Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy marzec 2024 pobije rekord ciepła?

Czy marzec 2024 pobije rekord ciepła?
Tak i będzie mutantem
0%
 0%  [ 0 ]
Tak, ale rekord będzie nieznaczny (mniej niż +0.5K przebicia poprzedniego)
50%
 50%  [ 4 ]
Nie, ale będzie w TOP najcieplejszych (powyżej marca 2019 z +2.56K)
50%
 50%  [ 4 ]
Nie i zabraknie mu sporo do rekordu
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 8
Wszystkich Głosów: 8

Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Marzec 2024, 19:04   Czy marzec 2024 pobije rekord ciepła?

Minęło już 10 dni kolejnego miesiąca, który wbrew temu, co można wyczytać na różnych blogach czy fejzbukach, wcale się nie zahamował. Nadal nocne przymrozki należą do rzadkości, a jeśli się pojawiają, to wiąże się to z full lampą i tmax koło +10 stopni. W prognozach widać na szczęście więcej chmur i opadów, co będzie się wiązać z dominacją tmin>5 stopni, o co nierzadko trudno w kwietniu czy październiku, a tmax i tak będą przy byle przejaśnieniu pewnie przekraczać +10 stopni. W okolicy urodzin FKP widać już tradycyjne o tej porze duże ocieplenie, z możliwością pierwszych 20tek.

W fusach barycznie przewija się wprawdzie blokada grenlandzka z ryzykiem spływu zimna, ale ile baryczne fusy są warte, to się nieraz przekonaliśmy w ciągu ostatnich kilku tygodni. Mam zresztą pewne wytłumaczenie tego, co się dzieje u nas od paru tygodni, ale to na osobny wątek. W każdym razie po raz kolejny brutalnie przekonujemy się o wręcz psychicznej korelacji lutego z marcem, o czym już też wspominałem kilka tygodni temu.

W temacie wątku - moim zdaniem ten rekord ma dużą szansę paść. Tak jak napisałem, musiałoby dojść do realnego przełomu, a ten jest wciąż niepewny i - tak pisze to ja, naczelny antyuuuodkładanioochłodzeniowiec - odsuwany w czasie. Do końca drugiej dekady marca anomalia tego miesiąca sięgnie pewnie z +4/+5K i jeśli by w ostatniej dekadzie nie nastąpił jakiś arktyczny prawdziwek lub atak zimy, to nie oszukujmy się - nie spadnie ona znacząco.

Póki co, zakładam bezpiecznie, że będzie to tzw #suabyrekord - nowe wymyślone przeze mnie określenie po przeżyciu w ciągu ostatnich lat 5 rekordów miesięcznych, z czego 4 to były Mutanty, a tylko jeden (maj 2018) był rekordem nieznacznym. Ale nie wykluczam, że pogodzie jeszcze coś odpierdoli i marzec okaże się kolejnym Mutantem. Biorę oczywiście też pod uwagę, że może się realnie w 3 dekadzie miesiąca ochłodzić, zwłaszcza że jest ta nieszczęsna Wielkanoc i z rekordu zostaną nici. Natomiast na to, że marzec będzie chłodniejszy niż rok temu, nie widzę już szans. Dużym osiągnięciem by było, jakby spadła anomalia poniżej marca 2019. Choć znając przekorny los, znając moje "szczęście", to po napisaniu tego posta pojawi się jakieś popieprzone ochłodzenie (do tego wyżowe z psychicznymi mrozami w nocy :zygacz: ) w prognozach i się ono sprawdzi :haha: Ale póki co, uważam, że szanse na to są bardzo małe...

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2024, 19:42   

Ja nie wiem szczerze, jaka jest obecna anomalia termiczna: dodatnia raczej jest na pewno, natomiast ile C nad 0, już nie mam pojęcia. ;-)

Nie napalam się na rekord marca, szczerze to nawet nie wiem, czy zapisze się na podium jeśli chodzi o wysokość anomalii (tak zaznaczyłem, bo może coś się rzeczywiście święci, jeśli chodzi o wyjątkowość). ;-) Ale pewnie trwający miesiąc przejdzie do historii jako przynajmniej "ciepły" względem norm. ;-)

Wielkanoc zasadnicza na szczęście zawiera się w całym marcu (Lany Poniedziałek już zbiega się z dniem żartów i tym samym początkiem kwietnia), więc tylko nie może z tego nic poważniejszego wyniknąć. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 10 Marzec 2024, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 10 Marzec 2024, 19:52   

Ja zaznaczyłem 3 odpowiedz ale piszę o moim regionie. Jak oglądałem prognozę długoterminową to do końca marca tylko 3 dni z temperaturą dwucyfrową a maksymalna to 12 stopni choć moim zdaniem raczej będzie trochę cieplej.U mnie za 10 dni marca średnia minimalna jest jeszcze na lekkim minusie -0,25*C ale ogólnie na razie średnia za te dni to 3,6*C. No fakt jakby był minimalna na plusie i faktycznie temperatura maksymalna przekraczała te 10 stopni to szansa jest aby rekord z roku 1990 przebić a u mnie to chyba tylko 5,2*C.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 10 Marzec 2024, 19:57   

Janekl, ale mówimy tu o całym kraju. U Ciebie to nawet luty nie pobił rekordu, mimo, że w skali kraju był Mutantem... U Ciebie moim zdaniem marzec faktycznie rekordu nie pobije.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:02   

Krzysiek a czy gdzieś na tym forum są średnie miesięczne dla całej Polski a najlepiej by były nawet te dwie czyli 1961-1990 oraz 1991-2020 dla porównania.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:14   

Myślę, że może pyknąć, ale już bez bycia mutantem.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 10 Marzec 2024, 20:36   

Janekl, ze średnimi jest problem ale tutaj masz anomalie https://meteomodel.pl/klimat/poltemp/poltemp-all.txt

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Marzec 2024, 23:13   

Obstawiam na razie, że jednak nie pobije rekordu, ale będzie cieplejszy niż 2019

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Marzec 2024, 07:08   

Ja wolę założyć, że pobije rekord niż robić sobie nadzieje na wyhamowanie tej okrutnej Turcji, a później czuć złość. Ciągle tkwimy w tym samym problemie - noce są ciepłe, a do tego utrzymuje się tendencja do napływów z południa. Na zmianie sytuacji barycznej znowu się przejechaliśmy ;) Tak więc wolę założyć, że rekord padnie, byle chociaż nie mutantowy i połączony z dużymi opadami. A pobicia marca 2019 jestem absolutnie pewien.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 11 Marzec 2024, 11:19   

Jak na razie obecny miesiąc jest mocno przeciętny (przypomina mi on ciut cieplejszą wersję marca 2009 i 2016). Więc moim zdaniem nie pobije rekordu, ale powinien być w pierwszej 10 najcieplejszych marców - głównie ze względu na ciepłe noce.

Odpowiedz do tematu