Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Styczeń 2024, 14:41
No i poza tym typowy genueńczyk raczej rozpoczyna warunki zimowe, a nie je kończy, więc jak to będzie rzeczywiście niż z południa, to raczej do końca stycznia nie trzeba się będzie przejmować większą odwilżą- no i jak już do niej dojdzie, to bardziej uprzywilejowane nią będą regiony, które najmniej zimy przed jej nadejściem otrzymały.
A niektórzy uważają, że mniej więcej nietypowo w okolicach Dnia Babci i Dziadka zima zacznie kapitulować... Jak przełom stycznia-lutego jest może nie zawsze, ale często najbardziej zimowym okresem w sezonie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Styczeń 2024, 15:15
No dobra może z prawdopodobieństwem wystąpieniem genueńczyka na początku lub końcu ochłodzeń się zapędziłem... Z odwilżami też czort wie co się wydarzy, chociaż tu akurat rzeczywiście zwykle pierwszeństwo mają regiony, w których przedtem spadło śniegu najmniej: my nie mieszkamy przecież w USA tylko w Polsce. Ale reszta w sumie wydaje się prawdą.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 12 Styczeń 2024, 15:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12 Styczeń 2024, 15:20
Niż który może narobić dużo zamieszania naprawdę ma na chwilę obecną swoją genezę na Oceanie Atlantyckim na zachód od Francji, na północ od Portugalii i Hiszpanii, a na południe od Wielkiej Brytanii (Zatoka Biskajska).
Wysłany: 13 Styczeń 2024, 12:40
Za ponad tydzień przewija się jakieś ocieplenie, ale jak dla mnie to jeszcze mrzonka, no i z niej tak naprawdę może wyniknąć tylko większe zamieszanie.
Tak czasem bywa, że dana cyrkulacja wydaje się być ograniczona czy zablokowana do pewnych obszarów, ale wewnątrz niej dzieje się istny rozpierdziel i wówczas wilgoć z niej wydzielająca się może docierać do regionów, które są dotknięte chłodem.
Wysłany: 13 Styczeń 2024, 12:44
Front, który miałby się otrzeć o Austrię i Włochy i później miałby nabrać rozpędu w kierunku północno-wschodnim jednak nas nie dotyczy- już bardziej Ukrainę. Nas dotyczy front mający swe źródło w Zatoce Biskajskiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum