ze słodyczami, a nawet owocami egzotycznymi oraz orzechami. Ponieważ orzechów od małego nie lubiłem, miałem czym karmić wiewiórki w Parku Skaryszewskim. Same przychodziły do ręki. W domu któryś z wujów przebrany za św. Mikołaja w czymś na kształt mitry biskupiej na głowie, w okularach i z laską, oraz z brodą z waty do uszczelniania okien, z narzuconą na grzbiet czerwoną płachtą i butach "oficerkach" (niekiedy "od biedy" w gumofilcach lub w walonkach) wręczał prezenty kupione przez rodzicowi ,wymieniając dziecięce psoty o których wiedział od rodzicowi i przed wręczeniem prezentów kazał za nie serdecznie przepraszać. Milszy więc był zakładowy Dziadek Mroz, ale prezenty atrakcyjniejsze były od wuja-Mikołaja :-D
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Styczeń 2024, 15:11   

W moim nieśmiałym przekonaniu powołując się na wspomnienia członków Rodziny, to raczej podczas wieczerzy wigilijnej prym wiodła Gwiazdka, później Aniołek, na końcu Dzieciątko Jezus. ;-) Dziadka Mroza bardziej kojarzę z innych ludowych porzekadeł, o Gwiazdorze nie słyszałem (wstyd się przyznać, a przynajmniej nie miałem z tymże terminem takich konotacji czy skojarzeń) :-( , a Święty Mikołaj rzecz jasna prowadzi swoją działalność (gospodarczą i nie tylko) ok. 0.5 miesiąca wcześniej, przynajmniej w moim rozumieniu. ;-) Aż jestem może nie przerażony, ale wstrząśnięty, jak widzę jego zwiększoną obecność 24 grudnia- toż to przecież nie polska, a m. in. amerykańska tradycja... :-( Wychodzi na to (patrząc na mapki i ogólnie samotnie analizując sytuację), że mieszkańcy południowych lub wschodnich regionów Polski (m. in. Górny Śląsk, Kielecczyzna, Lubelszczyzna, Małopolska, Podkarpacie) są siłą rzeczy bardziej tradycyjni (przywiązani do ojczyzny) i/lub religijni. ;-) W Niemczech sytuacja podobnie wygląda- najbardziej konserwatywne i uduchowione regiony (i bardziej deszczowo-śnieżne- tak na marginesie) ;-) to też głównie obejmują południową połowę kraju, zwłaszcza taką Bawarię np.. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 4 Styczeń 2024, 16:40   

W czasach PRL-owskich Dziadek Mróz miał "zastąpić" św. Mikołaja, dlatego na imprezach firmowych on wraz ze Śnieżynką wręczał paczki dzieciom pracowników. W domach (w każdym razie w "kongresówce" czyli dawnym zaborze rosyjskim) tę rolę pełnił św. Mikołaj w przebraniu "biskupim". Ten disnejowski "Santa Claus" z reniferami to "nowość" wprowadzona w tak zwanej "wolnej ;-) Polsce" wraz z takimi neo-tradycjami jak "Walentynki" i "Halloween" oraz noworoczne puszczanie "ogni bengalskich". :rotfl:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Styczeń 2024, 08:33   

Słowo "neo" robi ostatnio zawrotną karierę xd

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Styczeń 2024, 13:33   

Ogólnie mam takie wrażenie, że z roku na rok ten świat staje się jednym wielkim matriksem ;-) : niby wszystko wydaje się bardziej oczywiste niż kiedyś, a jak wiele spraw jest po dziś dzień niezbadanych... :-( Nie da się ukryć, że obecne przemiany zachodzące na uniwersum (nieważne czy pozytywne, neutralne czy negatywne w swym wydźwięku) są pewnym znakiem czasu. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu