Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6959 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 30 Styczeń 2020, 19:49
FKP napisał/a:
Ale nawet spokojne wchodzenie w wiosnę nic nie daj jeśli przyjdzie mróz na początku maja
W maju 2011 roku jak miałem nad ranem przymrozek -8 st. a wtedy już śliwki i czereśnie kwitły to myślałem ,że nie będzie owoców tym bardziej ,że kwiaty zbrązowiały ale o dziwo miałem owoców tyle co zawsze. Nie wiem dlaczego one owocowały ale u mnie drzewka są bardziej wytrzymałe ,możliwe że dostosowują do warunków.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Styczeń 2020, 21:56
FKP napisał/a:
U mnie też w 2011 roku czereśnie owocowały, przeważnie problem z późnymi przymrozkami dotyka tylko orzechów włoskich.
Zauważyłem to u siebie w 2016 roku, kiedy czereśnie - choć słabo - to jednak obrodziły, natomiast orzechów włoskich było bardzo mało. Jeszcze bardziej wyraźne było to w 2014, kiedy czereśni było naprawdę dużo, a orzechy włoskie przetrwały majowe chłody ledwo co. Niestety w ostatnich latach ciężko było u mnie o udane orzechobranie. Było jedno w 2018 - ale za to jakie 😃 Jeździłem na orzechy codziennie przez ponad tydzień, prawie dwa - i miałem wrażenie że nigdy się nie skończą. Byłoby jeszcze więcej, ale mój orzech jest słynny w okolicy i ludzie często przychodzą podbierać jego pożytki naturalne, stąd przyjeżdżałem tam codziennie rano, żeby pozbierać owoce z ziemi. Aktywny to był wrzesień.
Nie ma dla mnie lepszego i bardziej uroczystego ciasta niż czekoladowy tort z orzechami
Ostatnio zmieniony przez PiotrNS 31 Styczeń 2020, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum