Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Niechaj się święci mój cichy, pod drewnianym gankiem,
mój wiejski dworek biały, w gaju starych drzew!
W ogrodzie wonnym zielem: miętą i rumiankiem!
Z każdej ściany tam wieje innych czasów wiew!
Włodzimierz Tetmajer witał świeżo zbudowany dom wierszem "Na dom bronowski"
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16035 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Grudzień 2019, 15:56
Sadząc po pierwszej fotce, to te krakowskie, gdzie odbyło się opisane przez Stanisława Wyspiańskiego wesele Lucjana Rydla z Jadwigą Mikołajczykówną https://pl.wikipedia.org/wiki/Rydl%C3%B3wka
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 5 Grudzień 2019, 16:01, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12294 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Grudzień 2019, 16:00
Piękny dwór, zwiedzanie takiego to jak podróż w czasie do fin de siecle Muszę się tam wybrać, jak dotąd tam nie byłem, a mieszkam przy trasie ze Starego Miasta do Bronowic. To jedna z zachodnich dzielnic Krakowa, w czasach Wyspiańskiego była osobną miejscowością.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Pałac został wzniesiony w latach 1898-1900 przez rodzinę Okocimskich – Jana II Albina Goetza-Okocimskiego, ówczesnego polityka i właściciela browaru Okocim, oraz jego żonę hr. Zofię z Sumińskich.
Budynek utrzymany jest we francuskim stylu barokowym a park w stylu angielskim.
Projekt pałacu wykonała wiedeńska firma architektoniczna Fellner & Helmer.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12294 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Styczeń 2020, 10:58
Wiele jest w tym temacie interesujących miast, często leżących gdzieś na uboczu, a niesłusznie pomijanych, więc i ja wrzucę coś od siebie Miejsce na pewno znane @poszept.
Czchów to miasteczko leżące przy trasie z Nowego Sącza do Brzeska, czyli tam, gdzie według obietnic naszych polityków już od dawna ma przebiegać droga ekspresowa... Doczekamy się może w latach trzydziestych. Ale nie o tym.
Miasteczko jest położone malowniczo na Pogórzu Wiśnickim nad jeziorem Czchowskim, a jego geneza sięga XIII wieku. W roku 1280 odbyło się tu spotkanie księżnej Kingi z księciem Leszkiem Czarnym, w asyście biskupa krakowskiego i innych dostojników w celu rozwiązania konfliktu między książętami. Już w XIV wieku miasto było siedzibą powiatu sądowego i kasztelanii pierwszej, zaś w połowie XVI - dzięki staraniom okolicznych komorników, zyskało nawet wodociąg.
Dzisiejszy Czchów jest uroczym, prowincjonalnym miasteczkiem liczącym sobie tylko 2500 mieszkańców. Zwiedzić w nim można obfitujący w zabytki kultury XVII-wieczny kościół, ruiny średniowiecznego zamku, spod których rozciąga się piękny widok na okolicę, liczne dwory i ładny rynek z podcieniowymi kamieniczkami. Dobre miejsce na zatrzymanie się w drodze i rozprostowanie kości choćby na godzinę.
Zdjęcia zrobiłem 23 maja 2016 roku.
No a jakże ! toż mam żonę z Czchowa więc z racji niejako rodzinnych bardzo często odwiedzałem tę miejscowość. Wprawdzie teściowie już nie żyją więc i te więzy trochę popuściły. Ale masz rację, że urocze miasto królewskie, które wcześniej niż Sącz otrzymał prawa miejskie.
Jak zwróciłeś uwagę z baszty rozciągają się fajne widoki a więc kilka:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum