Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Luty 2024, 23:45
Stacje imgw liczą chyba raczej średnią dobową w godzinach 00-00 UTC co godzinę (chociaż stacje meteomodel odliczają chyba średnią z terminów co 3 godz., zwłaszcza z kluczowych godzin, tj. 0:00, 3:00, 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00), 24 terminy na dobę to już raczej dużo, ale przy wspomnianych przez Ciebie 288 wydaje się być kroplą w morzu. Ja bym też zdecydowanie nie dał rady robić co ok. 5 min. raportów, zwłaszcza że jakieś 25-50% czasu na ogół smacznie śpię. Tylko chyba dobrze zaprogramowany działający czujnik by coś mógł tutaj wskórać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6963 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 22 Luty 2024, 10:55
Bartek ale jak pisałem ,kiedyś próbowałem na różne sposoby i na prawdę dużej różnicy nie było czy mierzyłem przez 8 terminów czy min+max i dzielone przez 2. Większa różnica była jak mierzyłem co 5 minut ale to też na ogół w średniej miesięcznej około 0,5*C. W archiwum pogody i klimat na forum jeszcze niedawno było można porównać pomiary bo miałem podawane w 3 różnych rozliczeniach.
Po za tym jeżeli ktoś liczy w całych stopniach a ktoś w dziesiętnych stopniach to różnica jest dużo większa.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Luty 2024, 15:00
Właśnie , na meteomodelu kiedyś (jeszcze kilka l. temu) działało forum... Widziałem parę Twoich archiwalnych wpisów- teraz tyle co mogę zobaczyć za pomocą strony archive.org.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum