Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Najbardziej słoneczne dni ostatnich lat
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
  Wysłany: 31 Styczeń 2020, 12:40   Najbardziej słoneczne dni ostatnich lat

Zapraszam do tematu, do którego utworzenia zainspirował mnie niedawno @Jacob :)
Kiedy za oknem chłodno i szaro, do wiosny jeszcze daleko, a o lecie można zapomnieć, warto zajrzeć z powrotem do dni, gdy w okolicach przesilenia letniego, Słońce ogrzewało nas kilkunastogodzinnym blaskiem z czasem krystalicznego nieba.
U mnie na południu z czysto geograficznych powodów, Słońce nie może świecić przez 16-17 godzin jak w wielu innych regionach Polski, stąd za prawdziwie lampowy, słoneczny do granic możliwości, uważam bezchmurny lub niemal bezchmurny dzień z naszą Dzienną Gwiazdą dzielącą się blaskiem przez co najmniej 14,5 godziny. Udało mi się je zebrać i wymienić w poście w tym wątku: http://www.lukedirt.com.pl/viewtopic.php?t=1548 , a teraz przyjrzę się wybranym spośród nich dokładniej :) Jeszcze dodam więcej zdjęć.

- 3 lipca 2019
Przepiękny dzień, będący pewnego rodzaju wyzwoleniem po upalnym, rekordowo ciepłym czerwcu. Tego dnia przy pogodnym niebie temperatura wzrosła do tak miłych 23,3 stopnia. Dla mnie najlepszy dzień lipca i zdecydowanie jeden z najlepszych dni całego tego nieudanego lata, do tego dzień mojego wyjazdu nad morze.
Niestety, po piekącym i szczędzącym opadów czerwcu, panowała wtedy znacząca susza. Na zdjęciach (szczególnie na drugim) widać żółtą, spieczoną trawę, jak w krajach śródziemnomorskich.

- 30 czerwca 2019
Oj, to było coś niezapomnianego. Niesamowita żarówka, największa jaką pamiętam. Nowy rekord temperatury absolutnej czerwca, wynoszący 34,4 stopnia, padł przy absolutnie nieskazitelnym niebie i skrajnie niskiej wilgotności. Wizualnie ta niedziela była przy tym ekstremalnie... jasna. Wrażenia takie, że mimo mało sprzyjających parametrów, było w tym dniu coś takiego wyjątkowego, co każe mieć do niego respekt :) Zdjęcia zrobiłem w nowosądeckim skansenie jeszcze przed południem, przed największym żarem.

- 10 czerwca 2019
Pierwszy dzień najpoważniejszej czerwcowej fali upałów w historii. Po jeszcze umiarkowanej nocy i poranku temperatura w lekkim wietrze wzrosła do 31,9 stopnia. Wtedy jeszcze było całkiem nieźle, strome schody zaczęły się nazajutrz. Pierwsze dwa zdjęcia zrobiłem przed południem w swoim ogrodzie, a ostatnie (obłoki srebrzyste) z okna mieszkania w Krakowie, które już wtedy zaczynało się gotować.

- 4 lipca 2018
Przepiękny i bardzo miły dzień, w wyjątkowo fajnym dla mnie czasie. Po jego obydwu stronach ulokowały się bardzo fajne noce obserwacyjne, stąd czerpałem z dobrodziejstw pogody przez prawie cały czas. Pierwsze zdjęcie zrobiłem przed 6 rano :) Tego dnia temperatura wyniosła maksymalnie 26,9 stopnia, a po czerwcowych opadach w przyrodzie nie było śladu po suszy :)

- 15 czerwca 2017
Mój ulubiony czerwiec (i to pod wieloma względami) obfitował w bezchmurne, a przy tym bardzo sprzyjające termicznie dni, tak że jego ekstremalna anomalia w moim regionie mogła budzić lekkie zdziwienie. 15 czerwca, to najlepsze Boże Ciało w historii. Przy pełnej lampce temperatura wskazała 23,1 stopnia.

- 2 czerwca 2017
Rewelacyjny przełom maja i czerwca 2017 roku obfitował we wspaniałe, ciepłe i słoneczne aż do oporu dni. Takim był między innymi piątek 2 czerwca, kiedy temperatura wzrosła do uwielbianych 24,4 stopnia. Małą wadą była tylko poprzedzająca go noc, gdy temperatura spadła do zaledwie 6 stopni. Ale dla takiego dnia mogę to znieść, tym bardziej że temperatura minimalna w czerwcu pada wtedy, gdy na ogół jeszcze śpię :)

- 18 maja 2017
Ten i kolejny dzień, to jedne z tych, jakie pamięta się przez całe życie. To taki piękny prezent od pogody, że właśnie te dwa dni, kiedy przechodziłem przez próg urzędowej dorosłości, były tak pięknie słoneczne, a splotła je wspaniała, roziskrzona gwiazdami noc. 18 maja temperatura wzrosła do 24,6 stopnia. Czapki z głów przed drugą połową maja i czerwcem 2017 roku. To były piękne dni.

Będzie więcej :)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Styczeń 2020, 21:04   

Druga część, pozostałe diamenty ostatnich lat :)

- 29 czerwca 2016
Chyba najlepsze pogodowo imieniny, wespół z tymi z ubiegłego roku. Tyle że bardziej aktywne. Ponad 50 kilometrów na rowerze zacząłem zbierać rano (mój to ten w środku), a wyjazd z przyjaciółmi przeciągnął się aż do popołudnia. I potem znowu mnie poniosło, aż wreszcie skończyłem dzień na obserwacjach astronomicznych na ciemnej polanie. Pasjonujący dzień wykorzystany do granic możliwości, ale jak tu nie skorzystać z 27 stopni w tak pięknych okolicznościach przyrody :)

- 23 maja 2016

Kolejna perełka, która pojawiła się w jednej z najlepszych trzecich dekad maja. To było wyjątkowo płynne, przyjemne i pogodne przejście z wiosny w lato. 23 maja 2016 roku temperatura wskazała 27,6 stopnia i był to drugi najcieplejszy dzień tego pięknego miesiąca.

- 6 czerwca 2015

Drugi z przedstawicieli przepięknego wczesnoletniego duetu. Pogoda była tak słoneczna jak dzień wcześniej, ale gorąca, bowiem temperatura sięgała 29,2 stopnia.

- 5 czerwca 2015

I to jest prawdziwy brylant, gwiazda tego zestawienia. Jeden z dni, w jakich jest się normalnie zakochanym :D Piątek po Bożym Ciele, a ja odurzony przewspaniałą pogodą, widokiem doskonale krystalicznego nieba i żywą, intensywnie zieloną roślinnością po niedawnych opadach, porobiłem tyle zdjęć, że ciężko było wybrać. Pierwsze zrobiłem podczas brzasku o 3:30. Tak jakby mój organizm przeczuwał, że czeka mnie tak wspaniały dzień i kazał mi go powitać (choć poszedłem jeszcze spać) :D Na ostatnim zdjęciu widzimy już pogodny wieczór i gonitwę Jowisza za Wenus. Temperatura wyniosła 23,3 stopnia. 10/10, dzień doskonały, a przy tym tak przyjemny... Ach ta nostalgia :-P

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Czerwiec 2020, 14:23   

Bardzo ładne zdjęcia. ;-)

Pewnie to się nie spodoba innym użytkownikom tutaj, ale uwielbiam takie dni.

Mogę wypisać, jak u mnie wyglądała kwestia temp., bo pewnie było podobnie w kwestii pogodnego nieba.

5.06.2015: +23.2 C, zachmurzenie: 0.1 oktana
6.06.2015: +27.9 C, zachmurzenie: 0.5 oktana
23.05.2016: +27.4 C, zachmurzenie: 0.6 oktana
29.06.2016: +27.6 C, zachmurzenie: 0.9 oktana
18.05.2017: +23.6 C, zachmurzenie: 2.5 oktana
2.06.2017: +24.4 C, zachmurzenie: 2.4 oktana
15.06.2017: +23.2 C, zachmurzenie: 2.6 oktana
4.07.2018: +27.8 C, zachmurzenie: 1.3 oktana
10.06.2019: +31.2 C, zachmurzenie: 1.3 oktana
30.06.2019: +34.2 C (Kraków-Obserwatorium: +35.2 C), zachmurzenie: 0.0 oktana (!!!)
3.07.2019: +22.8 C, zachmurzenie: 2.4 oktana ;-)

Odpowiedz do tematu