Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 21 Maj 2019, 23:19 Letni 7 maja 2018
Po miesiącu kontrowersyjnego lata wiosną 2018 powinniśmy mieć letnie krajobrazy, fotka temu przecząca znajduje się w zakładce Album, przy okazji widać na niej katastrofalną suszę.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 22 Maj 2019, 08:10
Witaj na forum FKP
Co do tego dnia - faktycznie, była już nieźle rozwinięta wegetacja. U mnie wtedy były 23 stopnie przy bezchmurnym niebie, czyli prawie podobnie jak u Ciebie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Maj 2019, 10:28
Witaj Fanie! Fajnie że do nas dołączyłeś, liczę na Twoją aktywność Odnośnie tematu, piękne zdjęcie, maj 2018 był pod względem krajobrazowo-estetycznym miesiącem marzeń. Wbrew temu co może myślisz, ten miesiąc jest moim ulubionym majem; przed 2018 rokiem miałem trudności we wskazaniu takowego. Jedynie 31 maja był dla mnie już za gorący, dodatkowo tego dnia niebo nie było już takie piękne, panowała aura taka jak w pierwszej dekadzie czerwca, która dla mnie była słaba poza 6-7 czerwca. Ale to tylko mała "usterka"
Niestety nie mam zdjęcia z 7 maja, ale za to mam ciekawe porównanie wegetacji między 5 maja 2018 a 11 maja 2019. Zdjęcia przedstawiają ten sam dębowy lasek.
5 maja 2018 (już 30 kwietnia tak wyglądał)
11 maja 2019
Różnice są kolosalne, tym bardziej że drugie zdjęcie pokazuje przyrodę o 6 dni później niż pierwsze.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16334 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Styczeń 2021, 20:37
U mnie roślinność była dość bujna wiosną 2018, ale nieczęsto się taki sezon zdarza. Na ogół S Polska jest w korzystniejszej sytuacji w kwestii zazielenia krajobrazów, bo cykl wegetacyjny trwa raczej dłużej niż w C czy na N kraju/państwa. Co do 7.05.2018 był to rzeczywiście słoneczny i ciepły dzień: tmaks. wynosił u mnie +22 C/+23 C, noc oscylowała koło +6 C, a średnia dobowa mimo wszystko przekroczyła pułap +15 C, więc faktycznie tego dnia można było formalnie mówić o termicznym lecie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Maj 2022, 13:56
Wiedziałem, że o czymś zapomniałem
Przedwczoraj minęły trzy lata od pierwszego postu FKP na tym forum Pamiętam swoją reakcję, kiedy zauważyłem, że Fan się tutaj zarejestrował. Była dwustopniowa:
1. Ale fajnie, FKP do nas dołączył 🤩
2. O kurczę, teraz to się zaczną jaja 😂
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 21 Maj 2023, 21:34
FKP napisał/a:
fotka temu przecząca znajduje się w zakładce Album
Pozwolę sobie ją tu wkleić, w końcu to fotka historyczna
Gratuluję czterech lat na Forum FKP Super., że z nami wytrzymujesz (a my z Tobą xD) i już tak długo współtworzysz to miejsce, dodając mu tylu barw - chyba nawet tulipany tylu nie mają
A swoją reakcję na Twoje dołączenie opisałem w poście wyżej
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Maj 2023, 21:40
FKP, również gratuluję
PS: nadal uważasz ten pustynny dzień za letni , bo moja antypatia do tamtego syfu to jedno, ale nazywanie tamtego dnia "latem" . Tmax owszem i bardzo wysoka jak na początek kleszcza, ale tmin najwyżej przeciętna. Kolejnych dni bym się już tak nie czepiał mimo, zena nie też , ale wtedy dopiero wyż zaczynał się nagrzewac
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 21 Maj 2023, 22:30
Jacob, Ten tytuł to sarkazm, co do zasady za letnie uznaję dni spełniające odpowiednie parametry tylko w miesiącach JJA Swoją drogą obecnie wegetację mam na podobnym poziomie, co na tym zdjęciu z 7 maja 2018 xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Ostatnio zmieniony przez FKP 21 Maj 2023, 22:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum